• Enorm interesse for Skrik

    Hos det prestisjetunge auksjonshuset Sotheby´s i New York har Skrik fått en spesiell hedersplass når det vises fram i byen for første gang.

    VIDEO: Aftenposten Video

- Det er bare politikerne som ikke forstår hvor stor Munch er

Medieoppmerksomheten før «Skrik»-salget er enorm.

I kveld går Petter Olsens utgave av Edvard Munchs «Skrik» under hammeren hos det prestisjetunge auksjonshuset Sotheby's i New York. Forventet pris: 480 millioner kroner.

Auksjonen har vakt stor interesse verden over, og medieoppmerksomheten før «Skrik»-salget er enorm.

Det mener kunsthandler og Munch-ekspert Knut Forsberg i auksjonshuset Blomqvist, som beskriver nattens Munch-auksjon som en enormt viktig markedsføring av Edvard Munch og hans motiv.

- Oppmerksomheten bekrefter enda en gang hvor viktig Munch og «Skrik» er. Vi ser gang på gang hvilken oppmerksomhet Munch får rundt omkring i verden, også når det gjelder utstillinger av hans kunst, bemerker Forsberg, som er på plass på Manhattan i New York for å følge kveldens historiske Munch-salg.

Alle verdenshjørner

Munch-museet har allerede hatt en stor delegasjon britiske journalister på omvisning. Daglig ringer journalister fra alle verdenshjørner for å få mer informasjon.

- Rios største avis, kinesiske Art World Magazine, colombianske Cromos, Financial Times, Al Jazeera og Sunday Telegraph, The Wall Street Journal og Newsweek ringte alle hit i  løpet av noen få dager. Dette er bare noen av dem jeg kommer på i farten, illustrerer Sture Portvik, informasjonssjef ved Munch-museet.

Hans Richard Elgheim, daglig leder i Grev Wedels plass Auksjoner, mener den store oppmerksomheten bekrefter Munchs posisjon internasjonalt.

- Kanskje ser man også de begrensede midlene som brukes på Munch i Norge i et litt annet lys nå, håper han.

-Årets begivenhet

Munch-museet er på plass i New York og har i dag invitert internasjonal presse til en presselunsj i forkant av salget.

- Dette er uten tvil årets begivenhet i kunstverdenen, sier Munch-museets direktør Stein O. Henrichsen.

- Gjør dere noe konkret for å utnytte oppmerksomheten?

- Vi samarbeider med ambassaden, konsulatet, Visit Oslo og Innovasjon Norge, og benytter anledningen til å spre informasjon om Norge, Munch, vårt museum og jubileet i 2013, opplyser Henrichsen.

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Edvard Munch

(1863 – 1944) Avbrøt teknisk utdannelse i 1880 for å bli maler. Tas opp ved Den Kongelige Tegneskole i Kristiania 1881. Får undervisning ved maleskolen til Christian Krogh, 1882–83. Maler de første utgavene av Det syke barn, Pubertet og Dagen derpå i 1886. I 1893 begynner Livsfrisen å ta form. Munch maler Skrik og Madonna. Begynner å arbeide med grafikk i 1894. Aulautsmykningen ved Universitetet i Oslo innviet i 1916. Mottar Storkorset av St. Olavs orden i 1933. Testamenterte kunst- verkene han eide til Oslo by i 1940. fakta

Flere bilder

«Skrik»-bildet som skal auksjoneres bort 2.mai er ett av totalt fire versjoner. De tre andre er eid av norske museer.