Kultur

Skal gjøre norsk film «mindre hvit»

Filmbransjen har vært for hvit, mener Norsk filminstitutt. Nå lanserer de en ny plan for å øke mangfoldet både foran og bak kamera.

En av de best besøkte norske filmene i fjor var katastrofefilmen «Skjelvet». Hovedrollene ble spilt av Jonas Hoff Oftebro, Kathrine Thorborg Johansen, Edith Haagenrud-Sande, Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Foto: Bjorn Sundegard / NTB scanpix

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

– Vi vil styrke den norske filmen i samfunnet og gjøre den relevant for alle. Uansett om du er annengenerasjons innvandrer, mann eller kvinne, om du bor i nord eller sør, håper vi dette kan bidra til at filmskaperne får et bevisst forhold til hvordan de presenterer en historie, sier Sindre Guldvog, direktør i Norsk filminstitutt.

I en ny handlingsplan, som ble presentert i Tromsø mandag, heter det at norsk film bør ha mangfold når det gjelder kjønn, etnisitet, urfolk, nasjonale minoriteter, alder, seksuell orientering, geografisk tilhøring, funksjonsevne og sosial bakgrunn.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.