Martin Nygaard: – Jeg føler meg rik selv om jeg lever på fattigdomsgrensen

Forfatteren Martin J. Nygaard og familien har i mange år levd på en lav husholdningsinntekt: – Jeg føler meg rik og vil ikke inn i noen offerrolle, sier han.

Forfatteren Martin Joyce Nygaard skriver bok om det han kaller fattigdomslykke: – Det handler om gleden ved å reparere, finne, kjøpe brukt og i størst mulig grad unngå å bruke penger.

Forfatteren Martin Joyce Nygaard (58) har sett seg lei på at 10 prosent av den norske befolkningen stemples som fattige.

I Norge bruker man fattigdomsbegrepet om familier som lever på 60 prosent eller mindre av medianinntekten.

«Fattige» husholdninger har cirka 250.000 eller mindre å rutte med i året, og omtrent der ligger inntekten til Nygaards familie etter skatt.

Eplekjekk?

– Jeg vet det kan høres provoserende ut, men fattigdom kan også være veien til lykke. Eplekjekt, muligens, når utsagnet kommer fra en hvit, «rik», middelaldrende mann. Men denne «rike», hvite mannen har hele tiden forsørget seg og familien på et inntektsnivå som ligger på fattigdomsgrensen, sier Nygaard.

Aftenposten skrev torsdag om at bare 17 prosent av kulturarbeiderne har fast fulltidsjobb. Mange har vedvarende lav inntekt.

Den nye boken Løsarbeidersamfunnet, av forfatterne Elin Ørjasæter og Line Eldring, peker på at det å ha fast ansettelse er noe av det viktigste ved det norske velferdssamfunnet.

– Hva tenker du om det?

– Tilhørighet er kjempeviktig for lykkefølelsen, og mange føler fellesskap gjennom jobben. Min kone og jeg lever veldig alternativt, jeg ser det.

Jobber med bok om «fattigdomslykke»

I nettmagasinet Harvest har han publisert en artikkel han har kalt
Fattigdomslykke, og han sluttfører nå et bokprosjektet om temaet. Ut fra responsen han har fått på Harvest-artikkelen, mener han det må være stor interesse for temaet.

– Å leve som fattig, slik begrepet blir definert her i landet, og
samtidig føle lykke, forutsetter noen grunnholdninger og praktiske
grep. Det handler om gleden ved å reparere, finne, kjøpe brukt og i
størst mulig grad unngå å bruke penger, sier Nygaard.

– Deilig å ikke bruke penger

– Hva har formet din nøkterne livsførsel?

– Jeg synes det er deilig å ikke bruke penger. Jeg synes det er fint å finne praktiske løsninger. Jeg er for eksempel en notorisk panter og kan finne på å bære med meg tomflasker jeg finner i Marka. Ikke bare for å få en krone i pant, men fordi de ikke bør ligge og slenge i naturen.

– Synes du det er problematisk at samfunnet setter en fattigdomsgrense?

– Ja, hva skal vi egentlig med den? Hvorfor skal vi stemple 10 prosent
av befolkningen som fattige når de fleste av dem kan leve helt OK liv?

– Å være fattig er å ha mindre penger enn man ønsker seg. Men endel av oss kan selv velge om vi vil føle oss fattige eller rike. Staten behøver ikke gni mindreverdighetsfølelser inn i fjeset på de mest sårbare av oss. Jeg snakker selvfølgelig ikke om mennesker som er i nød og må ha hjelp, det er noe helt annet.

Les også

Marianne Hurum: – Du velger ikke å bli kunstner for å bli fast ansatt

«Fattigdomslykke»

Nygaard og familien kjøpte boligen i Oslo for over 20 år siden, da boligmarkedet var på sitt laveste. I 2016 hadde han en ligningsformue på 9,4 millioner.

– Men koketterer du litt med fattigdommen? Selv om dere har lav
inntekt, sitter dere med hus på Oslo vest og hytte på Onsøy?

– Nei, jeg koketterer ikke. Og jeg synes begrepet «fattigdomslykke» er
godt, nettopp fordi man kan leve gode liv og føle lykke selv om man har
lav inntekt. Og når det gjelder den arvede hytta, så er vi de eneste i velforeningen som ikke har lagt inn vann, så vi skiller oss ut der også. Vi har fortsatt en enkel hytte.

Velstående nabolag

– Dere bor i et høystatusområde med velstående naboer, rett bak Frognerparken. Hvordan har oppveksten vært for barna?

– Det er jo det mest ømtålige temaet. Vi har fem barn. De er veldig forskjellige og har ulik toleransegrense. Vi har fått mange brukte klær av naboene. Jeg var sportsansvarlig for loppemarkedet på Smestad skole, og vi skaffet oss brukt sportsutstyr og klær til alle derfra.

– Men det er klart at barna opp gjennom skoletiden opplevde at vi ikke
var som alle de andre naboene. Vi var annerledes, og det ble lagt merke
til, sier Nygaard.

– Vi spiser gladelig nedsatt mat som er gått ut på dato. Vi kaster aldri mat som ikke er bedervet. Vi tar imot brukte klær fra naboene. Jeg reparerer nesten alt som går i stykker, og jeg lager selv mye av det vi trenger – med all gleden det medfører, sier Martin J. Nygaard.

Lykke er noe som kommer innenfra, og som ikke er knyttet til ytre ting, mener forfatteren:

– Det hjelper å ha sparsommelighet som lidenskap. Jeg reparerer nesten
alt, og jeg er født med en skraphandler og bums i magen. En forutsetning for å oppleve fattigdomslykke er å være praktisk, nevenyttig og ha godt verktøy og gjerne en velutstyrt kjeller eller bod, sier Martin Nygaard.

– For meg er dette spørsmålet knyttet til frihet. Jo mer jeg kvitter meg
med, desto mer frihet har jeg. Det ligger forpliktelser i å eie mye. Det
er noe med at tingene eier deg.