Fire enkle grep som trener hjernen
Det er fullt mulig å trene hjernen.
- Elise Rønnevig AndersenJournalist
– Eksamenslesing er egentlig en eneste lang hjernetrening. Å lære oss nye ting trener hjernen. Vi venner oss også til å konsentrere oss over lengre perioder av gangen, sier Kaja Nordengen.
Hun er hjerneforsker, lege med spesialisering i nevrologi, og ga nylig ut boken «Hjernetrening».
– Teknikk er veldig viktig når det kommer til hukommelse, og de mest utbredte teknikkene benytter seg av at hukommelsen er assosiativ og at hukommelse og stedsorientering er i samme område i hjernen, forklarer hun.
Snart eksamen? Slik forbereder du deg
1. Gjør enkle øvelser for å huske bedre
Skal du huske flere ting i forkant av eksamen eller ellers, er det derfor lurt å knytte tingene til steder. Minner er nemlig nesten alltid knyttet til sted, sier Nordengen.
– Har du egentlig et eneste minne av noe du ikke samtidig husker hvor skjedde? spør hun og utdyper:
– Det finnes mange hukommelsesteknikker som hjelper deg å huske hele handlelisten etter bare å ha lest den én gang, eller å huske viktige historiske hendelser i riktig rekkefølge. Den mest utbredte av disse, Loci-metoden, handler om å lage seg en «reiserute» med ulike steder og plassere tingene man skal huske på disse stedene.
Sjekk også ut Nordengens 30-dagers treningsprogram for hjernen.
Norgesmester og tidligere verdensrekordholder i hukommelse, Oddbjørn By, er også tilhenger av reiseruteteknikken. Her kan du se fremgangsmåten forklart:
2. Tren regelmessig
Hjernen har ikke bare godt av å bli brukt til mentale oppgaver, den har også godt av fysisk trening, understreker Nordengen.
– Forskere ser at regelmessig fysisk trening gir både bedre hukommelse og læring, samtidig som man mener at trening kan være viktig for å forebygge sykdom som direkte skader nervecellene, samt psykiske sykdommer som depresjon, sier hun.
Disse tre treningsformene påvirker hjernen mest
3. Spis riktig
Og dessuten: En femtedel av næringen du inntar, brukes av hjernen. Og derfor er det en fordel å være bevisst på hva du fôrer den med, påpeker hjerneforskeren.
– Omega-3-fettsyrer og fettrik fisk generelt, kommer høyt opp på listen av mat som anbefales. Nest etter rent fettvev, er faktisk hjernen det mest fettrike organet i kroppen. Ellers gjelder de generelle kostholdsrådene: variert kosthold med frukt, nøtter og grønnsaker. Og ikke dropp frokosten!
Her er maten som holder konsentrasjonen oppe
4. Unngå stress
Det er en viktig forskjell på å være travel og stresset, poengterer Nordengen.
– Akutt stress eller mildt stress har ikke hjernen vondt av. Kronisk, uforutsett stress, derimot, kan redusere læring og hukommelse. Årsaken til den negative effekten ser ut til å være giftige nivåer av aktiverende signalstoffer og stresshormoner.
Den voksne hjernen tåler det mye bedre enn barnehjernen eller ungdomshjernen, og de negative effektene synes å være reversible på den fullvoksne hjernen, fortsetter hun.
– Uansett alder, bør en likevel forsøke å fjerne elementer som bidrar til et kronisk, negativt stress.
Disse tre enkle grepene gir deg bedre hukommelse
Styr unna jernteppe
Stress kan dessuten slå negativt ut på selve eksamensdagen eller i andre situasjoner du skal prestere, sier hjerneforsker og professor i nevropsykologi ved NTNU, Audrey van der Meer.
– Det skjer av og til at en får jernteppe fordi stresset gjør at en ikke klarer å tenke. Etter at du har fått oppgaveteksten, bør du derfor ta deg noen minutter til å lage et tankekart og få pusten ned før du begynner å skrive. Prøv å slappe av.
Professoren har forsket på hvordan hjernen lærer best, og mener det viktigste er å la hjernen bli godt kjent med stoffet du skal lære deg.
– Involver flere sanser for å danne minner knyttet til ordene. Lag nøkkelord og tegn forbindelser mellom dem ved hjelp av piler og understrekinger. Du må aktivt bruke hjernen og sansene for å bearbeide informasjonen du ønsker å huske og skrive det ned. Det handler om å forberede hjernen på stoffet. Og prat gjerne høyt med deg selv mens du øver.
- I denne saken har hun flere tips til gode notatteknikker:
Skoleflink eller ikke – Her er notatteknikken som skal funke for «alle»
- Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Karrière.