Kultur

«Serien appellerer til oss som mennesker»

Kristoffer Hivju spiller villmannen Tormund Giantsbane i den populære serien Game of Thrones.

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

- Kampscener er som en koreografert dans. Jeg har lekt med sverd siden jeg var tre år, og har lang erfaring med våpen fra teaterscenen. Du vet, stuntmenn er proffe, men i Game of Thrones er det mange vanlige skuespillere involvert i scenene. Når de kommer løpende mot deg, helt ville i blikket, kan det bli ganske voldsomt. Det er klart jeg har fått skader, men det er bare å bite tennene sammen og fortsette.

- Serien er blitt enormt populær. Hvordan takler du det?

Menneskene og relasjonene deres er den viktigste årsaken til at Game of Thrones er så populært. Foto: May Synnøve Rogne

- Vi skuespillere synes jo det er flott av folk liker det vi gjør. Da kan man ikke klage når det skjer. Da jeg fikk jobben visste jeg jo at serien var enormt populær, og jeg synes det er hyggelig å få være med på noe folk er glad i. Det er veldig hyggelig å møte så mange begeistrede fans.

- Hvorfor ble du skuespiller?

- Jeg liker å fortelle en god historie, og jeg elsker å spille. Fokuset mitt er enkelt: å gjøre hver eneste scene så god som overhodet mulig.

- Du er ikke blitt høy på pæra?

- Overhodet ikke! Når jeg kommer hjem til barna mine og de snakker om at de har fått sand i munnen, spiller det veldig liten rolle hva jeg driver med. De holder meg fast plantet med beina på jorden.

- Hvorfor er serien så populær?

-  Det er de menneskelige relasjonene og handlingene dem imellom som er essensen. Karakterer du elsker, hater og beundrer. Fantasy-elementene er bare en liten del av serien. Det viktige er de menneskelige og universelle aspektene. Den appellerer ikke til oss fordi vi er mennesker som lever i 2014. Serien appellerer til oss fordi vi er mennesker.

- Din neste film skal vises i det prestisjetunge programmet Un Certain Regard i Cannes?

- Ja, den heter Turist , og er regissert av Ruben Östlund. Det har vært fantastisk å få gjøre noe i en helt annen spillestil enn Game of Thrones . Östlund er opptatt av hypernaturalisme, og rollen min her er fundamentalt annerledes enn Tormund Giantsbane .

- Hva handler den om?

- Handlingen er satt til Alpene hvor en familie blir utsatt for et snøras, men overlever. Ektemannen er en moderne mann som støvsuger og lager mat, men han takler ikke å havne midt opp i en ekstrem situasjon. Jeg spiller en gammel venn av mannen som havner i et stort dilemma.

- Veien videre?

- Den har jeg lov å si noe om ennå!

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kristofer Hivju løp rundt i Ekebergskogen og skremte barn på skoletur

 2. KULTUR

  Elisabeth Moss’ nye film hadde première i Cannes: - Den mest bisarre sexscenen

 3. KULTUR

  Game of Thrones-skuespiller om rollen: – Han tenner på makt

 4. KULTUR

  Slik tok skuespillerne farvel med «Game of Thrones»

 5. KULTUR

  Max von Sydow er død

 6. KULTUR

  Elsker du alver, riddere og store monstre? Da er dette Netflix’ julegave til deg.