Karriere

Foreldrene har høy utdannelse og vil råde sønnen til det samme. Men er det smart?

Bør man velge teoretisk eller praktisk utdanning? Her er jobbekspertens råd.

Ukens innsendere er et foreldrepar som synes det er vanskelig å gi sønnen råd om utdanning.
 • Elise Rønnevig Andersen
  Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å sende en mail til karrierekoden@schibsted.no. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».


Spørsmål: Sønnen min går i 10. klasse og skal snart velge linje i videregående skole. Han er veldig usikker på hvilken linje han skal velge, og vi synes det er vanskelig å gi råd. Mannen min og jeg har begge høyskoleutdanninger og tenker at det må være tryggest. Men han er skolelei og sier at han ikke orker tanken på tre år til med bare teori. Bortsett fra fotball har han interesse for dataspill og programmering. Men han er flink med hendene, og på hytta hjelper han faren med å snekre og mure. Da er han ivrig og kan holde på lenge. Vi synes det er vanskelig å råde ham da vi vet så lite om fremtidsmulighetene for ungdom.

Hilsen rådville foreldre til 15-åring

Jobbeksperten: Det er tidlig å velge fremtidig yrke som 15-åring, og det kan være vanskelig å veilede egne barn. Foreldre har forventninger og erfaringer fra eget liv som de ofte legger til grunn.

Karriereveileder og jobbekspert Mette Manus.

Dere vil det beste for sønnen deres, men tror det er tryggest å velge en noenlunde lik vei som dere selv har gått. Arbeidslivet endrer seg hele tiden, og det gjør også innstillingen til praktiske yrker.

I dag er folk med fagbrev ofte mer foretrukket i arbeidslivet enn ungdom med høy universitetsutdanning. For eksempel er elektrofag en populær yrkeslinje for datainteresserte ungdommer.

Velg etter interesse og evner

Det viktige er at sønnen deres velger en utdanning som han har interesse for og mestrer. Dersom han velger en yrkesfaglig linje, lærer han et praktisk fag. Han kan så etter to år bestemme om han vil gå videre til fagbrev eller ta påbygningsåret og få studiekompetanse.

Også de yrkesfaglige linjene er etter hvert blitt nokså teoretiske, men hverdagen til elevene veksler mellom teori og praksis. Elevene ser hva de trenger teorien til, og dermed blir det mer motiverende å lære.

 • Har du et tips til karriereredaksjonen? Send oss en e-post!

Motivasjon er beste drivkraft for å yte

Dette ser dere når sønnen deres hjelper faren på hytta. Jeg anbefaler dere å snakke ordentlig med sønnen deres, ansvarliggjøre ham for valget han skal ta, og få ham til å sette ord på hva og hvorfor han ønsker det.

La ham undersøke de forskjellige alternativene og sjekke hvor de forskjellige linjene tilbys. Rådgiveren på skolen vil nok orientere elevene om disse tilbudene når søknadsfristen nærmer seg. Men dere bør også diskutere dem med ham.

Det er viktig at han selv bestemmer valget, for dermed kan han ikke klandre andre dersom det ikke blir slik han ønsker.

Arbeidsmarkedet endrer seg hele tiden

Og det vil være yrker i fremtiden som ikke finnes nå. Andre yrker vil bli borte. Men utdanning vil alltid være en døråpner til nye utdanninger, samtidig som det gir selvtillit og motivasjon til å fortsette å lære mer.

Kravet til høyere utdanning øker. Men yrkesfaglig utdanning er etterspurt i arbeidslivet, og mulighetene til å ta høyere utdanning etter fagbrev er gode.

Jeg ønsker sønnen deres lykke til med valget og håper at han kommer inn på en linje han er motivert for. Og ikke minst at dere støtter ham i valget han tar. Han har god tid til å finne ut av valget før søknadsfristen for opptak til videregående skole 1. mars.

Les mer om

 1. Jobbekspertene
 2. Karriere
 3. Arbeidsliv
 4. Utdanning
 5. Yrke
 6. Yrkesfag
 7. Fagbrev