Mens vi venter på sommeren
Hans Gude (1825–1903) Soldag ved Kristianiafjorden, 1878
- Heidi BorudKulturjournalist
KUNSTNEREN
Maleren Hans Gude er først og fremst kjent for «Brudeferden i Hardanger» , som han laget sammen med Adolph Tidemand. Men han er mer enn det, og nå ønsker kurator og kunsthistoriker Frode Haverkamp å løfte frem de mer ukjente sidene ved den nasjonalromantiske kunstneren. Gude var allsidig og var god med både oljemalerier og akvareller. Det er livsglede og kulturoptimisme i bildene. — Når man ser på bilder av Gude får man en assosiasjon av at vi lever i det beste landet i verden, ifølge Haverkamp.
EPOKEN
Han ble oppfattet som et lite vidunderbarn og fikk tegneundervisning allerede som 12-åring. Som 16-åring kom han i 1841 til Düsseldorf og her fikk han privatundervisning. Det meste av sin malerkarriere fant sted i Tyskland, og han bodde de siste 20 årene av sitt liv i Berlin.
HISTORIEN BAK BILDET
«Soldag ved Kristianiafjorden» er et typisk eksempel på Gudes sommerskildringer med lettskyet pent vær oglykkelige barn som leker eller prøver å fange krabber. Ved århundreskiftet brukte han barnebarna i noen av motivene, men hvem som er fremstilt her er ikke kjent. Sommerstemningen er godt visualisert og akkurat denne bryggekonstruksjonen går igjen i flere bilder. I forgrunnen ser vi sand, stein og gresstuster. Gude foretrakk å oppholde seg ved Kristianiafjorden sommeren igjennom. Først var det Drøbak, senere Hankø og så fikk han bygget eiendommen «Sølvkronen» ved Horten. Dette antas å være et såkalt «erindringsbilde», og det kan sees i utstillingen «Langs kysten: Gude og hans elever omkring 1870», som står frem til 8. mai.
Flere artikler fra spalten Kunstverket finner du her:
Les mer om
Flere artikler
Håkon Gullvåg fronter Sarpsborgs 1000-årsjubileum
Eline Mugaas og Elise Storsveen hedres for å løfte frem andre kunstnere
Stor Krogvold-utstilling i Tønsberg: – Jeg prøver å få frem nevrosene
Inngangen røper ingenting. Men nå avslører ekteparet hva som skjuler seg på garasjeloftet.
Munchmuseet bygger forventninger til det nye museet og vil vise andre kunstnere enn Edvard Munch
Pushwagner er død