Kultur

Norge vant Emmy-pris

NRK Super og produksjonsselskapet Fabelaktiv vant Emmy-pris for beste barne-TV-program.

Energikampen er et konkurranseprogram der barn på ulike lag kjemper mot hverandre ute i naturen. Foto: KJELL GURIGARD, FABELAKTIV

Produksjonsselskapet Fabelaktiv på Hamar vant Emmy-prisen for serien Energikampen som er vist av NRK Super i flere sesonger.

"Vi er overlykkelige! Helt sykt!" skriver produsenten av Energikampen , Arild Halvorsen, i en tekstmelding til Aftenposten.

TV-bransjens Oscar

Det er første gang Norge vinner en Emmy-pris, også kalt TV-bransjens Oscar-pris.

– Det er som om fotballandslaget skulle vunnet VM i Brasil. Det er like uventet, sier regissør Rune Sæterstøl til NTB.

**> Dette er en viktig anerkjennelse som viser at norske barneprogrammer evner å være en spydspiss også i internasjonal sammenheng.

Kulturminister Hadia Tajik**

Den norske delegasjonen, som teller rundt 20 personer, feiret prisen i natt på et hotell i New York. Verdensbyen er delvis lammet av snøvær, men dette la ingen demper på festlighetene, får Aftenposten opplyst.

"Grunn til å være stolt"

Prisen for beste barne-TV-programmer — Emmy International Kids Awards - ble delt ut for første gang i natt (norsk tid) i New York.

Kulturminister Hadia Tajik sier prisen er historisk.

- Fabelaktiv og NRK Super ble i natt historiske som Norges første EMMY-prisvinnere. Dette er en viktig anerkjennelse som viser at norske barneprogrammer evner å være en spydspiss også i internasjonal sammenheng. Det er fantastisk i seg selv at hele tre norske barneprogrammer i tre ulike kategorier har hevdet seg og blitt nominert til denne prisen, sier Tajik til Aftenposten.

— Dette er en stor norsk kveld og en fantastisk pris. Det er all grunn til å være stolt. Det er en høythengende pris. Vi håper vi har klart å slå gjennom også hos amerikanske produsenter, sier Mia Lindrup i Norsk filminstitutt.

Hun har vært prosjektleder for den norske barne-TV-satsingen i New York denne uken.

Tre nominasjoner

Tre norske barne-TV-serier var nominert til Emmy International Kids Awards. Foruten Energikampen var NRK Super også nominert med egenproduserte Lesekorpset (i kategorien TV for barnehagebarn) og for serien Stikk , laget av Nordisk Film for NRK Super.

Totalt var det nominert 24 internasjonale programmer i seks kategorier, fra 13 land.

Norge er eneste nordiske land som ble nominert, og eneste land med tre nominasjoner totalt.

Energikamp i 12 år

Energikampen vant prisen for beste ikke-manusbaserte program.

Energikampen er et konkurranseprogram der 11-åringer på ulike lag kjemper mot hverandre ute i naturen.

Programserien har vært produsert siden 2001 og sendt på NRK TV.

Hamar-selskapet Fabelaktiv har spilt inn programmene i innlandet, først i Rondane og senere i Jotunheimen og Lemonsjøen i Vågå kommune i Nord-Gudbrandsdal, forteller produsenten Halvorsen til Aftenposten.

Den siste serien ble sendt på NRK Super i romjulen.

Produksjonsselskapet har tatt en pause i år.

Fabelaktiv samarbeider med statlige enøkselskapet Enova som stiller med fagkompetanse og er medprodusent av serien.

Synlig i USA

NRK og Norsk filminstitutt har brukt tiden i New York til å markedsføre norsk barne-TV og norske barnefilmer. Det har skjedd under fag- og salgsmessen Kid Screen Summit som har vært arrangert i verdensbyen iuken før prisutdelingen.

Norge har vært veldig tydelig til stede her. Det er blitt satt pris på det vi gjør.

Arild Halvorsen, produsent av Energikampen

— Norge har vært veldig tydelig til stede her. Det er blitt satt pris på det vi gjør, sier Halvorsen.

I den internasjonale TV-verdenen er de nordiske landene kjent for gode krimserier (Danmark) og gode barn- og ungdomsfilmer (Norge), ifølge Halvorsen.

— Norge har gjort seg bemerket. Kid Screen Summit har klart å gjøre norsk barnefilm og TV-produksjoner synlige. Og så er det gøy at Norge er det eneste av de nordiske landene som deltar - det til og med med tre produksjoner, sier Lindrup i Filminstituttet.

I samarbeid med det norske generalkonsulatet i New York arrangerte NRK og Filminsituttet fredag frokost for inviterte bransjefolk, innkjøpere og presse på et av de mer fasjonable hotellene i New York.

Flere norske produsenter har deltatt under barnefilm- og -TV-uken i New York. Produsentene har arbeidet aktivt for å selge serier og programmer til utenlandske distributører og TV-kanaler.

Viser bredden

— Vi er ekstra stolte av at vi ble nominert med hele bredden i NRK Supers tilbud - med programmer for alle våre aldersgrupper og i ulike sjangre, sa NRK Super-sjef Nils Stokke til Aftenposten før prisutdelingen.

— Hva betyr det for NRK Super å bli synlig på denne måten?

— Det viktigste for oss er å lage godt fjernsyn for norske barn. Men denne typen synlighet gjør det attraktivt å jobbe med TV for barn. Vi er opptatt av at det ikke skal ha lavere status enn TV for voksne, sa Stokke.

Sandnes-kvinne har også fått pris

Emmy-prisen til Energikampen er første gang en norsk produksjon når helt til topps i denne TV-konkurransen, men ikke første gang en nordmann mottar pris. Sandnes-jentaKatie Hetland vant i 2011 Emmy i kategorien «Outstanding Picture Editing for aSpecial (Single or Multi-Camera)».

Hetland og hennes team vant da en Emmy for HBO-filmen «Lady GagaPresents The Monster Ball Tour: At Madison Square Garden». Hetland hadde redigertkonserten sammen med Mike Polito, Bill DeRonde og Kevin O'Dea.

Prisvinnere. Fra venstre Arild Havorsen, Michael Carrington, Elliot Jenkins, Maria Laura Moure, Cecilia Mendonca, Kay Benbow og Hiroki Hayashi. Foto: INTERNATIONAL ACADEMY OF ARTS AND SCIENCES, LUIZ C. RIBEIRO, AP, NTB SCANPIX

Relevante artikler

 1. KULTUR

  TV-serien Mammon 2 er nominert til Emmy i kategorien beste dramaserie

 2. VERDEN

  Jon Øigarden: – Emmy-prisen er et løft for hele bransjen

 3. KULTUR

  NRK-serien «Jenter» vant Emmy-pris for barn

 4. KULTUR

  Tror på signaleffekt etter «den svarteste Emmyen noensinne»

 5. KULTUR

  Disse kan vinne prisen for beste skandinaviske dramaserie

 6. KULTUR

  «Skam» kan vinne ny nordisk dramapris for TV-serier