Kultur

- Satyricon et solid skip

  • Forf>
  • <forf>miriam Lund Knapstad <
  • Nå har vi både tyngde og posisjon til å stake ut kursen for black metal, mener "Frost" i Satyricon.

Fire år etter at "Volcano" skaffet dem et kommersielt gjennombrudd, er Satyricon tilbake. Og det merkes. Den britiske metal-bibelen Kerrang har smelt til med en anmeldelse over to sider, og gitt albumet "Now, Diabolical" karakteren fem av fem mulige. Trommis Kjetil "Frost" Haraldstad kan ikke annet enn å smile fornøyd. — Enormt bra, anmelderen har virkelig forstått essensen av det vi vil formidle. Reaksjonene så langt tyder i det hele tatt på at plata fungerer for lytteren, sier han.

Sintere.

Satyricon utgjør spydspissen i den norske black metal-leiren, i selskap med Darkthrone, Emperor, Mayhem og Dimmu Borgir. Sammen med låtskriver, vokalist og produsent Sigurd "Satyr" Wongraven, har trommis Frost hanket inn både Spellemannspris og Alarmpriser, og brakt Satyricon høyt oppe på de norske albumlistene. Låtskissene til "Now, Diabolical" ble påbegynt allerede i ferdigstillelsen av "Volcano". Men det nye materialet er strengere, mer energisk, og låter sintere enn på forgjengeren.- Mange sier at det er mye aggresjon her, men det er i så fall ikke bevisst. Men jeg kan jo skjønne det, tittelkuttet preges av tidvis hysterisk raseri. Energien er i det hele tatt utrolig intens. Det er noe vi har jobbet veldig hardt for å få til, i tillegg har vi fokusert på klare, strenge strukturer, sier Frost.Satyr har nok en gang vært sin egen produsent. I tillegg har Satyricon fått miksehjelp av Mike Fraser i Vancouver, som tidligere har hjulpet store navn som AC/DC og Metallica. - Vi ville jobbe med noen som kunne gjøre det beste ut av Satyricon, og Mike er en mann som har stor tyngde på sitt felt. Selv om Satyr er en veldig dyktig produsent, har Mike bidratt med mye nyttig teknisk kompetanse. Han vet hvilke knapper som skal skrus på.Frost tenker seg om.- Jeg tenker på Satyricon som et solid skip. Det skal ikke tas inn vann på noen kanter.

Umulig å knekke.

— Dere har gått så langt som til å antyde at "Now, Diabolical" representerer et nytt kapittel ikke bare for Satyricon, men også i hele black metal-genren?- Ja, vår kombinasjonen av strenghet, god låtskriving og organisk produksjon er unik, det tør jeg påstå. I tillegg har vi tatt inn noe så spesielt messingblåsere. Målet er best mulig musikk, ikke å tilfredsstille fans eller plateselskap. Vi kompromisser ikke. Hadde vi gjort det, ville det vært en sikker vei til stupet. Dermed er det naturlig å spørre om det vanntette skipet Satyricon er klar for å sette seil og erobre verden?- Grunnlaget er i alle fall lagt for at mange vil få mye ut av denne plata. Vår oppgave blir å støtte opp om utgivelsen med omfattende konsertvirksomhet i tiden som kommer. Da Satyricon turnerte i Nord-Amerika i 2004, ble to innleide gitarister anmeldt og siktet for voldtekt. Turneen ble innstilt, og gitaristene ble senere løslatt mot kausjon. De to ble senere frikjent. - Et skudd for baugen?- Det lar seg ikke gjøre å knekke Satyricon. Vi har opparbeidet for solid autoritet til det, og black metal-scenen trenger oss. Nå har vi både posisjon og tyngde til å stake ut kursen for denne genren.

- Vår kombinasjon av strenghet, god låtskriving og organisk produksjon er unik, det tør jeg påstå, sier trommis og den ene halvdelen av Satyricon, Kjetil &quot;Frost&quot; Haraldstad. Foto: ANNE-STINE JOHNSBRÅTEN

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk