Seier kan gi salgssuksess

Vinneren av årets Melodi Grand Prix junior går trolig en god økonomisk fremtid i møte. Salgssuksessene til Malin Reitan og Celine Solemsløkk Helgemo viser at MGP Jr., kan bli god butikk.

CaroMilie er gruppenavnet til søstrene Caroline og Emilie Elingsen fra Tønsberg. I går fikk de en forsmak på interessen som kan komme hvis de vinner.
  • Forf>
  • <forf>arve Henriksen <

Årets utgave av Melodi Grand Prix junior går av stabelen i Oslo Spektrum. De to beste bidragene går videre til den nordiske finalen i Århus i november. Uansett hvem det blir, den norske vinneren vil trolig gå en lysende artistkarrière i møte.— Deltar man i en slik konkurranse, og det kåres en vinner, er det nesten uunngåelig at det utgis en plate med vedkommende, og da kommer andre ting i kjølvannet av dette, platesalg, radiospilling og opptredener. Er man på TV, kommer man uansett ikke unna at folk vil kjøpe det man har å tilby, sier Jørn Dalchow, plateselskapssjef og forfatter av boken Hjelp, jeg er i popbransjen.

Millionær.

I 2005 gikk den da 11 år gamle Malin Reitan fra Trondheim til topps i Melodi Grand Prix junior med låten "Sommer og skolefri". Samme år ble hun nummer tre i den europeiske finalen i Belgia. Det var starten på en eventyrlig suksess. I dag, tre år senere, har hun utgitt tre soloplater, som samlet har solgt over 80 000 eksemplarer. Hennes siste plate Pang!har forlengst solgt til gull. I tillegg har hun medvirket på to samleplater i MGP jr-regi, som tilsammen har solgt i 40 000 eksemplarer. Ettersom Reitan har skrevet mange av låtene selv, har hun derfor sikret seg en anstendig inntekt fra platesalget. Med en snittpris på rundt ti kroner pr. plate, har salget alene tilført kontoen hennes over 800 000 kroner. I tillegg er Malin ettertraktet på ulike underholdningsscener rundt i landet. På en opptreden kan hun fort tjene fra 10 000 til 20 000 kroner. I tillegg til inntekter fra TONO og Gramo for radiospilling, og royalties for salget av samleplaten, har hun forlengst sopt inn langt over en million kroner siden hun første gang dukket opp på NRK-skjermen. For selve deltagelsen på MGP jr får deltagerne en symbolsk sum på 1500 kroner.

I sporene.

To år etter Reitan vant en annen trønder, Celine Solemsløkk Helgemo. Hun har fulgt i fotsporene til Reitan. To samleplater og en soloplate har tilsammen solgt 65 000 eksemplarer. I fjor var 12-åringen en av Norges mestselgende plateartister, i tillegg er hun lansert i Danmark. Også denne trønderjenta begynner å nærmere seg millionen i artistinntekter.- I likhet med Idol, er det ingen garanti for at disse vil slå igjennom. Men selv jeg som voksen, som ikke er i målgruppen og ser lite på MGP jr, har fått med meg disse låtene. De har gjennomslagskraft, de er gode og de har alle de klassiske kriteriene bransjen ser etter, sier Dalchow.

Må skånes.

— Det hviler et stort ansvar på plateselskapene og NRK idet kameraene slås av. Å være på TV er kjempemoro, men samtidig følger det med mange utfordringer og muligens problemer, som mange kanskje ikke er klar over. Da er det viktig at ting gjøres riktig. Disse skal fortsatt være barn, de blir ikke profesjonelle sånn over natten, sier Dalchow.Både for NRK og plateselskapet MBN, som har ansvaret for MGP jr-artistene, er det viktig at de unge skånes. Derfor er det en regel at ingen av artistene i ettertid kan opptre mer enn tyve ganger i løpet av ett år. Og det er heller ingen selvfølge at vinneren utgir plate. Blant annet hadde Ole Runar Engdal Gillemo, som vant i 2006, mer lyst til å satse på fotball enn en artisttilværelse.- Det er viktig å understreke at det ikke ligger noen føringer om at vinnerne av MGP jr må utgi plate. Vi har en sperrefrist på seks måneder etter finalen før det eventuelt kan utgis noen soloplate. Da setter vi oss ned sammen med artisten og foreldrene, så lar vi sunn fornuft være det avgjørende, sier plateselskapssjef Stein Vanebo i MBN. Når kontakten først er inngått, rykker det inn kjente musikalske krefter som bakspillere. Åge Aleksandersen-musiker og Stargate-venn Ronny Wikmark, samt Ulf Risnes fra Tre Små Kinesere har begge vært med som låtskrivere og produsent på platene til Malin Reitan og Celine Helgemo. Og når det regner på artisten, drypper det alltid på klokkeren, i dette tilfelle produsent, låtskrivere og plateselskap.- Vi er med og hjelper unge talenter som ønsker å synge, men det ligger likevel ikke i mine budsjetter at vi skal utgi en plate med årets vinner, sier Vanebo. Han vil ikke kommentere inntektene til de unge artistene.

Malin Reitan vant i 2005 og har solgt mange plater siden den gang.