Kultur

Ble ikke elsket tilbake

Vår vurdering:

4 av 6

Vika/Saga:<br></br> MANNEN SOM ELSKET HAUGESUND<br></br> Norsk dokumentar<br></br> Regi: Jon Haukeland, Tore Vollan <br></br> Rammende dokumentar om jødisk skjebne i krigsskyggens Norge, med mye grums i sindig presentasjon.

  • Per Haddal
    journalist

Mye grums om fortiden ble hentet frem i "Mannen som elsket Haugesund". Likevel applauderte aldrende borgere hjertelig etter den milde provokasjonen mot byen under fjorårets festival. Byen hadde ikke elsket tilbake, i sin tid. Det gjorde den nå, på trygg avstand.

Krigsskjebne

Moritz Rabinowitz var en driftig, sta og visjonær jøde fra Polen som aldri ble invitert inn i sildebyens gode selskap. Han bygde opp en ledende norsk konfeksjonsfabrikk og markerte seg ganske tidlig i det offentlige ordskifte som en iherdig Hitler-motstander. Han døde i 1942, i en tysk konsentrasjonsleir. Den skjebnen kunne han ha unnsluppet, men var for grådig til å forlate forretningen, het det ifølge filmen på datidens folkemunne.Filmens hovedvitne, Hanna Hetland som arbeidet for Rabinowitz, sier tvert imot at han var for glad i datter og barnebarn til å flykte, enda tyskerne ville arrestere ham allerede 9. april 1940. Misunnelse, fremmedfrykt, antisemittisme i hverdagen? Noe av alt, mener denne lavmælte rekonstruksjonen som viser fin sporsans. Datids- fotografiene blir nett forvandlet til levende film, i samklang med intervjuer.Dressmakeren Rabinowitz var visst noen numre for stor for småbyen som han elsket. Til dels ugjengjeldt.Dokumentaren er forstandig, avbalansert og vidtskuende. Nettopp derfor er den virkningsfull, også med tanke på dagens innvandrer-

situasjon. Dette når langt ut over Haugesund og roter nyttig opp i vår hjemlige prektighet.

Les også

  1. Haugesunds mørke historie