Skandinaviske mesterverk

Roy Anderssons "En kärlekshistoria" og Henning Carlsens Hamsun-filmatisering "Sult" er ute på DVD, i glimrende utgaver.

Vår vurdering:

6 av 6

Det er første gang disse to skandinaviske mesterverkene er tilgjengelige på DVD. Heldigvis har man tatt seg bryet til å legge ved ekstramateriale som er filmene verdig. På "Sult" får du blant annet møte den amerikanske forfatteren Paul Auster i samtale med Knut Hamsuns barnebarn Regine Hamsun, og "En kärlekshistoria" gir også et lite innblikk i tiden da filmen ble til. Kjærligheten — tapt og funnet

"En kärlekshistoria" (1970) gikk tidligere i år på norske kinoer, 34 år etter første gang. Den vare skildringen av to unges forelskelse og voksnes tapte drømmer er like strek i dag som på syttitallet. "En komedie med tragisk - eller en tragedie med komisk undertone", sa Roy Andersson selv om filmen. Aftenpostens filmanmelder var blant de mange som jublet over (gjen)synet og gav filmen en klar 6'er på terningen. Han skrev blant annet:"Dramaet handler om to tenåringers smittende og bittersøte forelskelse, midt i et tidsriktig miljø med gjeng, jukeboks og mopeder og med perfekt tonefall. Forelskelsen er skildret slik at gåsehud oppstår, så tandert, inntrykksvart, så full av halv- og kvarttoner. Her er alt uprøvd liv, famlende fremtidshåp. Så nær forelskelsens sensuelle magi er det sjelden selv filmmediet når."Men det er ikke bare det første famlende og forvirrende møtet med kjærligheten som Roy Andersson skildrer. Kontrastene i filmen er nemlig store mellom ung kjærlighet og de voksnes falmede drømmer. Vår filmanmelder skrev videre: "Historien dreier seg like mye om hverdagsrutinene, panikken og trøstesløsheten i den fortapte foreldregenerasjonens liv, midt i velferdsstaten og folkhemmet. Så desillusjonert kan bare en 26-årig filolog bli, når han har romantiske anlegg: Dagens samfunn er ikke skapt for de ensomme, lyder en nøkkelreplikk.""En kärlekshistoria" er selvsagt verdt å eie på DVD for filmen alene, men når du i tillegg får med ekstramateriale som Roy Anderssons kommentarer, hefte med bilder, synopsis og utdrag fra manus, dokumentarer om filmen og dens tilblivelse, nye intervjuer med både Andersson, fotografen, skuespillere m.fl. bør det ikke lenger herske noen som helst tvil: Dette er en film du må ha i hyllen. Sult: En klassiker også på film

Danske Henning Carlsens filmatisering av Knut Hamsuns udødelige "Sult" (1966), med svenske Per Oscarsson i hovedrollen har også blitt en velfortjent klassiker. "Sult" ble den første danske, norske og svenske samproduksjon noensinne. Oscarsson fikk gullpalmen i Cannes for rollen som den unge og sultende kunstneren som flakker rundt i Kristianias gater på 1890-tallet.

"Sult" ble også nominert til gullpalmen i kategorien beste film. Gjennom filmens subjektive kamera dras du som tilskuer inn i filmens univers, og Puntus lidelser blir dine."Sult" er en usedvanlig vellykket adaptasjon av Hamsuns roman, noe som er litt av en prestasjon med tanke på at så godt som all handling i "Sult" skjer i hovedpersonens indre., mer enn ytre handlinger. Likevel har Carlsen lykkes å overføre essensen til filmlerret, noe som også gjør filmen krevende for tilskueren.Paul Austers samtale med Regine Hamsun (26 min.) er interessant, det samme er dokumentaren med regissør Henning Carlsen, som forteller om filmen og dens tilblivelse (41 min).

Roy Andersons mesterverk "En kärlekshistoria" er ute på DVD.
Per Oscarsson fikk gullpalmen i Cannes for rollen som den unge og sultende kunstneren som flakker rundt i Kristianias gater på 1890-tallet.