Y
Food, Tableware, Dishware, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Strawberries

Jordbær har selvsagt ubegrenset med bruksområder. De kan fryses eller konserveres på alle mulige måter, for eksempel som syltetøy eller saft. Jordbær er en utmerket ingrediens i alt fra kaker til drinker, men glem aldri at det beste er å spise bærene som de er, rett fra åkeren. Sukker og fløte til er sjelden feil, men prøv også friske jordbær med nykvernet sort pepper på. Kombinasjonen er overraskende god.

Jordbær passer til is, og til deg som lager din egen iskrem: Du vil aldri finne maken til din hjemmelagede med jordbær og ekte vanilje i noen frysedisk i verden.

I Norge vokser det to ville jordbærtyper, markjordbær og en art som heter nakkejordbær. Dagens hagejordbær er et resultat av krysninger av amerikanske og europeiske arter, og det var først på 1800-tallet at de ble dyrket i noen særlig skala. 

Jordbær er en av de beste C-vitamin kilder vi har. Den er full av mineraler, særlig kalsium, som er bra for skjelett og tenner. Jordbær er blant de ti matvarene som har høyest innhold av antioksidanter, og bærene inneholder garvestoffer som angivelig kan motvirke kreft og holde kroppens celler unge.Dette er en rose

Finnes det noe mer fristende nå om sommeren enn en kurv med røde roser, ikledd 200 bitte små nøtter med tynt skall?

Jo da, jordbær er en plante i rosefamilien (en skjebne den deler med molte), og er strengt tatt ikke for et bær å regne. Og de små, hvite prikkene på utsiden er nøtter. Det er ved å få ristet av seg disse ørsmå frøene at jordbær fører slekten videre, i tillegg til at de formeres ved å spre kloner av seg selv via overløpere som ligger oppå bakken. Sett én jordbærplante i hagen, og du vil se at den sprer seg som ugress.


Mesteparten av bæra ender hos forbrukerne, og mye av den selges så klart i dagligvarebutikken, men en stor andel norske jordbær selges også fra gårdsutsalg, direkte fra åkeren, på busslommer, fergeleier og fortau rundt om i landet i løpet av noen travle uke i juni, juli og august.

Sommerens knallrøde jordbær er altså egentlig en rose, men vil kanskje ikke leve opp til alle de romantiske bruksområdene for blomsten. Finn da trøst i et amerikansk ordtak som sier at hvis du deler et jordbær i to og gir den ene halvparten til den du har et godt øye til, vil det straks oppstå søt musikk.

Med mindre din utkårede virkelig ikke skjønner bæret …

Tekst: Per A. Borglund

Hele året

Vinneren blant de bærene som dyrkes her i landet er arten Korona (over 65 prosent markedsandel), som for noen år siden vippet Senga Sengana ned av tronen. I gamle dager hadde jordbærene artige navn som Seierherren, Köningin Louise og Deutsch Evern.

I dag er det noen bønder som dyrker jordbær året rundt i drivhus, men utendørssesongen er kort og hektisk. Siden bærene blir modne til forskjellige tider på Sørlandet, rundt Mjøsa og i Trøndelag varer sesongen allikevel i drøyt to måneder i et godt år.

I 1939 ble det produsert 2 730 tonn jordbær i Norge, mens statistikken forteller om en «ubetydelig import». Tallene for 2019 viser at det ble produsert 9 100 tonn jordbær i Norge, og at det populære bæret utgjør i overkant av 70 prosent av bærproduksjonen i landet vårt. I tillegg importerer vi nå nesten 5 ganger så mye friske jordbær som vi gjorde ved årtusenskiftet, og importen overgår i dag Norges egen produksjon. Jordbær er ikke lengre en delikatesse vi kun nyter om sommeren, men et bær vi bruker året rundt!

En annen skål

I en norsk kokebok fra 1926 er det konjakk som er den store slageren sammen med jordbær. Skal man legge hele bær ned på glass, kokes det lake av én liter vann og 75 gram sukker. Når denne er kald skal det i et lite vinglass med konjakk. Også rørte jordbær trenger en klunk fransk brennevin, fem spiseskjeer per liter bær. 

Det samme gjentar seg ti år senere, da Mathilde Schønberg (søsteren til den mer berømte Henriette) ga ut sin koke- og syltebok. Oppskriften på jordbærsyltetøy vil trolig vekke interesse hos den tørste leser, der den avsluttes med en anbefaling om å ha litt konjakk øverst i hvert glass…

Heller ikke hennes oppskrift på rørte markjordbær er noe å bruke hvis barna maser på noe godt. En halv desiliter konjakk i blandingen kan fort bli i meste laget for de små som kommer løpende hjem til mor etter å ha «fønni et strå og trædd dem på».

