Kultur

Hun ville forske på verdensrommet, i stedet ble hun Norges nye stjerneskudd

Aurora Aksnes fra Os står på scenen på klubben Pause i bydelen City, forretningsstrøket i London. Plateselskapet Decca, som gir ut albumene hennes i Storbritannia, har julebord.

Aurora er det nye håpet til ærverdige Decca Records. Det var stor stemning da hun spilte på plateselskapets julebord i forrige uke. Foto: Rune Sævig

 • Beggefoto: Rune Sævig
 • Kjetil Kopren Ullebø

- It’s not every day I sing in front of so many men in dresses, sier hun fra scenen.

Temaet for årets Decca-julebord er James Bond, og mange av de mannlige ansatte har kledd seg ut som kvinner fra Bond-universet. Artistsjef Tom Lewis, som har fulgt Auroras utvikling tett de siste årene, er ikledd skjørt og parykk og går i kveld under navnet Miss Moneypenny, skriver Bergens Tidende.

Aurora er det nye store håpet til ærverdige Decca Records, og det er knyst stille på London-klubben når hun åpner konserten med «Warrior». Sjelden har vel 50 briter på julebord laget så lite lyd. Etter låten bryter applausen løs, og en dame i lokalet roper «We love you, Aurora!»

Helt fremme står en tydelig rørt Miss Moneypenny.

Hennes andre hjem

- Jeg hater når det er internett på flyet, sier Aurora Aksnes.

12 timer tidligere befinner vi oss i et British Airways-fly som er i ferd med å ta av fra Flesland i retning Heathrow. Hun sitter alene på et sete innerst ved vinduet. Hun tar opp en «Den Lille Prinsen»-notatbok. Aurora sitter alltid alene på vindussetet når hun flyr. Hverken bandmedlemmene eller folk fra managementet får sitte ved siden av henne. Fra vindussetet kan hun se ut på skyene og skrive tekster, mens hun har Enya eller filmmusikk fra John Williams på øret.

- Nå for tiden er det nesten bare når jeg flyr at jeg har tid til å skrive tekster. Da er det bra å slippe internett på flyet.

London er for tiden Aurora Aksnes’ andre hjem. Hun flyr så mye mellom London og Bergen at hun er på hils med dem som sitter i passkontrollen på Flesland.

- Jeg tror de kan utløpsdatoen i passet mitt utenat, sier artisten.

Innimellom alle turene til London, promoarbeid, møtevirksomhet, photoshoots, musikkvideoer og Nobelkonserten sist fredag, har hun to utsatte konserter i Bergen.

- Blir rastløs av å ha fri

Desember ville nok blitt travel uansett. Planen var at Aksnes skulle slippe sin nye singel, «Conqueror», i begynnelsen av måneden. Det er låten som skal være med på å bane vei for debutplaten som kommer i mars. Men da hennes versjon av den gamle Oasis-låten «Half The World Away» ble valgt til årets julereklame fra varehuskjeden John Lewis — en reklamefilm som nå er sett 21 millioner ganger på YouTube - ble det meste snudd på hodet.

Stressnivået ble ikke mindre i lagleiren da hun, like etter at reklamen var kommet ut, ble syk. Akkurat i det hun skulle til å spille i Bergen igjen.

- Det var utrolig kjipt. Akkurat når det gjaldt John Lewis-låten, var det ikke så nøye. Den levde på en måte sitt eget liv, og det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Men det at jeg ikke kunne gjøre konsertene, var forferdelig.

- Du har knapt hatt en fridag i hele år. Blir du rastløs når du må slappe av?

- Ja, det blir jeg. Jeg har faktisk hatt to fridager nå, men det har endt med at jeg har spilt piano og skrevet musikk. Det er jo det jeg elsker å gjøre, sier hun.

Hun vender blikket mot notatboken, og snart er British Airways-flyet på vei opp mot skyene i retning London.

Fysikk og kjemi

- Visste du at Jupiter, som er den største planeten i vårt solsystem, og ikke ligger så langt fra Jorden, sender ut radioaktiv stråling? spør Aksnes.

To timer senere sitter vi i en bil et sted mellom Heathrow og det sentrale London. Og i London, England, på planeten Jorden, står trafikken nesten helt stille. Turen fra flyplassen til Auroras hotell i City har allerede tatt godt over en time, og ennå er det en stund til vi er fremme.

I august i fjor gikk Aksnes én dag i tredjeklasse på Nordahl Grieg videregående skole. På dag to sluttet hun. Siden har det bare vært musikk.

- Jeg trodde aldri jeg skulle bli musiker. Jeg hadde sett for meg at jeg skulle studere ved NTNU i Trondheim, molekylær biologi eller fysikk. Jeg er veldig interessert i astronomi - jeg elsker verdensrommet!

