Kultur

- Har aldri fått så mye ros for et intervju

Kringkastingsrådet var splittet i synet på om Skavlan bør kritiseres for intervjuet med Jimmie Åkesson.

Fredrik Skavlan (t.v.) møtte frivillig i Kringkastingsrådet i går. - Åkesson var forberedt på at intervjuet kunne bli som det ble. Det var en del av relanseringen av Åkesson, sa han. Her sammen med NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.
  • Øystein Aldridge

- Det kan være at svenskene har et annet grunnlag for å se intervjuet enn nordmennene, siden de vet hva Sverigedemokraterna springer ut av. Kanskje kunne vi være tydeligere der, sa Fredrik Skavlan da han forsvarte seg i Kringkastingsrådet.

En stor del av diskusjonen handlet om at svensker og nordmenn har reagert forskjellig på programmet, som sendes i begge land.

Kringkastingsrådet hadde på forhånd mottatt mer enn 3600 klager fra publikum på intervjuet Skavlan gjorde med Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson før påske.

10 av 14 medlemmer i Kringkastingsrådet ønsket ikke en kritisk uttalelse mot Skavlan. Ett medlem lot være å avgi stemme. Tre av medlemmene stilte seg bak en uttalelse som kritiserte Skavlan på flere punkter.

Blant annet mener de at andre politiske ledere ikke er blitt utsatt for den samme kombinasjonen av personlige og kritiske spørsmål som Åkesson ble. De reagerer også på stemningen under intervjuet, Skavlans mimikk, tonefall og antall avbrytelser.

- Kunne gjort ting annerledes

På vei ut etter at diskusjonen var over, sa Skavlan at meningene om intervjuet med Åkesson har vært veldig forskjellige.

- Jeg har aldri fått så mye ros for et intervju i hele min karrière. Hvis det finnes tre millioner seere, finnes det også tre millioner meninger, sa Skavlan til pressen før rådet hadde konkludert.

- Hvis man alltid beklager seg etterpå, er det et tegn på at man ikke har tenkt seg om på forhånd. Det finnes ting vi ikke hadde tenkt nok på, absolutt. Det finnes ting vi kunne gjort annerledes, helt klart. Men vi hadde tenkt oss godt om, sa han.

NRKs eksternsjef Petter Wallace sa han aldri har vært borti noe som har fått like mye ris og ros som nettopp Åkesson-intervjuet.

- Mange har reagert på at de synes intervjuet var hardt og upersonlig. Vi unnskylder ikke et hardtslående intervju, men vi har kanskje ikke vært klare på hva programmet skal være, sa Wallace.

Elin Ørjasæter kritisk

Forfatter og foredragsholder Elin Ørjasæter var blant de tre som ønsket en kritisk uttalelse om Skavlan. Hun reagerte blant annet på at Skavlan overfor Åkesson gjentok spørsmålene som svensk presse allerede har stilt Åkesson en rekke ganger.

- Det jeg reagerer mest på, er at Skavlan viser overfor både det norske og det svenske folk at det er lov å behandle Sverigedemokraterna annerledes enn andre, sa Ørjasæter.

- En dårlig dag på jobben

Frank Rossavik, som er politisk redaktør i Bergens Tidende, støttet ikke en kritisk uttalelse. Men han syntes det er lett å forstå at reaksjonene på intervjuet har vært mange.

- Jeg mener ikke intervjuet er galt, men umusikalsk. Etter min vurdering hadde Skavlan en dårlig dag på jobben, og jeg tror ikke Kringkastingsrådet skal vedta kritikk av at folk har en dårlig dag på jobben, sa Rossavik.

Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold sa at det eneste han reagerte på i intervjuet, var spørsmålet om hvorvidt Åkesson stilte hos Skavlan for å bli populær.

- Det har jeg aldri hørt noen med en sykdomshistorie bli spurt om. Det synes jeg var utidig, men jeg vil aldri kritisere pressefolk for å stille kritiske spørsmål, sa Kokkvold.

Fredrik Skavlan var ikke tilgjengelig for intervju etter at Kringkastingsrådet hadde konkludert i går.