Kultur

Det menneskelige huset

Lillehammer Kunstmuseum viser utstilling med Hanne Borchgrevink frem til 29.mai.

Utstillingen<i> En vegg. En flate. En farge</i> i Lillehammer Kunstmuseum står frem til 29. mai.
 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

KUNSTNEREN

Det er noe nøkternt over husene til Hanne Borchgrevink. I neste 40 år har hun rendyrket og gjentatt variasjoner over samme motiv. Små hus som ofte står alene. Både hennes grafikk og malerier utforsker hus i en eller annen form. Nå er hun aktuell med utstilling i Lillehammer Kunstmuseum

Hun defineres gjerne som en nymodernist som slo igjen på 1980-tallet, og som rendyrker et abstrahert malerisk formspråk. Hun skiller seg ut i den norske kunsthistorien ved sitt gjentagende formspråk med husformen gjennomgangstema.

Utstillingen<i> En vegg. En flate. En farge</i> i Lillehammer Kunstmuseum står frem til 29. mai.

EPOKEN

Hun er utdannet ved Kunst— og håndverksskolen og Statens Kunstakademi, og har jevnlig utstillinger, blant annet har hun stilt ut i Bomuldsfabrikken i Arendal, i Kunstnerforbundet i Oslo og i 2011 var hun festspillutstiller i Bergen Kunsthall. Siden slutten av 1970-tallet har hun bodd på Finnskogen sammen med kunstner-ektemannen Tore Hansen, men de har også en leilighet i Oslo og veksler mellom livet på landet og i byen. Utstillingen som nå vises på Lillehammer ledsages av en påkostet kunstbok som konservator Cecilie Skeide har arbeidet med i flere år og som på en fin måte belyser kunstnerskapet.

HISTORIEN BAK BILDET

I boken skriver forfatteren Per Petterson om "Hannes låve" og den stillheten som omslutter låven. Det samme kan man si om Borchgrevinks hus. Det er en stillhet rundt husveggene. Det er også luft rundt husene og det er vinduer mot verden. Hun fokuserer på det maleriske, men vil også at husene skal ha noe menneskelig ved seg. De skal ha en slags varme over seg og gjerne ha noen små feil. Utstillingen En vegg. En flate. En farge i Lillehammer Kunstmuseum står frem til 29. mai.

 • Flere artikler i spalten Kunstverket finner du her:

Les også

 1. Alt handler om relasjoner

 2. Mens vi venter på sommeren

 3. Naturens kollaps

 4. Si det med tulipaner

 5. Den skulpturelle kvinnekroppen

 6. Regn med kvinner og barn

 7. Den fremmede moskusen - en «innvandrer» i norsk natur

Les mer om

 1. Kunst