Kultur

The X-Files byr på unødvendig nostalgi

The X-Files var skummelt og morsomt på 90-tallet, men comebacket til Mulder og Scully er like unødvendig som gjenforeningen av Guns N’ Roses.

 • Asbjørn Slettemark

Vår vurdering:

2 av 6

Gjennom store deler av 90-tallet satte The X-Files en frekk standard for hvordan lage underholdende TV-serie. Det ble tilslutt ni sesonger, fra 1993 til 2002, samt to filmer. Historien om FBI-agentene Dana Scully og Fox Mulder var like spennende som underlig, det var både skummelt og morsomt, og ikke minst var serien en perfekt miks av konspirasjonsbasert nerderi og befriende lite selvhøytidelighet. Det var liksom ikke måte på hva myndighetene skjulte, og det fantes ikke grenser for Fox Mulders flirende selvironi. Nå er de tilbake, og Mulder og Scully jakter fremdeles på monstre, uforklarlige fenomener og onde leger som muterer barn. Dessverre kan vi legge til et adjektiv til rekken over: kjedelig.

Er du på jakt etter en ny TV-serie?

Les også

Dette har serievåren 2016 å by på

Gåsehud av åpningslåten

Det hele begynner riktig så fint i noen minutter, med Scully og Mulder som gjenforenes av en TV-vert som mener hele kloden etter 9/11 er en eneste stor konspirasjon. Litt stotrende dialog og kjappe vendinger, men episoden planter ideen om at her skal det graves dypt i vår moderne tid. De to kaster seg rundt, finner en russisk jente som har vært bortført av romvesener, undersøker de rare arrene hennes, og oppsøker gamle FBI-kjenninger. Alt til tonene av den gåsehudfremkallende åpningslåten, et så effektivt stykke tittelmusikk at man må raide John Williams-arkivene for å finne lignende. Siden vi befinner oss i en serieverden av langstrakte historier og dype plott, virker det som The X-Files skal ta den nye verdensorden på alvor, og grave opp lag etter lag av mørke konspirasjoner fra myndigheter og onde organisasjoner.

Gillian Anderson tok oppgjør med lønnsgapet i Hollywood:

Les også

"Det holder det ikke bare å være en råtass på skjermen, man må være en minst like stor råtass utenfor skjermen."

Her er ukens monster

Men nei da. Muler og Scullys privatliv, med sønnen William som er adoptert bort, er det eneste som går som en rød tråd gjennom serien. Serien hopper rett på den klassiske horrorøvelsen med ukens monster, og gjenforeningen av The X-Files -paret fremstår like unødvendig som at Axl Rose og Slash skal stå på scenen som Guns N’ Roses igjen. Alt de gjør i disse nye episodene har de gjort før, med et artig lite unntak: I den tredje episoden – som er den som fungerer best – går Mulder gjennom gamle saker, og som en hvilken som helst Gunnar Tjomlid finner han naturlige forklaringer på dem alle.

Børstet støv av gamle manus?

The X-Files var på sitt beste når serien kjørte parallelt med noiathrillere som The Conversation , Alle presidenters menn og Enemy of the State , og kombinerte det med nerdehumor og lommelyktstråler i mørke kontorlokaler. Da var serien frisk og ny og annerledes, nå virker det som serieskaper Chris Carter bare har børstet støv av noen forkastede manus fra 90-tallet og sendt dem til innspilling i tilfeldig rekkefølge. David Duchovny og Gillian Anderson er dog fine på skjermen sammen. Den lett flørtende, ertende stemningen er på plass fra første bilde, og det skaper den lune, gode følelsen av nostalgi, før episodens utvalgte monster minner deg om at nostalgi også kan være en falsk følelse.

Bruk heller tiden på dette mysteriet:

Les også

«Making a Murderer» sjokkerer, ryster og skaper debatt

Vi håper på Twin Peaks

Med tanke på hvor stigmatiserende og ekskluderende suksessrike roller som Fox Mulder og Dana Scully kan være, var det positivt overraskende at Duchovny og Anderson begge har skapt nye kapitler i karrièren, i henholdsvis Californication og The Fall . At de nå bruker neste del av karrièren på å gå tilbake til 90-tallet er kanskje forståelig av rent økonomiske grunner, men det finnes ikke så mange andre grunner til at de i time etter time skal løpe rundt i skogen og jage rappkjeftede, sinte monstre. La oss håpe David Lynch og Twin Peaks har noe sprekere å by på når den serien vekkes til live igjen i 2017.

Anmeldelsen er basert på de fire første episodene.

 • Trenger du flere TV-tips?
 1. Les også

  Tyskland 83 byr på kald krig, sterkt spiondrama og litt ufrivillig komikk

 2. Les også

  Tar familiedramaet til nye høyder

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. HBO
 3. FBI
 4. TV
 5. X-files
 6. TV-serier
 7. Drama

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «La oss kalle en vedkubbe for en vedkubbe og si at dette var skuffende»

 2. KULTUR
  Publisert:

  Nå letter David Lynch på sløret - «Twin Peaks» tilbake i mai

 3. KULTUR
  Publisert:

  Gone Girl-forfatteren med ny TV-serie: «Her skal det lyves, drepes, graves og lures»

 4. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse av «Sex Education:» La oss snakke om sex

 5. KULTUR
  Publisert:

  Stjernelag i ny TV-serie

 6. KULTUR
  Publisert:

  Maktkamp i kapitalens høyborg