Kultur

Trives blant "Idolfjortisene"

"Idol"-tiden blir trang økonomisk for frilansmusikerne Åste Hunnes Sem og Glenn Lyse. Men de stortrives med å være programmets eldste deltagere.

"Idol"-finalistene Åste Sem og Glenn Lyse var skeptiske til programmet på forhånd.
  • Marie G. Aubert Tor G. Stenersen (foto)

I år har "Idol" hevet aldersgrensen for første gang. Åste Hunnes Sem (33) og Glenn Lyse (33) er de første finalistene som får nyte godt av det. De stortrives med å konkurrere mot deltagere som er opptil 15 år yngre. — Jeg sier gjerne til de andre: "Pass deg, jeg kunne vært moren din!", sier Åste Sem og ler.

Var skeptiske.

Både Åste og Glenn lever av å være frilansmusikere, og var skeptiske til å være med i "Idol" på forhånd. Nå angrer ingen av dem.- Jeg var bekymret for reaksjonene hos de seriøse musikerne jeg jobbet med. Men alle har vært veldig positive og backet meg opp. Jeg synes jeg har lært utrolig mye av "Idol", og fått utfordret meg selv, sier Åste Sem.- "Idol" er bare en bonus for karrièren, men du kan ikke stå på stedet hvil etterpå og vente på at suksessen skal komme. Du må jobbe for det, og heller se på det som en åpen dør, sier Glenn Lyse. For ham er det eneste minuset å være borte fra familien: - Jeg har to små barn, så det blir mye for samboeren min å gjøre alt alene, sier Lyse.

Får ikke penger.

Økonomisk blir "Idol" en trang periode for begge. Mens deltagerne i NRKs "Drømmerollen" får lønn, må "Idol"-deltagerne klare seg uten. TV 2 har også strenge restriksjoner på hva deltagerne kan gjøre av spillejobber utenom programmet. Dermed faller mye av inntekten bort for de to frilansmusikerne.- Vi får håpe vi tjener det inn senere, sier Åste Sem. De tror ikke alderen gjør dem bedre rustet for medieoppmerksomhet og artistliv. - Hvis du har satset på en musikerkarrière og brukt lang tid på det, er det jo enda verre å få høre at du ikke kan noe. Da blir det litt sånn "javel, hva skal jeg gjøre da?", mener Sem.

- Gir dem en unik mulighet

TV 2s informasjonssjef Bjarne Laastad mener "Idol" må ses på som en skole og ikke som en jobb. - I utgangspunktet er det jo hundre prosent frivillig å være med. Prinsippet er at det ikke skal være noe man får lønn for, men noe som er en fantastisk mulighet man ellers ikke ville fått. Men vi ser at enkelte deltagere kan ha økonomiske forpliktelser som lån, familie og barn, og da vil vi være behjelpelige med å skaffe dem en eller to spillejobber hos sponsorer, sier Laastad.Han understreker at deltagerne ikke har fullstendig forbud mot å gjøre spillejobber i "Idol"-tiden, men sier alt må klareres med TV 2. - NRK endte med å betale deltagerne i "Drømmerollen" fordi disse var profesjonelle utøvere. Hva er forskjellen på dem og "Idol"-deltagere som er musikere på heltid?- NRK må jo svare selv for sine valg. "Idol" gir en langt enklere og mer komfortabel start på karrièren enn det de fleste musikere får, sier Laastad.

Les mer om

  1. TV