• Snorre Valen(Sv), Kulturminisiter Hadia Tajik, Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg møttes til dyst under Nordiske Mediedager torsdag.

    FOTO: Arve henriksen

Borgerlig flertall blant norske journalister

Etter mange år med rødgrønt flertall blant norske journalister, har vinden nå snudd mot borgerlige side. Men den store vinneren er Miljøpartiet De Grønne.

Norske journalisters støtte til venstresiden i norsk politikk har vært en dårlig skjult hemmelighet i en årrekke. I alle fall har det vært resultatet når professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, har lagt frem sine årlige undersøkelser om hva journalistene ville ha stemt hvis det hadde vært valg i dag.

Under første dag av Nordiske Mediedager torsdag, kunne imidlertid Aarebrot legge frem nye tall som viste at den politiske vinden nå har snudd i pressen.

- For første gang i målingens historie, siden 1999 har de rødgrønne mistet flertallet blant norske journalister. Nå er det i stedet et blått flertall, sier Aarebrot. Han velger da å definere Miljøpartiet De Grønne som et ikke-sosialistisk parti.

85 seter

Hvis journalistene hadde fått bestemme fordelingen på Stortinget, hadde de rødgrønne hatt 84 mandater, mens den borgerlige siden ville hatt 85 representanter.

Sammenlignet med 2012 hadde Arbeiderpartiet 66 mandater, nå har dette sunket til 56. Høyre har økt sin andel fra

41 til 45, mens Venstre har fått fire flere mandater.

Dramatisk

- Det som er verdt å merke seg, er at Miljøpartier De Grønne kommer durende inn som et hurtigtog inn blant journalistenes rekker. Dette er en veldig dramatisk inngang blant journalistene. Partiet ville i dag fått elleve representanter på Stortinget, og dermed kommet i en vippeposisjon, sier Aarebrot.

I Sverige har dette allerede skjedd forlengst. Der har tilsvarende undersøkelser vist at 44 prosent av svenske journalister oppgir at Miljøpartiet De Grønne er det partiet de ville ha stemme på.

– Vi er fortsatt langt igjen dit, men jeg har aldri sett at lite parti har kommet susende sånn inn fra intet og slått knockout både på KrF, Sp, og Frp, sier Aarebrot.

Redaktørenes syn

Situasjonen er bortimot den samme blant norske redaktører. Hadde bare redaktørene fått bestemme hvordan Stortinget skulle se ut, hadde Arbeiderpartiet hatt 77 mandater, mens Høyre fått 52. Likevel hadde det vært et knapt borgerlig flertall.

Les også

Aviser og TV2 kan bli rammet av streik

Til helgen kan 2200 journalister legge ned arbeidet.

- De rødgrønne ville nok hatt noe større vinnermuligheter hvis redaktørene hadde fått bestemme. Men blant redaktørene får Miljøpartiet kun hatt én representant på Stortinget og det er fra Oslo, sier Aarebrot.

Han mener spenningen ligger i om Miljøpartiet De Grønne definerer seg som et rødgrønt parti eller et borgerlig parti.

Så konkret vil ikke Hanne Marcussen, leder av Miljøpartiet De Grønne, være.

Uavhengig

- Vi ønsker ikke være noe av delene, vi er et blokkuavhengig parti. Vi støtter den regjeringen som er villig til å gi oss mest på klima og miljøpolitikk, sier Marcussen til Aftenposten.

Hun synes det er stor stas at partiet er blitt et populært parti også blant journalistene.

- Vi har vært flinke til å vise at vi er mer enn et ett-saksparti. Jeg tror denne oppsvingen i pressen henger sammen med at mange journalister er opptatt av samfunns- og miljøspørsmål, i enda større grad enn befolkningen ellers, sier hun.

Beskytte

Kaia Storvik, sjefredaktør i Dagsavisen tror journalisters tradisjonelle tilhørighet til Arbeiderpartiet skyldes hensynet til bransjen.

Les også

NRK stuper på omdømmeliste

Seerne klager på lisens, repriser og dårlige programmer.

- Jeg tror litt av forklaringen er at mange journalister er opptatt av å bevare arbeidsplassene sine, og derfor heller mot rødt. I alle fall når vi hører hvordan høyresiden vil legge ned mange av arbeidsplassene våre hvis de kommer i regjeringsposisjon, sier Storvik.

For undersøkelsen fra professor Frank Aarebrot viser nemlig at blått flertall til tross, så vil både journalister og redaktører fortsatt helst ha Jens Stoltenberg som statsminister.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Journalistenes Storting

AP: 56 mandater

SV: 20 mandater

Rødt: 7 mandater

SP: 1 mandat

V: 28 mandater

KrF: 1 mandat

H: 45 mandater

MDG: 11 mandater

 

Redaktørenes Storting

AP: 73 mandater

SV: 11 mandater

V: 23 mandater

KrF: 9 mandater

H: 52 mandater

MDG: 1 mandat

 

Siste nytt