Kultur

- Vil føre til pressedød

Redaktørene som rammes av det planlagte kuttet på 50 millioner i pressestøtten kaller kuttene dramatiske og farlige.

Regjeringen vil kutte pressestøtten med 50 millioner kroner. Det er over 16 prosent. Heiko Junge, NTB Scanpix

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Følg nyheter og kommentarer om statsbudsjettet i vårt livestudio.

Regjeringen kutter 50 millioner i pressestøtten, og vil på sikt innføre en felles lavmoms for papir— og nettaviser på 8 prosent.

- Dette er utrolig skuffende, sier redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen. Han regner med at avisen må si opp cirka 10 ansatte av staben på totalt 50, hvis dette går igjennom i Stortinget.

— Kuttet på 50 millioner i pressestøtten utgjør cirka 20 prosent. For oss utgjør dette 6,5 millioner. Thorhild Widvey sier at kuttene vil styrke redaksjonenes uavhengighet. Det er helt motsatt, det vil svekke uavhengige redaksjonelle miljøer betydelig.

- Dramatisk å kutte i en skjebnetime

- Å kutte så mye i en skjebnetime, der mediene er presset fra alle kanter, er dramatisk. Det farligste du kan gjøre i dagens marked er å svekke det redaksjonelle produktet. Det er ikke å male fanden på veggen å si at dette vil bety pressedød, sier Braanen.

Regjeringen foreslo i fjor å kutte pressestøtten med 26 millioner. Kuttene ble imidlertid fjernet i forhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre. Nå kan det altså gå mot et kutt som er nesten dobbelt så stort.

— Jeg regnet med at Regjeringen tok dette signalet fra Stortinget. Hvorfor de skal skape denne usikkerheten en gang til er helt uforståelig, sier Klassekampen-redaktøren.

Dagsavisen må kutte 7-9 millioner

For Dagsavisens del betyr forslaget at avisen må kutte 7 millioner, eller 9 millioner inkludert Rogalands Avis, som også driftes av Dagsavisen.

Redaktør Eirik Hoff Lysholm sier det er merkelig at kuttene kommer i en tid der avisen er i gang med et prosjekt der Dagsavisen gis ut med sonede utgaver i Moss og Drammen.

— Vi har også overtatt Rogalands Avis og vi har sikret oss rett til å gi ut den gamle Arbeider-Avisa i Trondheim og lage konkurranse med Adresseavisen.

Lysholm sier det er vanskelig å komme med konkrete tall for hvor mange som eventuelt må gå hvis avisen på gjennomføre kuttene.

Har allerede nedbemannet i år

— Vi har et dramatisk fall i annonseinntektene i år og har vært igjennom en nedbemanningsrunde i år. Vi produserer allerede tre utgaver med ti personer færre enn Dagsavisen hadde alene for to-tre år siden.

Lysholm håper presse-kuttene blir stoppet i Stortinget, som de ble det i fjor.

— Jeg setter min lit til KrF og Venstre, sier han.

- Vi har ingen medieminister lenger

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence, mener forslaget til statsbudsjett viser at vi ikke lenger har en medieminister her i landet.

— Vi har fått en ekstra finansminister, noe som er et stort tap både for mediene og for demokratiet.

Innføringen av felles lavmoms, kutt i pressestøtten, redusert støtte til Institutt for Journalistikk og kutt i budsjettet til NRK. Alt dette er dårlig nytt for norsk presse, mener Spence.

— De ulike endringene kan muligens virke små hver for seg, men det samlede bildet er dramatisk for norsk presse, understreker NJ-lederen.

0-moms eneste løsning

Norsk Journalistlag går ikke minst sterkt imot regjeringens forslag om å innføre en felles lavmoms på 8 prosent på trykte og digitale medier. Frem til nå har de trykte avisene vært unntatt moms, mens de digitale har måttet betale denne avgiften til staten. Nå ønsker regjeringen like vilkår for begge måter å informere leserne på. NJ er enig i prinsippet, men mener at den eneste gode løsningen er null moms for begge kanaler

Widvey mener avisene blir mer uavhengige

Kulturdepartementet vil kutte 50 millioner i den direkte pressestøtten. Produksjonsstøtten reduseres dermed fra 308 til 258 millioner kroner, et kutt på omtrent 16 prosent.

Samtidig reduseres den direkte støtten til samiske aviser med 4,1 millioner kroner, fra ca. 25 til rett under 21 millioner.

