«Barn» kan ta storeslem på Amanda: – Vel fortjent

Filmen «Barn» er nominert i ti kategorier under årets Amandapris-utdeling. – Det føles som at kvalitet blir belønnet, sier filmens produsent Yngve Sæther.

Henriette Steenstrup har fått sin første Amanda-nominasjon for sin rolle i filmen «Barn».

– Dette synes jeg var vel fortjent, sier Henriette Steenstrup til NTB.

«Barn», som hun spiller i, er filmen som i år har fått flest nominasjoner til utdelingen av filmprisene under Amanda som finner sted i Haugesund 14. august.

Steenstrup har selv mottatt sin første skuespillernominasjon til Amanda med nominasjonen for beste kvinnelige skuespiller. Andrea Bræin Hovig og Josefine Frida er nominert i samme kategori, for henholdsvis «Håp» og «Disco».

– Jeg er veldig stolt over det. Det er en sterk kategori, sier Steenstrup.

– En veldig deilig følelse

«Barn» handler om etterdønningene etter at en 13 år gammel gutt dør i en ulykke på en skole. Filmen fikk svært gode anmeldelser etter at den hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i fjor. «Det er en fryd å se på», skrev Aftenpostens anmelder, som ga filmen toppkarakter.

Det er Dag Johan Haugerud som både har regissert og skrevet manus til filmen. Haugerud er også nominert både i regi- og manuskategoriene. Filmen er også nominert blant annet i kategoriene beste mannlige skuespiller (Jan Gunnar Røise), beste mannlige birolle (Thorbjørn Harr) og beste norske kinofilm.

Filmens produsent, Yngve Sæther, sier at det var krevende å få «Barn» realisert.

– Men når resultatet har blitt så bra, og Amanda-nominasjonene bekrefter at andre også har satt pris på det, er det en veldig deilig følelse. Det føles som at kvalitet blir belønnet, sier Sæther.

– Ville ha blitt lei meg

Andrea Bræin Hovig er nominert til beste kvinnelige skuespiller for filmen «Håp», der hun spiller karakteren Anja, som har fått beskjed om at hun trolig skal dø om kort tid.

– Jeg ville ha blitt lei meg hvis jeg ikke hadde blitt nominert. Det var det hardeste arbeidet jeg har gjort, og kanskje kommer til å gjøre noen gang. Det å hele tiden, over flere måneder, skulle leve meg inn i at man svever mellom liv og død, det gjorde noe med meg, sier Bræin Hovig.

Hun spiller også i «Barn» og «Disco», som også har mottatt flere nominasjoner.

– Jeg synes det er tre skikkelig gode filmer, så jeg er stolt av å være med i alle tre, sier Bræin Hovig.

Williamson varsler grilling

Det er skuespiller og komiker Odd-Magnus Williamson som skal lede årets prisutdeling i Haugesund, som i år sendes på NRK for første gang siden 2005.

– Jeg er filmnerd og går ofte på kino alene. Hvis du kommer inn i en sal og ser en som sitter alene og ser ut som en «pervo», så kan det fort være meg, sier Williamson.

I USA har komiker Ricky Gervais fått mye oppmerksomhet for sin harselering med Hollywood-eliten når han har ledet Golden Globe-utdelingene over flere år.

Williamson sier at også den norske filmbransjen må forberede seg på å bli grillet når han går opp på scenen i Haugesund.

– Det er veldig mye å ta tak i. Det er mye store egoer, mye pretensiøst, og det blir deilig å kunne gyve løs på det, sier han og fortsetter:

– Det blir et forsøk på å se hva som skjer når vi klemmer til litt. Er det gøy? Vi nordmenn ler veldig godt når vi ser på Ricky Gervais-ting, men vi er et folkeslag med ganske dårlig selvironi, så det blir spennende å se, sier Williamson.