Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt et halvt år

Nasjonalmuseet vil først kunne åpne i 2021. – Nå vil kunsttørken vare enda lenger, sier kritiker.

Det nye Nasjonalmuseet er forsinket og åpner først våren 2021.

Årsaken til forsinkelsen er at to kritiske leveranser til Statsbyggs byggeprosjekt er forsinket.

Leveransene er knyttet til teknisk anlegg og nødvendige sikkerhetsdører. Åpningen er derfor utsatt fra høsten 2020 til våren 2021.

Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, synes det er trist at åpningen blir utsatt.

– Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det. Nå må vi se på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Hindsbo.

Direktør Karin Hindsbo sier det er leit at Nasjonalmuseet ikke kan åpne som planlagt høsten 2020.

Nordens største

Det nye Nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum, med rundt 5000 kunstverk som skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen.

Kostnadsrammen på museumsbygget er på 6 milliarder kroner og blir ikke påvirket av forsinkelsen, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

– Når det nye Nasjonalmuseet åpner, får vi et praktbygg som vil gi generasjoner av nordmenn gode kunstopplevelser. Det er også gledelig at vi ferdigstiller et så komplisert byggeprosjekt innenfor kostnadsrammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Må sikre stabil drift før åpning

Byggherre Statsbygg understreker at Nasjonalmuseet først kan tas i bruk når utstillingslokaler og magasiner er ferdigstilt, testet og har stabil drift.

– For å sørge for at riktig luft og temperatur er på plass, må tekniske installasjoner og sikkerhetsdører være testet og driften være stabil, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

– Til tross for krevende prosjektgjennomføring er vi trygge på at Nasjonalmuseet vil få de aller beste løsningene for visning og formidling av Norges kunstskatter, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Kritisk til kontrollen

Arkitekt Erik Collett er ikke overrasket over at åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt, men er svært kritisk.

Han er med i Aksjon Redd Nasjonalgalleriet.

– Jeg synes ikke ledelsen ved Nasjonalmuseet er overbevisende, sier Collett, som tidligere var leder i Oslo Arkitektforening.

Collett viser til Deichman og det nye Munchmuseet som takler flyttingen på en annen måte.

– Munchmuseet benytter anledningen til å lage et nytt museum som det knyttes store forventninger til, samtidig som de holder det gamle museet på Tøyen åpent for publikum, sier Collett.

– Vi hadde planlagt for og gledet oss til å slå dørene opp høsten 2020. Nå må vi se på planene våre og omjustere slik at vi kan sikre en flott åpning, sier Karin Hindsbo.

Elendig tilbud til Oslo-publikum

– Nå vil kunsttørken vare enda lenger, sier Collett med henvisning til stengningen av Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst på Bankplassen.

Han synes Nasjonalmuseets ledelse bør ta initiativ til et pop-up-gallery i tiden frem til museet åpner på Vestbanen. Det forslaget kan museet ikke svare på i dag.

Selv er Collett og flere andre arkitekter i gang med å planlegge et provisorisk kunstgalleri på tomten Sukkerbiten i Bjørvika.

– Det er vårt svar på kunsttørken i hovedstaden, sier arkitekt Erik Collett.