Kultur

Begeistret brite bortenfor allfarvei

Richard Devereux har solgt arbeider til Tate Gallery og andre store institusjoner. I bitte lille Mjøsvågen på Osterøy fant han drømmen han bar på.

-Jeg er interessert i betrakterens møte med bildet før hjernen kobles inn, sier Richard Devereux, som viser nye og litt eldre arbeider i to små rom i Galleri Mjøsvågen.

 • Cathrine Krane Hansen

— Dette er en ærlig, gammel bygning. Som regel er utstillingslokalene hvite kuber. Jeg synes det er forfriskende å komme hit og henge opp arbeidene mine, sier han.

_DSC8959.jpg

Mens han slår spiker i en gammel tømmervegg i Galleri Mjøsvågen, konstaterer Richard Devereux at bildet som skal henge der, neppe havner i vater. Men det gjør ikke noe, synes kunstneren som har stilt ut i atskillig mer celebre lokaler. Hans arbeider er innkjøpt av Tate Gallery i London samt kunstinstitusjoner i Nederland, Italia og Canada. Klart Galleri Mjøsvågen blir eksotisk i forhold.

Vennskap

Fortellingen om hvordan den etablerte britiske kunstneren fant veien til Hosanger på Osterøy begynner for over 20 år siden. Anne Bjørke, nåværende samlingsleder på Bymuseet i Bergen, studerte konservering i Lincoln i Øst-England på nittitallet. På en utstilling Richard Devereux hadde der, kom de i snakk og utviklet et vennskap som har vart siden.

— Jeg var i bryllupet hennes for ti år siden og i fjor kom min kone og jeg hit til Hosanger, der Anne har hytte, forteller Devereux.

Han ble betatt av stedet og det lille galleriet. Da det i fjor ble foreslått at han kunne ha utstilling i Galleri Mjøsvågen, sa han straks ja.

mjosvaagen.jpg

— Det er så nydelige, enkle omgivelser her. Jeg ble tiltrukket av at galleriet ligger avsides. Dette er ikke et galleri man bare slentrer tilfeldig innom. De som kommer hit må gjøre en innsats. Det liker jeg, sier kunstneren som bor i Anne Bjørkes hytte mens han monterer utstillingen.

Intellektuell støy

Richard Devereux vil unngå det han kaller intellektuell støy. I utstillingslokalet har han lagt ut et kort med følgende sitat av den britiske surrealisten Leonora Carrington (1917 – 2011): "Du prøver desperat å intellektualisere og du kaster vekk tiden. Verden er visuell, den er totalt annerledes, ikke prøv å gjøre den om til et intellektuelt spill." (Journalistens oversettelse.)

— Det er møtet med bildet som er viktig, man trenger ikke komme med (kunstfaglig) bagasje for å oppleve det. Jeg vil at bildene skal oppleves med hjertet, sier han og legger hånden på brystet.

Devereux ønsker å pirre vår nysgjerrighet, derfor vil han ikke avsløre for mye av teknikkene han benytter for å lage sine minimalistiske bilder.

— Bildet skal være et lite mysterium.

Blekk og karbon

Han bruker mange ulike materialer, japansk blekk, pigment på polyester og karbon på stein og papir for å oppnå uttrykket han er ute etter.

— Jeg eksperimenterer mye i studio, prøver og feiler. Jeg bestemmer meg ikke på forhånd hva jeg skal lage, tvinger aldri frem et uttrykk. Men metoden min fordrer en stor søppelbøtte, sier han og smiler.

Flere av bildene kan minne om elementer fra natur og himmellegemer.

Drives på dugnad

Osterøy Kunstlag driver galleriet, der også Gunvor Rasmussen (trykk) og Janne Olsen (foto) stiller ut sine arbeider nå.

— Jeg liker det de gjør her. De driver galleri og kafé på frivillig basis – med pasjon, sier Devereux og går ut på tunet der det også er hus som rommer tresko- og, tekstilutsalg.

— Et fascinerende sted, sier han.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Håkon Gullvåg fronter Sarpsborgs 1000-årsjubileum

 2. KULTUR

  Kunstner Kenneth Blom har solgt for 1 million før åpningen: – Jeg var en umotivert skoletaper på Nissen

 3. KULTUR

  Galleriene kommer - Barcode på vei til å bli Oslos nye kunstbydel

 4. KULTUR

  Kunstner Kenneth Blom klar for verden: – Jeg må gi totalt blanke i hvordan jeg blir oppfattet

 5. KULTUR

  Seks kunstutstillinger du bør få med deg i vår

 6. KULTUR

  DNB satser på fotokunst: Ungjente-portretter skal henge hos toppledelsen