Dette er årets MGP-konkurrenter

Fra gladjazz til festmusikk og MGP-spesialister. Dette er de 21 artistene kjemper via tre delfinaler om å representere Norge i Eurovision Song Contest i Liverpool i mai.

Ullrikke Brandstorp er en av artistene i Melodi Grand Prix 2023.

Denne gangen får Ulrikke Brandstorp muligheten til å ta revansj, etter at hun ikke fikk stille i Eurovision i 2020 da verden koronastengte. Verdt å merke seg er at Stig van Eijk gjør comeback i Melodi Grand Prix 24 år etter seieren da han var 16 år. Han skal kappes med andre solide musikkprofiler som Atle Pettersen, Kate Gulbrandsen, Sandra Lyng, JOWST og Elsie Bay.

NRK har også funnet frem til en rekke unge rekrutter, blant annet tre tenåringer som er feature-artister i kollektivprosjektet Umami Tsunami der europeisk pop møter asiatisk, og barnebarnet til 1960-tallsdeltageren Anita Thallaug. Hun fikk null poeng i 1963, som det første norske bidraget.

Også dragartisten Skrellex er om bord og følger i solide MGP-stilettfotspor etter Great Garlic Girls og Queentastic.

Popartisten Sandra Lyng skal innta MGP-scenen i år.

Med i første delfinale

Første delfinale ut går av stabelen lørdag 14. januar. Disse syv låtene slippes i strømmetjenestene mandag 9. januar.

 • Ulrikke Brandstorp stiller med låten «Honestly», som er basert på hennes eget liv og handler om hvordan man ønsker å være der for noen man er glad i når de går gjennom vonde opplevelser». «Ingen meg uten deg» er et budskap hun tror mange vil kjenne seg igjen i. Vondt var det også for henne da hun ikke fikk stille i Eurovision i 2020 på grunn av pandemien, men siden har hun vært å se som trollet i «Maskorama», kjempet hardt i «Kompani Lauritzen» og vært Sophie i «Mamma Mia»-musikalen.
 • Eirik Næss (35), kjent fra bandet i «Stjernekamp», trår til med låten «Wave» – som handler om å gripe sjansen og si ja til de mulighetene livet har å by på.
 • Popveteranen Kate Gulbrandsen (57) er klar igjen i MGP-sammenheng, nå med en låt hun har skrevet sammen med Kjetil Mørland. Den heter «Tårer i paradis».
 • Rasmus Thall (30) heter egentlig Thallaug til etternavn og er barnebarnet til Anita – som deltok i MGP flere ganger på 1960-tallet – og tok «solverv» til selveste Eurovision, dog til null poeng. Han konkurrerer med låten «Tresko», skrevet sammen med fjorårsdeltager Farida og sin egen storebror Robin. Og den handler om Robin, og hverdagen hans etter å ha fått en isblokk i hodet i 2010.
 • Norsk-italienske Alessandra Mele (20) flyttet til Norge for to år siden for å komme nærmere sin norske familie, var med i «The Voice» i fjor og for tiden går på musikkskolen LIMPI. Hun er låtskriver og artist og stiller med «Queen of Kings».
 • Et nytt tospann er Byron Williams Jr. og Joachim With Steen, alias den velkjente MGP-vinneren fra 2017, JOWST. De har skrevet «Freaky For The Weekend» sammen, og kommer snart med EP. Amerikanske Williams har vært medlem av gruppen The Drifters og stilt i «The Voice» i 2021.
 • Umami Tsunami heter det ferske kollektivprosjektet som har talentene Kyle Alessandro (16), sett i «Norske Talenter», Kristian «Haux» Haugstøyl (20), «Idol» i 2019, og Magnus Winjum (17), med fartstid fra MGPjr., i front som såkalte featureartister. Tanken bak er å la europeisk popmusikk bli inspirert av asiatisk. De stiller med låten «Geronimo».
Veteran Kate Gulbrandsen (57) er igjen klar for MGP. Denne gangen med låten «Tårer i paradis».

Med i andre delfinale

Andre delfinale går av stabelen lørdag 21. januar, mens låtene blir å høre allerede 16. januar på strømmetjenestene.

