Kultur

Skriver ny biografi om Marie Hamsun

Marie Hamsun var aktiv nazist akkurat som sin mann Knut under krigen. Dette bildet er tatt i Berlin i 1939. Aftenposten har ikke opplysninger om hvem Hamsun sitter sammen med
  • Kaja Korsvold
    Journalist
  • Jeg lurer også på om Marie var den store nazisten av de to. Det får jeg først svar på når boken er ferdig, sier Anne Hege Simonsen.
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Anne Hege Simonsen skal skrive den andre biografien om Marie Hamsun (1881–1969) gjennom tidende. I morgen, på Sakprosafestivalen i Litteraturhuset i Oslo, snakker hun for første gang om planene.

Anne Hege Simonsen

— Foreløpig har jeg bare begynt å lese om henne. Hun var den skoleflinke eldste-datteren i en familie med 8 barn, som valgte å bli skuespiller. Hun gikk ofte motstrøms, mot familien og mot tiden hun levde i.

Sluttet som skuespiller

Marie Hamsun var skuespiller ved Nationaltheatret og samboer med skuespilleren Dore Lavik da hun møtte den 21 år eldre Knut Hamsun. De giftet seg i 1909 og fikk fire barn. Marie Hamsun ga seg som skuespiller for å følge sin mann til Hamarøy i Nord-Norge og senere til Nørholm ved Grimstad der de bodde.

Hun debuterte som forfatter med en diktsamling i 1922, men ble mest kjent for barnebøkene, den første kom i 1924 og het Bygdebarn hjemme og på setra.

Meldte seg inn i NS i 1940

Ifølge den hittil eneste biografien om Marie Hamsun, skrevet av Birgit Gjernes og utgitt i 1994, stemte hun første gang på Nasjonal Samling i 1936 og meldte seg inn i det første krigsåret, 1940. Mange har skrevet om at hun var den førende nazisten av de to. Simonsen vil ikke konkludere om dette pr. i dag.

— Jeg lurer også på om Marie var den store nazisten av de to. Det får jeg først svar på når boken er ferdig og jeg har gjort en grundig research.

Anne Hege Simonsen er forfatter og førsteamanuensis ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Hun har tidligere skrevet biografien om flyveren, fotballspilleren, polarforskeren og forfatteren Tryggve Gran som også var NS-medlem under krigen.

— Jeg kjenner denne tidsperioden godt, sier forfatteren.

Var både stolt og sta

Simonsen syns ikke minst det er spennende å ta for seg et kvinneliv på begynnelsen av 1900-tallet. Marie Hamsun måtte underlegge seg sin berømte ektemann i ekteskapet, men hadde allikevel mye mot og egen styrke.

— Det er interessant hvordan hun spiller ut styrke. I selvbiografiene ser jeg hvordan hun er både stolt og sta.

Marie Hamsun skrev to selvbiografiske bøker etter krigen, det var Regnbuen i 1953 og Under gullregnen i 1959.

Vil gjerne komme i kontakt med folk som kjente henne

— Hun fortjener en biografi. Ikke at den forrige ikke er god, men det har gått mer enn tyve år siden. Det er en spennende tid, det finnes rikelig med kilder, blant annet brevveksling og jeg håper å finne flere muntlige kilder, sier Simonsen som gjerne vil komme i kontakt med folk som kjente Marie Hamsun.

Les også:

Les også

  1. Norges store litteraturprisvinner ga Nobel-medaljen til nazitopp

  2. Våre liv er så like