Opprøret i Operaen fortsetter med full styrke. Musikksjef Karl-Heinz Steffens tiltrådte for bare åtte måneder siden, men annonserte tirsdag i et åpent brev at han trekker seg når hans kontrakt går ut, i august 2018.

I brevet skriver Steffens at et lengre samarbeid med operasjef Annilese Miskimmon, som tiltrer i stillingen i august 2017, er «umulig».

«Jeg er svært lei for at det er nødvendig å gå til dette skrittet, ettersom jeg vet at det vil skuffe mange av mine kolleger,» skriver avtroppende musikksjef Karl-Heinz Steffens i sitt avskjedsbrev.
Dan P. Neegaard

Operasjefen mangler «fundamental respekt»

Musikksjefen skriver også at han føler at Miskimmon mangler «fundamental respekt» for musikksjefens rolle og innflytelse på den kunstneriske utviklingen i Operaen.

Han avslører også at han ble svært skuffet over beslutningen om ikke å forlenge kontrakten til avtroppende operasjef Per Boye Hansen.

«Dessverre har jeg ikke vært i stand til å etablere en fruktbar dialog med Miskimmon. [ ...] Siden vi ikke har klart å legge et grunnlag for gjensidig tillit, som er så nødvendig for enhver kunstnerisk bestrebelse, har jeg konkludert med at det er bedre for alle involvert at jeg trekker meg som musikksjef,» skriver Steffens i sitt avskjedsbrev.

«Nå, mer enn et år etter vårt første møte, har jeg kommet til konklusjonen om at et lengre samarbeid mellom oss ikke er mulig.»

Steffens mener at operasjef Annilese Miskimmon mangler «fundamental respekt» for musikksjefens rolle og innflytelse.
Dan P.Neegaard

– Veldig trist at en så dyktig musikksjef velger å slutte

Operasolistene har allerede et anstrengt forhold til Miskimmon, fordi hun tydelig har sagt at nye ansettelser i Operaen skal være korttidskontrakter. Tillitsvalgt for sangerne, tenor Henrik Engelsviken, beklager sterkt at musikksjefen Karl-Heinz Steffens ikke ønsker å fornye sitt engasjement etter 2018.

– Solistene synes det er veldig trist at en så flink og dyktig musikksjef velger å slutte. Vi har et godt inntrykk av ham. Personlig hadde jeg gleden av å samarbeide med ham i Fidelio, og vi håper han vil revurdere beslutningen, sier Engelsviken, som ikke kjenner til bakgrunnen for at Steffens nå velger å slutte i sin stilling.

Tillitsvalgt for sangerne, tenor Henrik Engelsviken, beklager sterkt at musikksjefen Karl-Heinz Steffens ikke ønsker å fornye sitt engasjement etter 2018.
Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Direktøren mener Miskimmon er «svært samarbeidsvillig»

Administrerende direktør for Den Norske Opera og Ballett, Nils Are Karstad Lysø, bekrefter at Steffens trekker seg på grunn av uenighet om kunstneriske ansvarsområder og rollefordeling.

– Jeg beklager valget hans, og jeg synes det er veldig synd at det skjer så tidlig, før Annilese Miskimmon formelt tiltrer som operasjef, sier direktøren til Aftenposten.

Lysø understreker at han, i motsetning til Steffens, opplever Miskimmon som svært åpen og samarbeidsvillig. Ifølge direktøren er det ingen tvil om den påtroppende operasjefens stilling.

– Det er absolutt mitt inntrykk at hun er både inkluderende og lyttende. Jeg håpet at dette skulle gå seg til, men Steffens føler at han ikke fikk den innflytelsen han ønsket.

– Musikksjefen bruker svært sterke ord om Miskimmon i sitt brev, hva tenker du om det?

– Det får stå for hans regning, han får si det han har på hjertet. Jeg har ikke lyst til å kommentere hans ordvalg, sier Lysø.

Ifølge direktøren var Steffens, etter eget forslag, ansatt på en toårskontrakt, men valgte altså å varsle sin avgang med 16 måneder igjen. Lysø sier at ledelsen nå vil ta dette innover seg og diskutere hvordan man skal gå videre for å finne en erstatter.

Administrerende direktør for Den Norske Opera og Ballett, Nils Are Karstad Lysø, beklager musikksjefens valg, men mener at den påtroppende operasjefen er både åpen og samarbeidsvillig.
Roald, Berit / NTB scanpix

Ifølge Lysø beklager også påtroppende operasjef Miskimmon musikksjefens beslutning, men respekterer avgjørelsen han har tatt.

Aftenposten har kontaktet både Karl-Heinz Steffens og Annilese Miskimmon om denne saken. De har ikke besvart våre henvendelser.