Karriere

Er det på tide å bytte jobb? Her er åtte tegn på at du bør ta spranget.

På arbeidsmarkedet trenger du ikke være trofast som i et parforhold. Flørt gjerne med andre, råder ekspertene.

– Hvis du har vært lite motivert over lang tid, er det et tegn på at du bør bytte jobb, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret på Universitetet i Oslo.
 • Irene Bergwitz-Larsen
  Journalist

– Å vurdere å bytte jobb bør langt flere begynne med. Det krever litt research og kartlegging, sier Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret på Universitetet i Oslo.

Han understreker at mistrivsel ofte er en gradvis prosess, og det er lurt å søke jobber før du føler deg helt ferdig der du er.

– Hvis du om ett til to år ser for deg at du er et annet sted – spør deg selv: Hvor vil jeg være om ett til to år, og hva skal en ny stilling inneholde, råder karriereveilederen.

Da er det også smart å spørre deg selv om det er noe du er mer villig til å forsake enn andre ting. Er du for eksempel villig til å kompromisse på lønn?

– Hvis du føler at hovedelementene i jobben tapper deg for energi, prøv å finne ut av hva som kan gi deg energi, så det bli mer lystbetont å gå på jobb. Tegn kartet på nytt, og finn ut hva som er mulig, anbefaler Hellsten.

Gisle Hellsten er leder ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo og en av våre faste jobbeksperter.


Det er viktig å skaffe deg en ny jobb før du sier opp den du er i, ifølge Helene Tronstad Moe, forsker i arbeids- og organisasjonspsykologi på Høyskolen Kristiania.

– Få av oss har råd til å gå mange måneder uten lønn. Det er lettere å få nye jobbtilbud når du er i en stilling, sier hun.

Åtte tegn på at du bør bytte jobb:

1. Du føler på meningsløshet

– Det viktigste tegnet på at du bør bytte, er at du gruer deg eller opplever meningsløshet på jobb. Legg merke til om du ofte snakker negativt om jobben din, sier Hellsten.

Tronstad Moe forteller at mange kjenner mangel på mening hvis jobben ikke leder til at eget eller andres liv blir bedre.

– Det kan være faser i livet hvor det blir ekstra viktig hva jobben tilfører av mening. Vær bevisst på hva som gir deg mening. For noen er det mening i et smil fra en kollega, sier forskeren.

2. Du får ikke utvikle deg

– Hvis du føler at du ikke får brukt deg selv nok i jobben, og at den blir litt repeterende, er det kanskje på tide på se seg om etter noe annet, sier Tronstad Moe.

Det er da vesentlig om arbeidsgiver tilbyr utviklingsmuligheter. Hvis de ikke vil komme deg i møte, kan både skolebenken og en ny arbeidsplass være alternativer. Men prøv gjerne å gå i dialog med arbeidsgiver først.

– Det er viktig å kommunisere til arbeidsgiver at du føler du har litt å gå på – et ekstra gir. Be gjerne om en overflytting til en annen avdeling eller å hospitere der en dag i uken for å få testet det ut, foreslår Tronstad Moe.

Helene Tronstad Moe er forsker i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Høyskolen Kristiania. Hun er en av våre faste jobbeksperter.


3. Du opplever mobbing eller hersketeknikker

Hvis lederen utøver systematiske hersketeknikker på deg eller du opplever mobbing på arbeidsplassen, kan det være på tide å bytte, ifølge Tronstad Moe.

– Hvis du er usikker på om du blir utsatt for mobbing eller hersketeknikker, kan du be om et møte med en fortrolig kollega og fortelle hva du opplever. Be gjerne kollegaen din følge litt med, hvis han eller hun ikke har lagt merke til noe, anbefaler forskeren.

Hellsten forteller at mobbing på arbeidsplassen er ulovlig ifølge Arbeidsmiljøloven.

– Det forekommer likevel, og det skal man ikke stå i. En måte å komme seg ut av mobbesituasjonen kan være å bytte jobb, sier han.

