Google har allerede revet Y-blokka

Erling Viksjøs signaturbygg – Y-blokka i Regjeringskvartalet er allerede jevnet med jorden. I alle fall hvis vi skal tro Google Maps.

Høyblokka og S-blokka er tegnet inn på Google Maps sine kart, men Y-blokka er borte.
  • Arve Henriksen

— Dette er veldig snodig, hva er det Google driver med?

Det sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg, når Aftenposten forteller at Y-blokka ikke er å se på Google Maps sitt Oslokart.

— Det er i alle fall ikke vi som har bedt dem om å fjerne bygget. Det rare er jo at S-blokken fortsatt er der, den er jo faktisk revet, sier hun.

Selv om beslutningen om å rive Erling Viksjøs karakteristiske Y-bygg fra 1970, vegg i vegg med Høyblokka, allerede er tatt, er det ikke satt noen dato for når rivingen vil starte.

— Det eneste som er bestemt er at bygget skal rives, men ikke når. Man river ikke slike bygg sånn uten videre, først må det utarbeides en rivingsplan. Denne må også godkjennes i kommunen.

Så jeg vil tippe det blir enten i 2016 eller 2017, mer enn i 2015, sier Njaa Aschim.

Ikke på forskudd

På kartene til Google Maps er også R4 med, den er også besluttet revet. Men det er altså kun Y-blokken som er borte.

— Vi forskutterer i alle fall ikke riving på kart i Stasbygg, sier hun.

Google Maps er en global karttjeneste fra Google, og så dagens lys i 2005.

Pressekontakt for Google i Norge, Mats Silberg ønsker ikke å kommentere dette, ut over at det er ingen i Norge som jobber med Google Maps.

Etter det Aftenposten erfarer kan fraværet av Y-blokka hos Google Maps skyldes at de tradisjonelt tegner inn bygg som ligger i tilknytning til veier på sine kart. I tilfellet Y-blokka så ligger veien under bygget.

Menneskelig feil

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge har ingen god forklaring på hvorfor Y-blokka er blitt fjernet fra kartene til Google.

— Dette var rart. Jeg vet det er noen bygninger som på oppfordring er blitt fjernet av ulike sikkerhetsårsaker. Min umiddelbare reaksjon er at dette er en menneskelig svikt, som har ledet til en beslutning hos noen om å fjerne bygget, sir Waterhouse.

I april i år rullet Google ut en ny versjon av sin karttjeneste Google Maps, der hovedstadens bygninger også kan studeres i 3D. Det falt ikke i god jord hos Forsvaret. For Googles nye 3D-visning omfattet også militære installasjoner – blant dem Etterretningstjenestens hovedkvarter på Lutvann leir. Da Apple ba om å få fotografere Oslo for å lage 3D-kart til mobiltelefoner og nettbrett, sa Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) derfor nei.

— Men jeg kan ikke si om dette er grunnen til at Y-blokka ikke er tatt med på dette kartet, sier Waterhouse.

Han tror heller ikke det skyldes at Google Maps bare er litt tidlig ute med noe som vil bli en realitet.

— Dette blir bare spekulasjoner, men det kan like gjerne skyldes en sammenblanding eller feilrapportering. At det er S-blokka, som faktisk er revet, som burde vært fjernet, sier han.

Les også:

Les også

Sanner: - Ingen omkamp om Y-blokken

Les også: