Kultur

Åpner hjemmet for Nora

Filmstjernene Kate Winslet og John Cusack kan komme til å flytte inn hos Oscar Dag Larsen neste år. Det har ålesunderen ingenting imot.

 • Foto)
 • Forf>(tekst
 • <forf>arnfinn Mauren <

Kulisse. — Jeg tror leiligheten min kan egne seg som kulisse til "Et Dukkehjem", så jeg har sagt til filmskaperne: Det er bare å komme, forteller 68-åringen.I januar neste år skal Ibsen-klassikeren "Et Dukkehjem" - med Liv Ullmann som regissør - spilles inn i Ålesund. Den unike leiligheten til Larsen kan få en av rollene, etter at Ullmann og produsenten har besøkt mulige innspillingssteder i byen.- Foreløpig er det ikke tatt noen endelig avgjørelse, men leiligheten har den stilen vi vil ha i filmen, forteller produsent Petter J. Borgli i Dinamo Story.

Fredet

Oscar Dag Larsens 230 kvadratmeter store leilighet fremstår nemlig slik den ble innredet i 1917. Tredje generasjon Larsen i huset har latt alt være som det har vært siden bestefaren, stortingsrepresentant Oscar Larsen, bodde i leiligheten.- Jeg har hele tiden ønsket å beholde stilen i leiligheten. Har aldri vært fristet til å modernisere den, sier Larsen. Nå er leiligheten og bygården fredet, og familien kan knapt slå inn en spiker uten godkjennelse fra Riksantikvaren.- Men vi håper å få pusset opp leiligheten før en eventuell filminnspilling starter. Men selvsagt uten å forandre noe av interiøret og særpreget, forteller eieren.

Utfordring

I leiligheten fremstår salongen, spisestuen, kjøkkenet og den store entreen nøyaktig slik det var da alt sto ferdig rundt 1. verdenskrig. Bildene på veggen har hengt der siden 1917.- Det er klart det er litt spesielt å bo slik. Det meste her er jo fra en tid som ikke kommer tilbake, sier Larsen. Produsent Petter J. Borgli understreker imidlertid at det kan bli en utfordring å filme innendørsscener på "location".- Det har sine fordeler og begrensninger, erkjenner han. Oscar Dag Larsen lover å gjøre sitt for at det skal kunne gå. Han har til og med begynt å friske opp kunnskapene sine om Henrik Ibsen.- Forespørselen om å filme her har vekket interessen for ham. Jeg kommer nok til å lese litt Ibsen fremover.

 1. Les også

  Winslet blir Nora

&lt;b&gt;Et dukkehjem? &lt;/b&gt;Leiligheten til Oscar Dag Larsen kan komme til å spille en viktig rolle i Liv Ullmanns filmversjon av &quot;Et Dukkehjem&quot;. - Det er kjekt å kunne bidra, hvis de vil bruke leiligheten, sier han. ARNFINN MAUREN

&lt;b&gt;Uforandret. &lt;/b&gt;Spisestuen fremstår akkurat slik den har gjort i nesten 90 år. Leiligheten ligger i 2. etasje i en fredet bygård i Ålesund sentrum. ARNFINN MAUREN

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Fikk høre stemmen til sin avdøde far på kassett. Nå er historien blitt en Pixar-film.

 2. KULTUR

  Sterkt musikalfilmår i vente – med både West Side Story, Aretha, Céline Dion og Bernstein

 3. KULTUR

  Norske filmer setter store klimaavtrykk. Denne gjengen lager film med lastesykkel og lånte hus.

 4. KULTUR

  Nordisk mytologi, horror og realisme: «Årets mest nyskapende nordiske film»

 5. KULTUR

  James Bond kommer til Oslo

 6. KULTUR

  Etter «Toy Story»-skaperens #metoo-fall kommer film nummer fire med feministisk avtrykk