4. Arbeidet svekker helsen

Om du opplever at arbeidet faktisk svekker din fysiske eller psykiske helse, er det på tide å tenke nytt.

– Hvis du sover nok, spiser sunt og trener og likevel opplever at helsen er under sterkt press, er det veldig viktig å se på jobben, sier Tronstad Moe.

Vær på vakt, hvis du opplever utbrenthetssignaler. Da kan det være en god strategi å bytte jobb, men det kan være lurt å prøve dette først:

– Dersom det er for mye å gjøre, kan du se om det er mulig å få tilrettelegging. Hvis du har drømmejobben, men det bare er litt for mye, er det lurt å ta en prat med sjefen, råder Hellsten.

5. Du trives ikke i miljøet

Arbeidsmiljøet kan være en grunn til å bytte jobb, ifølge karriereveilederen. Prøv gjerne først med samtaler med leder.

– Dersom tiltakene ikke bærer frem, kan du vurdere ny jobb. Hvis arbeidsmiljøet er så dårlig at du står i fare for å bli syk av det, bør du ta det på alvor, råder han.

Tronstad Moe anbefaler å tenke nytt hvis arbeidsmiljøet er preget av hersketeknikker og mobbing.

6. Du kjeder deg

– Hvis du har vært lite motivert over lang tid, er det et tegn på at du bør bytte jobb, sier Hellsten.

Han råder til å sette ord på hva er du lei av og hva som tapper deg for energi. Spør deg selv: Hva får deg til å gå på halv maskin på jobben? Og har du lyst til å gjøre noe med det?

– Det er den enkelte arbeidstagers plikt å ta tak i det. Ofte føler man at man er litt lei, og det går over. Sånn er det i de fleste forhold her i livet. Det blir som i et parforhold – man er ikke nyforelsket hele tiden, sier karriereveilederen.

Er det litt svingninger, eller er det bare grått og mørkt?

– Det som teller, er summen av hvordan du har det over tid, sier han.

7. Du føler deg ikke verdsatt

Dersom du ikke føler deg verdsatt på jobben, kan det være et godt argument for å se etter noe nytt.

– Det bør du lytte til. Vi er alle verdt noe, og det er en vond følelse om man ikke får igjen for det man legger sjelen sin i. Spør om andre vil sette mer pris på det du kan yte, råder karriereveilederen.

8. Du får et mer fristende tilbud

Hvis en konkurrent tilbyr deg langt bedre betingelser, kan det være på tide å bytte, ifølge Tronstad Moe.

– Da tenker jeg enten gunstigere arbeidstid, mer interessante arbeidsoppgaver, høyere lønn, bedre pensjonsbetingelser, utdanningsmuligheter, et stillingsnivå du er mer interessert i eller økt ansvar, utdyper hun.

Dersom du får et langt bedre tilbud et annet sted, kan det være et tegn på at du ikke får det du er verdt.

– Husk at bedre betingelser er mye mer enn lønn. Det kan for eksempel være tilgang til interessante kunder som kan ha stor verdi for deg i din videre karriere, sier forskeren.

Hellsten er ikke i tvil om at det er viktig å holde øynene åpne, selv om man ikke er på aktivt jobbsøk.

– Til forskjell fra parforhold er det lov å date og flørte med andre. Det å begynne å se seg litt rundt kan være en god idé, mener han.

Les også

 1. Henriette Sæther Tveit fikk et viktig råd fra en hodejeger. Slik kan du også få drømmejobben via nettverket.

 2. Her er seks tegn på at du blir utsatt for hersketeknikker. Slik kan du slå tilbake.

 3. Skal du kapre drømmejobben? Disse ti tabbene må du unngå i jobbintervjuet.

Les mer om

 1. Karriere
 2. Jobb og karriere
 3. Jobb
 4. Arbeidsliv
 5. Søke jobb
 6. Arbeidsmiljø
 7. Mobbing