Fra London for å være gangster

  • Forf>katrine Nordli (foto)
  • <forf>lars Ditlev Hansen <
  • Manuset til "Izzat" tente gutten i meg. Alle gutter drømmer om å være gangster en gang, sier Emil Marwa, som ble lokket fra London til norsk film.

— Her vil jeg en gang spille Ibsen, kanskje Peer Gynt, på norsk, betrodde britiske Emil Marwa oss på kav norsk utenfor Nationaltheatret for fem år siden, da han var i Oslo med den britiskpakistanske komedien "Øst er øst". Med norsk mor og besteforeldre på Gjøvik, og far som var kenyansk sikh, hadde han halvparten av sine røtter i Peer Gynts rike, og under oppveksten hjemme i London hadde han fått inn norskopplæringen over vaflene i sjømannskirken. Det var med sine norske innrømmelser den gangen Emil Marwa sådde kornet som nå har ført den britiske skuespilleren til hovedrollen i norske "Izzat", som får kinopremière i morgen.

Glorifiserer ikke.

— Ulrik hadde sett presseoppslag om "Øst er øst" og sett at jeg kunne norsk, og ringte og spurte om jeg kunne tenke meg å spille i "Izzat". Det var veldig bra. Gangsterfilm, gutten i meg frydet seg. Alle gutter drømmer om å være gangster, selv om de ikke forstår hva som skjer i et slikt miljø. Det er det som er bra med filmen; den glorifiserer ikke det å være i et gangstermiljø, men den lar deg forstå hvorfor Wassim blir med, at han blir respektert der, og du forstår også hvorfor han etter hvert gjør alt for å komme ut av miljøet.Marwa synes "Izzat" er blitt annerledes enn andre norske filmer.- Så selv som skuespiller i London ser du norske filmer?- Ikke så mye, men da jeg kom hit for å spille i "Izzat", ba jeg om å få se noen. Jeg fikk en hel bunke. Den eneste norske filmen som kommer i nærheten av "Izzat", er "Uno". Det er en veldig bra film, men likevel noe annet. Fra før hadde jeg sett "Kristin Lavransdatter", som moren min ga meg for noen år siden, sier han med et smil over norskoppdragende kulturarv.

Mer Winterbottom.

Siden spillefilmdebuten i "Øst er øst" for fem år siden, har Marwa spilt i en rekke filmer, hvor Daisy von Scherler Mayers "Guruen" og Michael Winterbottoms "Code 46" er de mest kjente fra norske kinoer. Han skal også være med i en ny film av Winterbottom.- Neste år skal jeg også spille i en psykologisk thriller i Latvia, av en britisk debutant. Jeg skal være den ene i et britisk par som flytter til Latvia, og der begynner alt å gå galt for dem.- Hva med Ibsen og "Peer Gynt" på Nationaltheatret, som du drømte om for fem år siden?- Jeg har ennå ikke hørt noe. Jeg venter fortsatt. Men jeg vil gjerne spille mer i Norge. "Izzat" har gitt mersmak, sier Marwa.