Kultur

Mener den samiske ytringsfriheten er truet: – Mange kvier seg for å ytre seg

Ytringsfrihet er blitt et stort tema i den samiske samfunnsdebatten. Det handler om mer enn joikakaker, mener Nils Johan Heatta, som er medlem av Ytringsfrihetskommisjonen.

Nils Johan Heatta har vært blant de mindre synlige medlemmene av Ytringsfrihetskommisjonen. Nå tar han bladet fra munnen. Her er han på hjemstedet i Kautokeino.
  • Jakob Semb Aasmundsen
    Jakob Semb Aasmundsen
    Journalist

Det siste året har Ytringsfrihetskommisjonen invitert til innspillsmøter om alt fra religion og funksjonshemning til kunst og medier.

Torsdag var det samisk ytringsfrihet som sto på dagsordenen. Syv representanter fra samisk aktivisme, forskning og journalistikk holdt innlegg.

«Kan du si litt om internalisert rasisme, og om dere ser dette i den forskningen som dere har utført?»

Spørsmålet stilles av Ytringsfrihetskommisjonen-medlem Nils Johan Heatta fra hjemmekontoret hans i Kautokeino.

Heatta er en norsk-samisk journalist og redaktør. Fra 1985 til 2015 var han direktør for NRK Sámi Radio (senere NRK Sápmi), som fra 1992 ble NRKs samedivisjon.

Heatta har vært blant de mindre synlige medlemmene av Ytringsfrihetskommisjonen. Men når det er samisk ytringsfrihet som står på plakaten, så tar også han bladet fra munnen.

Diskusjonen om samisk ytringsfrihet omhandler både hets, mangelfullt mediemangfold og beskyldninger om identitetspolitikk.

Les hele saken med abonnement