 • Sandra Lyng (35) er klar for ny TV-innsats med låten «Drøm d bort», som handler om sårbarhet, håp og styrke og som sønnen hennes kaller «Styrkesangen». I «Stjernekamp» i 2020 kom hun på annenplass, og hun prøvde seg som låtskriver i MGP i fjor for NorthKids bidrag.
 • Jone (26) er derimot førstereisgutt i Melodi Grand Prix-sammenheng der han skal gi til beste «Ekko inni meg». Han samarbeider fast med Daskeladden, og har spesialisert seg på allsangvennlig festmusikk som har nær 10 millioner avspillinger på strømmetjenestene.
 • Swing' It startet som gatemusikanter med gladjazz i 2014, og har spilt hundrevis av konserter siden. For tiden reiser de rundt i europeiske storbyer med konseptet sitt, etter å ha vært fast inventar på Kongsbergjazz i årevis og spilt utrolige 74 konserter der. Nå skal Martin Jarl Velsin, Leif Peter Vilhelm Grahn, Edvard Bondi Knowles, Jan Ivar Ekroll, Vebjørn Mamen, Håvard Mathisen Tanner og Håkon Kvam trå til på MGP-scenen med «Prohibition».
 • Ella – alias Raphaela Antônia Souza Silva (24) – konkurrerer med sangen «Waist», som NRK kaller «et fyrig stykke Brasil til det norske folk». Ella ga ut debutsingelen «Criminal» i fjor.
 • Ny gitarkamerat og «Idol»-kjenning Alejandro Fuentes (35) stiller med «Fuego», som er på spansk i likhet med hans 2018-bidrag. Sangkonkurransen er ikke eneste TV-program han blir å se i denne vinteren, han er også klar for «71 grader nord».
 • Bjørn Olav Edvardsen (40), som også er blant bakmennene i Umami Tsunami, stiller selv på scenen med «Turn Off My Heart» – der også Christian Ingebrigtsen er med på låtskriversiden. Selv om han stilte i «Idol» allerede i 2005, har vært å se i «The Voice», driver eget plateselskap og var låtskriver bak en av 2021-finalistene i MGP, er dette hans scenedebut som MGP-artist.
 • Selv om Elsa Søllesvik, nå med artistnavnet Elsie Bay, bare er 26 år, så er hun veteran i musikkbransjen. Først som del av popsuksessen Elsa & Emilie, strømmet over 50 millioner ganger, deretter Spellemannsnominert for eget album – med musikk å høre i «Skam». Hun satser på låtskriving, og sto bak to av fjorårets MGP-bidrag – der hun stilte på scenen med det ene, «Death of Us», som kom på fjerdeplass. Også i år er hun låtskriver på to bidrag, der hun selv fremfører «Love You in a Dream».
Artistene til den norske Melodi Grand Prix 2023 ble presentert onsdag hos NRK på Marienlyst.

Med i tredje delfinale

Tredje delfinale arrangeres lørdag 28. januar, og også her legges de syv bidragene ut mandagen før, den 23. januar.

 • Kai Thomas Larsen (36) har sitt alter ego som dragartisten Skrellex, og stiller med låten «Love Again», som han har vært med på å skrive. Skrellex har vært med som mentor i realityen «Drag Me Out», og i «Drags». Til vanlig jobber Skrellex for Wallmanns On Tour – før debuten i MGP-sammenheng nå står.
 • Tiril Beisland (21) er fra en svært musikalsk familie og har fartstid som skuespiller, danser og musikkartist. Hun gikk popmusikkskolen LIMPI, og har i tiden etter laget mye ny musikk. Men i MGP stiller hun med «Break It», der blant andre Emma Steinbakken og Emelie Hollow er med som låtskrivere.
 • Akuvi er artistnavnet til norsk-ghanesiske Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie (27), som var med i MGP i 2020. Hun har lånt norsk stemme til Dolores i «Encanto» og rapperen Karma i Netflix' «Karmas verden». Låtene hennes har et afrobeatpreget lydbilde, med dagbokinspirerte tester med ofte kompleks dybde. Hun stiller med sangen «Triumph».
 • Selveste Atle Pettersen, som er TV-profil, et sterkt musikalnavn og nå også podkastartist om papparollen, stiller i årets MGP med «Masterpiece». Han var også med i 2021.
 • Eline Thorp (29) tro tidlig til som artist, etter å ha gjort sin første konsert som 16-åring. Men i kjølvannet av 2014-albumdebuten fikk hun sceneskrekk og trakk seg fra rampelyset. Etter å ha tatt master i religion og samfunn, er hun snart å finne som formidlingsansvarlig på Hamsunsenteret – og klar for å gjøre comeback på den store scenen. Låten «Not Meant to Be» er hennes bidrag og MGP-debut.
 • Musikal- og teaterartisten Maria Celin (25) er å høre med sangen «Freya», der Gaute Ormåsen er blant låtskriverne, og har tidligere vært å se på TV i «The Voice» i 2017.
 • Det har gått 24 år siden Stig van Eijk (41) fikk sitt store gjennombrudd som artist og vant den norske finalen og representerte Norge i Jerusalem med «Living My Life Without You». Den skrev han sammen med Stargate-Mikkel første året engelsk var tillatt å synge på. Nå melder han seg til Melodi Grand Prix-tjeneste igjen med den reggaeinspirerte låten «Someday» – der han håper vi alle blir mer bevisste på hva som skjer rundt oss, ikke bare i verden, men også i nære relasjoner.
For 24 år siden fikk Stig van Eijk (41) sitt store gjennombrudd og representerte Norge i Jerusalem med «Living My Life Without You».