Automotive lighting, Liquid, Food, Ingredient, Fluid, Plant, Fruit


Foto: Mette Møller

Du trenger:
1 kg gode jordbær
6 dl vann
1/2 kg sukker (smak til)


Slik gjør du:

Rens og skyll jordbærene, og ha dem i en kjele sammen med vann og sukker. Kok bærene i om lag 1/2 time, slik at smaken trekker ut. Du kan også smake til safta med litt honning eller mynte. 

Sil safta gjennom et klede. La den renne gjennom selv. Dette kan ta litt tid, men da blir den blankest. Hell så safta over på sterile flasker. 

Når du skal servere safta, legger du isbiter og noen jordbærskiver i et stort glass, og heller over safta til slutt. Server jordbærsafta helt nylaget.

 

Brimis jordbærsaft

« Jordbær er sommer, og for meg er en sommer uten jordbær tungt å tenke på.»
- Arne Brimi

Til ære for jordbærsesongen byr Arne Brimi på oppskrifter som gjør jordbærene enda bedre.

Selv om jordbær er tilgjengelig hele året, spiser Brimi de røde fristelsene utelukkende om sommeren. Det er noe eget med de norske bærene, som gjennom lange, lyse dager og svale netter, sakte har fått modne seg søte og smakfulle. Med verdens beste jordbær er det enkelt å lage noe ekstra godt.


Foto: Mette Møller

Natural foods, Food, Fruit, Strawberry, Ingredient, Recipe, Strawberries, Cuisine

Dette er en fantastisk god og enkel sommerdessert som alle klarer å lage!

Du trenger:
6 egg
6 ss sukker
1 kurv gode jordbær

Slik gjør du:
Rens jordbærene og del dem i to. 

Pisk egg og sukker til eggedosis, og ha eggedosisen over i en ildfast form. Gratiner på 180-200 grader overvarme i noen få minutter, eller til eggedosisen begynner å bli gyllenbrun. 

Ta ut formen, og stikk jordbærene oppi eggedosisen. Det er bare fint hvis den sprekker litt opp. Server mens eggedosisen er lun.  

Gratinert eggedosis med jordbær


Foto: Mette Møller

Baked goods, Natural foods, Food, Fruit, Strawberry, Ingredient, Recipe, Cuisine, Strawberries, Cream

Jordbærterte 

Denne kaka smaker av ren sommer!

Du trenger:
300 g mel
200 g smør
100 g melis
2 ss kakao
1 egg


Slik gjør du:

Kjør alt det tørre sammen med smøret til det samler seg. Tilsett egget, og kjør til en passe glatt deig. Pakk deigen i plast og la den stå natta over i kjøleskap. 

Kjevle ut deigen og ha den i en terteform. Sett den rett i fryseren i 2 timer, deretter rett i ovn på 170 grader i 12-15 minutter. Bunnen skal være godt stekt. Ta ut tertebunnen og avkjøl. 

Fordel et lag med vaniljekrem på tertebunnen. Hell så geléblandingen over kremen, og fordel masse friske jordbærbiter på toppen av geleen. 

La kaka stå kjølig til geleen har stivnet.


Vaniljekrem: 
1/2 l melk
90 g sukker
1/2 vaniljestang
2 egg
35 g maisenna
1 1/2 dl fløte
2 plater gelatin, smeltet

Kok opp melk, sukker og vanilje i en kjele, og trekk den av varmen. Rør sammen egg og maisenna i en bolle, og pisk så melkeblandingen inn i eggene.

Hell alt over i kjelen igjen, og kok opp under stadig omrøring. Sil blandingen og avkjøl til den er helt kald.

Kjør den glatt i en foodprosessor. Bland inn i smeltet gelatin. Pisk fløten til krem, og vend kremen inn i blandingen til slutt.


Jordbærgelé: 

ca. 1/2 kg gode jordbær
litt sukker (smak til)
4-5 plater gelatin, smeltet
ekstra jordbær til topping

Kjør jordbærene til puré, og smak til med sukker. Bland inn smeltet gelatin. En grei regel for gelé er at du trenger 1 plate gelatin pr. dl væske.

Food, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish, Cream


Foto: Mette Møller

Food, Recipe, Ingredient, Dish, Cuisine
Automotive lighting, Rectangle, Bumper

Prøv 2 utg. for kun kr 69

Matfranorge_liten_logo.png

Innholdet på denne siden er hentet fra Mat fra Norge – Norges mest leste matmagasin.

Dersom du vil ha mer inspirasjon og innsikt i hva mat-Norge har å by på, kan du nå prøve 2 utgaver for kun kr 69.

Magasinet blir levert hjem, og du får tilgang til alle tidligere utgaver digitalt.

Product, Book, Recipe, Publication, Font, Ingredient
Matfranorge_liten_logo.png
Automotive lighting, Rectangle, Bumper

Prøv 2 utg. for kr 69