Kultur

Jo Nesbø-bok blir DiCaprio-film

 • Kaja Korsvold

Jo Nesbø kommer med ny krim neste år, ifølge hans svenske agenter. Filmrettighetene er allerede solgt til for boken som på engelsk får tittelen <i>Blood on Snow.</i> Foto: Indrelid Trygve

 • Vi har akkurat solgt hans neste bok til Warner Brothers og Leonardo DiCaprio er en av produsentene. Han har til og med uttrykt interesse for å spille hovedrollen.

De tre svenskene som sitter i hotell-lobbyen i Oslo omtaler Hollywoods filmselskaper og store forlag som nære venner. Det har de all grunn til. Salomonsson Agency, stiftet av én av dem Niclas Salomonsson, er ansvarlig for å selge Jo Nesbø ut i verden.

De selger Jo Nesbø i utlandet. Fra venstre Niclas Salomonsson, Jessica Bager og Tor Jonasson. Foto: Trygve Indrelid

Rekordrask lansering på engelsk

I denne uken lanseres Nesbøs nye krim Sønnen i Norge. Allerede om noen uker skal den lanseres i USA og England. Alt mannen fra Molde kan levere, vil det engelskspråklige markedet ha. De aktive svenskene har også en større satsing i Latin-Amerika på gang.

De to svenskene, Salomonsson og Jonasson er jevnlig i USA. De jobber med film og TV for flere av sine forfattere og har egen avdeling for manus-skribenter. Når det gjelder Nesbø er fire filmer og en TV-serie kommet såpass langt i planleggingen at de kan snakke om det.

Filmen basert på Snømannen har vært planlagt en stund, nå trolig med Martin Scorsese som produsent og en ny regissør. I tillegg skal Sønnen som kommer denne uken bli film produsert av Warner Brothers, Hodejegerne skal bli HBO-serie, Nesbø har skrevet manus til O kkupert , en stor norsk NRK-dramaserie om russisk okkupasjon.

I tillegg planlegges film om en ennå ikke utkommet bok av Nesbø.

Leonardo DiCaprio blir en av produsentene, og skal kanskje spille hovedrollen i den planlagte Nesbø-filmen Blood on Snow. Foto: Francois Mori

Ny Nesbø-bok neste år

— Vi har skrevet under kontrakt for boken Blood on Snow som kommer neste år, en bok Nesbø skriver under pseudonym. Den er solgt til Warner Brothers og Leonardo DiCaprio er en av produsentene, han har til og med uttrykt interesse for å spille hovedrollen, sier Jonasson.

Og dette gjelder bare voksenbøkene. Sist fredag hadde Doktor Proktor-filmen première i Oslo.

— Doctor Proktor-bøkene er utgitt på 38 språk og solgt i 1,2 millioner eksemplarer ute i verden, utrolig for en barnebok, forteller Jessica Bager som har som jobb å selge Nesbøs barnebøker.

Nummer én på listen

Norsk bokbransjes største eksportartikkel ligger for tiden som nummer én på verdens viktigste bokliste, New York Times bestselgerliste. Det ferskeste salgstallet sier at Nesbø nå har solgt 23 millioner bøker rundt i verden.

- Dette er det største som har hendt i norsk litteratur siden Jostein Gaarder. Han er den første norske forfatter som har toppet New York Times-listen, sier Tor Jonasson, sammen med Salomonsson har han hovedansvaret for Nesbø-salget.

16 år gammel Hole-bok topper listene

— Det er bare et tidsspørsmål når han slår Stieg Larsson og blir den skandinaviske forfatteren som har solgt mest. Vi har masse å ta av. Boken som ligger på førsteplass i USA nå er faktisk den 16 år gamle Harry Hole-boken Kakerlakkene , sier Niclas Salomonsson.

Niclas Salomonsson startet bok-agenturet i år 2000, da han var 24 år gammel. Fem år etter sikret han seg Nesbø.

— Jag tröttade vel ut honom, sier Salomonsson. Grunnen til at han til slutt ga seg var kanskje at han skjønte at jeg kom til å stå på like mye for å gjøre ham stor i utlandet.

Har dilla på klatring

Svenskene forteller sin mestselgende forfatter at han ikke har mistet bakkekontakten. Den tidligere førstedivisjonsspilleren fremstår fremdeles som en friskus av en nordmann.

- Vi møtte sjefene for det store forlaget Random House. De sperret opp øynene da Jo ankom på sykkel, forteller Jonasson.

— Da vi skulle skrive under avtalen om filmatisering av Blood on Snow med Warner Brothers, var Jo mest opptatt av at han skulle ut og klatre etterpå og stilte med klatreklær.

Hylende fans i Sør-Korea

Nesbø klarer kombinasjonen med å ha et liv i Oslo med skriving, venner, datteren og friluftsinteressen, selv om presset fra utenlandske forlag som gjerne vil ha ham på besøk er stort, forteller de to agentene.

- I Sør-Korea sto hylende fans på flyplassen og gråt da han ankom, selv om flyet var fire timer forsinket. I Polen ville forlaget helst at han hadde flyttet dit.

— Vi planlegger boklanseringer, men det må også planlegges så han kan få klatret. For fire-fem år siden var det tennis. Det tyske forlaget måtte skaffe en bra tennistrener for å få Nesbø til å komme. Nå er de eksperter på hvor man kan klatre i Tyskland.

De er i Oslo minst en gang i måneden, Jo Nesbøs agenter. I forrige uke gjaldt det Doktor Proktor-filmen. Fra venstre Jessica Bager, Niclas Salomonsson og Tor Jonasson. Foto: Trygve Indrelid

Flere artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

 2. KULTUR
  Publisert:

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 3. KULTUR
  Publisert:

  Ny TV-thriller med Kristoffer Joner: – Trolig Skandinavias mest ekstreme serie

 4. KULTUR
  Publisert:

  Skrev helt ny slutt for Løvekvinnen

 5. KULTUR
  Publisert:

  Disse seriene gleder vi oss litt ekstra til i høst

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hun sendte inn manuset til «Terapeuten» under falskt navn