Kultur

Grand Prix-fansen klar

BEOGRAD (Aftenposten.no): Nedtelling for de nordiske supporterne er i full gang når det kun gjenstår få timer til kveldens finale i Melodi Grand Prix. For noen kan det være vanskelig å velge mellom norsk eller svensk seier.

Nedtellingen igang før finalen i MGP: Bak fra venstre: Jan Roger Bøhn, John-Arne Garman, Morten Thomassen, Odd Magne Nødland, Jone Børre og Frode Øglænd Malmin. Foran fra venstre: Lissi Gustavsson og Susanna Johnsen Gustavsson. Foto: ARVE HENRIKSEN

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Om kun få timer braker det løs i Beograd Arena med den 53. finale i Melodi Grand Prix. For de ivrigste supporterne er det julaften og nyttårsaften på en og samme gang. — Vet du hvem som kom og ville ta bilde av seg, sammen med oss? Det var selveste Rick Herrey. Med unntak av Abba er jo The Herreys de store Grand Prix-heltene for oss da, sier Sussi Gustavsson og Susanna Gustavsson Johnsen nærmest i kor.

Grand Prix-turister

For andre året på rad har det svenske søskenparet ikledd seg egensydde festkostymer i gult og blått og satt kursen for MGP-finalen. I fjor heiet de frem The Ark, ettersom Guri Schanke ikke kvalifiserte seg til finalen. I år er både Norge og Sverige i finalen, og da sliter søstrene. De er nemlig begge gift med hver sin nordmann, er medlem i både den norske og svenske supporterklubben, og den yngste av søstrene er att på til bosatt i Asker og ansatt ved VisitDenmark i Oslo. - I år heier vi også på Norge, faktisk synes jeg Marias låt er bedre enn den svenske. Egentlig så er det veldig viktig at Norge vinner i kveld. Neste års finale går av stabelen lørdag 16. mai, og jeg har barn som skal gå i 17. mai toget hjemme i Norge. Da kan jeg ikke reise til noen finale, så det må bli i Norge. Og se det for deg da, dagen etter finalen, går alle Grand Prix-deltagerne i det norske 17. mai-toget, mens Garden spiller Hold on be Strong, humrer Susanna Gustavsson.

Full jobb å være supporter

Søstrene ankom Beograd torsdag, og har knapt nok rukket å kjenne på laknene siden de kom. Som supporter handler det om å være der ting skjer, og mingle med andre supportere. I kveld handler alt om logistikk. Susannas kjole er utført i de svenske fargene, mens kappen er i de norske fargene. I tillegg har hun også med seg dansk og islandsk flagg, sånn for orden skyld. - Det er så kult at alle de fem nordiske landene er med i år, sier hun.Søster Liss tror ikke Norge vinner i kveld, det frykter hun Ukraina eller Russland gjør. - Men Norge får garangert tolv poeng fra Sverige, i Sverige liker vi den norske låten veldig godt. Egentlig har jeg litt tro på at Georgia kan vinne, sier Lissi. - Ja, bare ikke Russland vinner så, da blir jeg ordentlig sur, poengerer lillesøster Susanna.

- Topp tre

Den norske supporterklubben er like entusiastisk forventingsfulle foran kveldens finale. - Jeg tipper topp tre på Norge, det er jeg nærmest forpliktet til, sier Morten Thomassen, leder i den norske supporterklubben. De andre i klubben mener derimot seieren vil stå mellom Ukraina, Sverige, Israel, Portugal og Georgia. - Den ukrainske låten er full av driv, det er mye mer trøkk enn eksempelvis i den svenske låten, sier Frode Øglænd Malmin.- Georgia er også en dark horse, en blind dame som synger om fred, vil gå rett hjem hos mange, sier John-Arne Garman.

Klare til å bestille billetter

For de ivrigste supporterne er geografi egentlig like viktig som selve låten som vinner.- Vi er veldig spente på hvor vi skal reise neste år. Jeg vil ikke til Ukraina, der har vi vært før.Da er det mye mer morsomt med nye land, som for eksempel Lisboa, der har jeg aldri vært. Azerbajan er jo også veldig eksotisk da, sier Thomassen. - Det er alltid kjekt når et varmt land vinner, Madrid hadde kanskje ikke vært av veien. Jeg vil i all fall ikke tilbake til Helsinki, humrer Øglænd Malmin.

 1. Les også

  Nå har vi også fått en blokk

 2. Les også

  Kan velte norsk MGP-håp

 3. Les også

  Perrelli trakk vinnernummeret

 4. Les også

  Maria har taleforbud

Les mer om

 1. Musikk

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Derfor er Sverige en mye bedre slagernasjon enn Norge

 2. KULTUR
  Publisert:

  Loreen og Perrelli vant begge Eurovision, nå gjør de comeback i slagersirkuset

 3. KULTUR
  Publisert:

  JOWST: Halvveis mot Eurovisionseier

 4. VERDEN
  Publisert:

  Ukraina vil ikke slippe inn russisk Eurovision-sanger

 5. MENINGER
  Publisert:

  Eurovision-finalen: Kvelden da musikken vant

 6. KULTUR
  Publisert:

  JOWST: – Trist at Eurovision er blitt storpolitikk