— Regjeringen har som mål å redusere pressens avhengighet av statlige støttetiltak. Selv om vi har tradisjoner for å leve med en statssubsidiert kritisk presse i Norge, vil avisene bli mer redaksjonelt uavhengige dersom de blir mindre økonomisk avhengige av staten, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

Aviser som Dagsavisen, Vårt Land, Nationen og Klassekampen er store mottagere av pressestøtte, og vil sannsynligvis rammes hardt av det foreslåtte kuttet.

Dramatisk kutt

Mediebransjen selv er rystet over kuttforslaget.

— Å kutte 50 millioner i pressestøtten er dramatisk. Nå burde den plattformnøytrale pressestøtten fått virke og gi forutsigbarhet. Kuttforslaget gjør den digitale innovasjonen vanskeligere, spesielt i de mindre mediehusene, sier Didrik Munch fra MBL i en pressemelding.

Han har likevel tro på at forslaget kan bli stoppet eller endret.

— Nå er det et klart flertall på Stortinget for gode mediepolitiske løsninger. Vi setter vår lit til at mellompartiene har skjønt alvoret i situasjonen, og gir regjeringen kamp om mediebudsjettet, sier Didrik Munch.

Vil ha lavmoms

Regjeringen vil også innføre en felles lavmoms for papir- og nettaviser, men ikke i neste års budsjett.

— For regjeringen er det viktig at bransjen selv velger hvilken distribusjonskanal avisene skal formidle sitt innhold gjennom. Virkemidlene må være nøytrale. En felles lav sats vil fjerne hindringene for innovasjon som ligger i dagens avgiftsmessige skille mellom papir- og e-aviser, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

Innføringen av en felles lavmoms for landets aviser må godkjennes av overvåkingsorganet ESA, og regjeringen varsler at de vil utrede forslaget ytterligere.

Derfor er dette ikke med i forslaget til neste års statsbudsjett, og kan tidligst bli innført etter revidert nasjonalbudsjett fra 1. juli 2015, men mest sannsynlig først i 2016.

Videre dragkamp

Dermed fortsetter dragkampen i Stortinget om innføringen av en felles lavmoms. I utgangspunktet er det flertall for nullmoms på både papir og på digitale medier, og regjeringen er avhengig av at enten Venstre eller KrF støtter deres forslag.

Begge partiene er enige med de rødgrønne Ap, SV og Sp om nullmoms, men dette kan fort bli prioritert bort i forhandlinger om helheten i statsbudsjettet.

— En reduksjon av den digitale momsen til åtte prosent er et skritt i riktig retning, men dette tar altfor lang tid når det ikke innføres før 2016, sier styreleder Didrik Munch i Mediebedriftenes Landsforening MBL.

— Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon Medie-Norge er i. Mediebransjen er ikke under avvikling, den er i en rivende utvikling. Å videreføre nullmoms-ordningen er det mest treffsikre virkemiddelet myndighetene kan bidra med for å stimulere til journalistisk kvalitet og mangfold, sier Munch.

Les også:

 • Følg nyhetene om statsbudsjettet i vårt livestudio.
Les også

Nasjonalt medieforlik skal hindre avisdød

Les også

- Mediebransjen har tabbet seg ut

Statsbudsjettet:

 • Skatteletten blir på 8,6 milliarder, 4,1 mrd. er kutt i formueskatten.
 • Dette er hovedpunktene i statsbudsjettet — i kortform
 • Det blir skattekutt på 1600 kroner i snitt, til hver nordmann.
 • NRK ba om lisensøkning på 73 kroner, får 0,-
 • To ekspertutvalg skal vurdere handlingsregelen . Regjeringen vil bruke 164 milliarder oljekroner i 2015. Det er ca. 17 mrd. mer enn i fjor.
 • - Dramatisk kutt i pressestøtten. Kutter med 50 mil.
 • Her er vinnerne og taperne i budsjettet
 • Venstre: Ren provokasjon. Støttepartiene ber om budsjettjusteringer
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Statsbudsjettet

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Helleland vil kutte i pressestøtten, KrF og Venstre vil ha omkamp

 2. KULTUR

  Kutter pressestøtten med 17 millioner: – Dramatisk, mener redaktørene

 3. KULTUR

  Dette er kulturlivets forventninger til statsbudsjettet

 4. KULTUR

  Utvalg vurderer å kutte i arbeidsgiveravgiften for mediene

 5. KULTUR

  SV og Arbeiderpartiet med kraftig kritikk av kulturministeren

 6. DEBATT

  Kulturministeren er på kollisjonskurs med virkeligheten | Frantzen, Jensen, Øgrey, Hetland og Olsen