- Kan det hende at du blir lei popkarrièren og ender opp som fysiker?

- Kanskje det. Men akkurat nå føles det som om hobbyen min er blitt jobben min - og det er en deilig følelse, sier Aurora.

- Én av ti blir noe

Etter den halvannen times lange kjøreturen fra Heathrow til hotellet velger manager Per Mygland og Aurora Aksnes å bruke bena når de skal til dagens første møte; med en av produsentene bak TV-serien Wolfblood . De har lyst til å bruke låten «Running With The Wolfes» som seriens nye tittellåt.

- Sånn erfaringsmessig er det bare ett av ti slike møter som gir resultater. Det vil si, med Aurora skjer det litt oftere, sier Per Mygland fra managementet, mens vi spaserer nordover fra City i retning det hippe strøket Shoreditch.

En som er med på møtet i Shoreditch, er Francisca Gonclaves. Det var hun som fikk John Lewis-avtalen i boks, og nå jobber hun med å spre musikken til Aksnes i andre filmer, reklamer og TV-serier.

- Hun har noe ved seg som gjør at folk blir interessert i henne og musikken hennes. Jeg er stor fan, noe som selvsagt hjelper når jeg skal selge inn musikken. Jeg trenger bare snakke fra hjertet, sier Gonclaves.

Aurora Aksnes begynner å bli ganske dreven i å møte folk fra ulike deler av musikkbransjen. Hun begynte med det allerede i 16-årsalderen.

- I begynnelsen var det ganske rart. Men jeg er blitt vant til det, og jeg er aldri alene på disse møtene. Folk er stort sett greie, og mange i musikkbransjen er blitt vennene mine. Jeg har dessverre ikke hatt så god tid til mine gamle venner de siste årene, sier Aurora Aksnes.

Et par taxiturer og en handletur i Covent Garden senere står Aurora og bandmedlem Odd Martin Skålnes, også kjent som O. Martin, og gjemmer seg utenfor klubben Pause, der Decca har julebord. Det skal være en overraskelse at de spiller på julebordet, men ingen har tenkt på hvordan de skal komme seg inn uten at alle kan se dem.

Onde tunger vil ha det til at Decca Records er mest kjent for at de sa nei til The Beatles på begynnelsen av 60-tallet.

Men selskapets navn har stått på platene til artister som The Rolling Stones, Morrissey og Annie Lennox. Nå er det debutplaten til Aurora Aksnes som gjelder for selskapet, og når hun og O. Martin kommer gående inn i lokalet, er det brede smil overalt.

- Det som er så bra med henne, er at hun har bred appell. Jeg kan selge henne inn til både den litt mannsdominerte musikkpressen og til damebladene, sier Caroline Crick, som jobber med pressen før albumslippet.

Tom Lewis, mannen som er utkledd som Miss Moneypenny, legger ikke skjul på at de har forventninger.

- Det har vi, men samtidig har vi ikke lyst til å legge noe press på henne.

- Jeg vil bare lage musikk

Aurora Aksnes går på scenen og har publikum i sin hule hånd med sin stemme og sine spesielle bevegelser. Miss Moneypenny ser ut til å ha tårer i øynene. Etter den lille konserten er Aksnes fornøyd.

- Har du noen tanker om hvor dette skal ende?

- Nei, egentlig ikke. Det tror jeg ikke er så lurt. Hvis jeg tenker for mye på hva det skal bli - hvor stort det skal bli, tror jeg at jeg mister det litt. Jeg vil bare lage musikk.

Når Aurora sitter på flyet, føler hun at hun har litt fritid. Da går som oftest tiden med til å skrive tekster eller tegne.

 1. Les også

  Dette er årets beste internasjonale album

 2. Les også

  Dette er årets ti beste norske album

 3. Les også

  Bieber-billetter selges for 17.000 kroner

- Jeg hater når det er internett på flyet, sier Aurora Aksnes. Foto: Rune Sævig

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  2014: Ukjent. 2016: Superstjerne som topper Øya-plakaten

 2. KULTUR
  Publisert:

  En liten løgn bidro til at Aurora fikk rollen som «stemmen» i «Frost 2»

 3. KULTUR
  Publisert:

  Sigrid: – Jeg var veldig sjenert da jeg vokste opp

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Stor påskequiz: 290 spørsmål for deg som følger litt med i nyhetsbildet

 5. KULTUR
  Publisert:

  Charterflyet måtte nødlande to ganger på Oslo lufthavn

 6. KULTUR
  Publisert:

  Maktkamp i kapitalens høyborg