Moods Of Norway-sjef blir direktør i Operaen

Den Norske Opera & Ballett gjør et noe overraskende valg av ny toppsjef: Nils Are Karstad Lysø (45) tar over etter Tom Remlov (64).

Nils Are Karstad Lysø blir ny direktør i Den Norske Opera & Ballett fra i sommer.

Nils Are Karstad Lysø kommer fra jobben som administrerende direktør i motehuset Moods Of Norway, der han tiltrådte i 2011.

Klokken 13 torsdag blir han presentert som den kommende direktøren for Den Norske Opera & Ballett på en pressekonferanse i Operaen i Oslo. Han tar over jobben 1. august etter Tom Remlov som går av i sommer etter å ha hatt stillingen siden 1. august 2008.

— Samlende og drivende leder

Det er et enstemmig styre i Operaen som står bak ansettelsen:

— Vi har lett etter en samlende og drivende leder - og det har vi fått. Nils Are Karstad Lysø har en unik erfaring, og har vist mot og evne til å tenke stort og internasjonalt, samtidig som han er godt rotfestet her hjemme, sier styreleder Ellen Horn.

— Bare det beste var godt nok for oss, sa hun da hun presenterte Karstad Lysø litt over klokken 13.

— Da jeg fikk henvendelsen om jeg kunne tenke meg å ta jobben, brukte jeg bare 2-3 sekunder på å si ja. Jeg gleder meg virkelig til å jobbe i Operaen, på lag med de fremste kunstnerne og fagfolkene innen sine felt, og er enormt begeistret over denne unike muligheten, sier Karstad Lysø.

Han har hatt en glødende musikkinteresse siden ungdommen på Vestlandet.

— Musikk har vært min kjæreste hobby hele livet, sier han.

Fortid i Akers konsernledelse

Før han kom inn i Moods Of Norway var han i konsernledelsen for industrigiganten Aker som direktør med ansvar for forretningsutvikling, oppkjøp og fusjoner i Kjell Inge Røkkes omfattende Aker-system.

— Selve lederrollen er lik på mange måter. Min viktigste oppgave er å sette sammen team som fungerer. Jo mer av jobben og ledelsen andre kan ta, jo mer vellykket er det egentlig, sa Karstad Lysø til Dagens Næringsliv etter sitt forrige jobbytte.

Møter tøffe utfordringer

Karstad Lysø møter nå en rekke tøffe utfordringer, og det er allerede varslet nye kutt og nedbemanningsrunder - på toppen av allerede tøffe tak:

I 2012 gikk Operaen med 30 millioner kroner i underskudd og økende pensjonskostnader vil i år og de neste årene sluke stadig mer av budsjettet.

Les også:

Les også

Operaen kutter 31 årsverk

Operaen har en bevilgning på nær 577 milliioner kroner over statsbudsjettet for 2014. Av dette går ca. 120 millioner kroner til pensjoner. Totalbudsjettet i år er på 725 millioner kroner.

Måtte kutte 20 millioner i 2013

Rett før jul 2012 ble ledelsen ved Operaen beordret av Kulturdepartementet til å kutte 20 millioner kroner i sine utgifter i 2013-budsjettet, med det resultat at driften ble barbert og en rekke av de ansatte måtte gå.

Operaen hadde ved årsskiftet 2012/2013 633 årsverk. I mars 2013 ble det besluttet å kutte 31 av disse.

De kunstnerisk ansatte — musikere, dansere og sangere - ble skjermet. Nedbemanningen skjedde innenfor teknisk, marked og økonomisk-administrativt område.

Les også:

Les også

Norsk fengsel i toppsjiktet av internasjonal arkitektur

Den Norske Opera og Ballett består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Onsdag i neste uke legger Operaen frem sitt nye årsprogram.

Den nye operadirektøren er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, og har de siste 22 årene jobbet i inn— og utland med organisasjoner i ulike sektorer. I perioden 1992 til 2005 var han partner i McKinsey & Company.

Har konsert på Cosmopolite i kveld

Han har også en liten karriere som musiker hvor han blant anet spiller saksofon i Kampen Janitsjar og faktiskhar konsert med sitt eget storband på Cosmopolite i kveld.

Han har i dag ni ulike roller i norsk næringsliv, de fleste av dem knyttet til Moods Of Norway og dets underselskaper. Han er også heleier av investeringsselskapet Lyssen AS.