Karriere

Fire enkle grep som trener hjernen

Det er fullt mulig å trene hjernen.

KAJA NORDENGEN: Hjerneforsker og lege med spesialisering i nevrologi ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Forsker på demens.
 • Elise Rønnevig Andersen
  Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

– Eksamenslesing er egentlig en eneste lang hjernetrening. Å lære oss nye ting trener hjernen. Vi venner oss også til å konsentrere oss over lengre perioder av gangen, sier Kaja Nordengen.

Hun er hjerneforsker, lege med spesialisering i nevrologi, og ga nylig ut boken «Hjernetrening».

– Teknikk er veldig viktig når det kommer til hukommelse, og de mest utbredte teknikkene benytter seg av at hukommelsen er assosiativ og at hukommelse og stedsorientering er i samme område i hjernen, forklarer hun.

Les også

Snart eksamen? Slik forbereder du deg

SPIS RIKTIG: En femtedel av næringen du inntar, brukes av hjernen. Derfor er det viktig å tenke på kostholdet som en del av eksamensforberedelsene.

1. Gjør enkle øvelser for å huske bedre

Skal du huske flere ting i forkant av eksamen eller ellers, er det derfor lurt å knytte tingene til steder. Minner er nemlig nesten alltid knyttet til sted, sier Nordengen.

– Har du egentlig et eneste minne av noe du ikke samtidig husker hvor skjedde? spør hun og utdyper:

– Det finnes mange hukommelsesteknikker som hjelper deg å huske hele handlelisten etter bare å ha lest den én gang, eller å huske viktige historiske hendelser i riktig rekkefølge. Den mest utbredte av disse, Loci-metoden, handler om å lage seg en «reiserute» med ulike steder og plassere tingene man skal huske på disse stedene.

Sjekk også ut Nordengens 30-dagers treningsprogram for hjernen.

Norgesmester og tidligere verdensrekordholder i hukommelse, Oddbjørn By, er også tilhenger av reiseruteteknikken. Her kan du se fremgangsmåten forklart:

2. Tren regelmessig

Hjernen har ikke bare godt av å bli brukt til mentale oppgaver, den har også godt av fysisk trening, understreker Nordengen.

– Forskere ser at regelmessig fysisk trening gir både bedre hukommelse og læring, samtidig som man mener at trening kan være viktig for å forebygge sykdom som direkte skader nervecellene, samt psykiske sykdommer som depresjon, sier hun.

Les også

Disse tre treningsformene påvirker hjernen mest

3. Spis riktig

Og dessuten: En femtedel av næringen du inntar, brukes av hjernen. Og derfor er det en fordel å være bevisst på hva du fôrer den med, påpeker hjerneforskeren.

– Omega-3-fettsyrer og fettrik fisk generelt, kommer høyt opp på listen av mat som anbefales. Nest etter rent fettvev, er faktisk hjernen det mest fettrike organet i kroppen. Ellers gjelder de generelle kostholdsrådene: variert kosthold med frukt, nøtter og grønnsaker. Og ikke dropp frokosten!

Les også

Her er maten som holder konsentrasjonen oppe

4. Unngå stress

Det er en viktig forskjell på å være travel og stresset, poengterer Nordengen.

– Akutt stress eller mildt stress har ikke hjernen vondt av. Kronisk, uforutsett stress, derimot, kan redusere læring og hukommelse. Årsaken til den negative effekten ser ut til å være giftige nivåer av aktiverende signalstoffer og stresshormoner.

Den voksne hjernen tåler det mye bedre enn barnehjernen eller ungdomshjernen, og de negative effektene synes å være reversible på den fullvoksne hjernen, fortsetter hun.

– Uansett alder, bør en likevel forsøke å fjerne elementer som bidrar til et kronisk, negativt stress.

Les også

Disse tre enkle grepene gir deg bedre hukommelse

MENER GODE TEKNIKKER ER FORNUFTIG: Hjerneforsker og professor i nevropsykologi ved NTNU, Audrey van der Meer, har forsket på hvordan hjernen lærer best.

Styr unna jernteppe

Stress kan dessuten slå negativt ut på selve eksamensdagen eller i andre situasjoner du skal prestere, sier hjerneforsker og professor i nevropsykologi ved NTNU, Audrey van der Meer.

– Det skjer av og til at en får jernteppe fordi stresset gjør at en ikke klarer å tenke. Etter at du har fått oppgaveteksten, bør du derfor ta deg noen minutter til å lage et tankekart og få pusten ned før du begynner å skrive. Prøv å slappe av.

Professoren har forsket på hvordan hjernen lærer best, og mener det viktigste er å la hjernen bli godt kjent med stoffet du skal lære deg.

– Involver flere sanser for å danne minner knyttet til ordene. Lag nøkkelord og tegn forbindelser mellom dem ved hjelp av piler og understrekinger. Du må aktivt bruke hjernen og sansene for å bearbeide informasjonen du ønsker å huske og skrive det ned. Det handler om å forberede hjernen på stoffet. Og prat gjerne høyt med deg selv mens du øver.

 • I denne saken har hun flere tips til gode notatteknikker:
Les også

Skoleflink eller ikke – Her er notatteknikken som skal funke for «alle»

Les mer om

 1. Karriere
 2. Jobb og karriere
 3. Tips og triks
 4. Kropp
 5. Hjerneforskning
 6. Stress