Kultur

Andersons varme hyllest av ung kjærlighet åpnet i Cannes

En amerikansk sjarmbombe om ung kjærlighet skapte varme og munterhet på åpningsdagen til den 65. utgaven av filmfestivalen i Cannes.

Moonrise Kingdom kjemper om Gullpalmen på årets Cannes-festival. Regissør Wes Anderson (nummer fire fra venstre) poserer sammen med skuespillerne i filmen i Cannes. F.v.: Bill Murray, Tilda Swinton, Edward Norton, Wes Anderson, Bruce Willis og Jason Schwartzman. REUTERS

 • Jan Gunnar Furuly
Les også

Jury-medlem i Cannes savner film av kvinner

Wes Andersons Moonrise Kingdom ble møtt med solide doser av latter og varm applaus da den ble vist for pressen onsdag.

Filmen er den første av i alt 22 hovedkonkurransebidrag i Cannes, i et av de sterkeste programmene på mange år. Anderson skal blant annet konkurrere mot fire tidligere gullpalmevinnere om årets priser som deles ut neste søndag.

De første anmeldelsene av Moonrise Kingdom er svært positive. Hollywood Reporter roser filmen som ”et sterkt og uimotståelig portrett av ung kjærlighet”, og spår filmen bred suksess.

Assosiasjoner til Hakkespettene

Den helsprø og intrikat filmede kjærlighetshistorien, har vindunderlig tidskoloritt fra 1960-tallets speiderleire, og gir mange assosiasjoner til Donald Duck & Co’s Hakkespettene.

På rollelisten er blant annet feterte Hollywood-stjerner som Bill Murray, Bruce Willis, Edward Norton, Harvey Keitel og Tilda Swinton.

Likevel er det de unge debutantene Kara Hayward (Suzy) og Jared Gilman (Sam), og deres hovedkarakterer, filmer spinner sin historie rundt.

Bruce Willis (t.v.) og Bob Balaban (i midten) OG Wes Anderson (t.h.). p REUTERS

Willis lærte vekk slipsknute— Jeg møtte opp på en audition i 2010, og seks måneder senere var rollen min, fortalte Jared Gilman til pressen etter visningen av filmen.

Under forberedelsene til opptakene lærte han memoreringsteknikk av Bruce Willis.

— Han lærte meg også å knytte slips, fortalte den begeistrede, ferske skuespilleren.

De to stormforelskede brevvennene Suzy og Sam bestemmer seg for å stikke av en verden der ingen forstår dem, og legger ut på litt av en ekspedisjon på en øy i New England på den amerikanske østkysten.

Wes Anderson betegnes av mange som Woody Allens arvtager, og i 2009 begeistret han filmverdenen med den mangfoldige Den fantastiske Mikkel Rev som ble nominert til to Oscar-priser.

I dukkehuset

Nå er han tilbake med en film som utforsker 1960-tallets USA, stormfull ung kjærlighet og voksenverdenens svik overfor barna. Med kirurgisk presisjon sveiper kameraet gjennom kråkeslottet der Suzy og hennes mildt sagt merkelige familie lever, og vi føler hele tiden at vi er tett på et dukkehus.

Bill Murray, som har spilt i de fleste filmene til Wes Anderson, fleipet med at det stort sett bare er han som ringer for å gi ham oppdrag.

Kommuniserer via megafon

— Dette er arthaus film, hvor vi ikke får honorarer. Vi sparer opp penger på andre filmer, bare for å kunne jobbe med Wes, la han til i et litt mer alvorlig toneleie.

I denne filmen spiller han en far som midt på natten kan finne det for godt å stikke utenfor huset for å sage ned digre trær. Kona hans (Frances McDormand) kommuniserer tidvis med ham og barna via megafon – innendørs.

For Bruce Willis er det første gang han samarbeider med Anderson.

— Det var en forfriskende ny måte å lage film på. For meg er dette en film om kjærlighet. En historie om hvordan alle har behov for å bli elsket - selv politimenn, sa Willis.

Filmen har premiere på norske kinoer 8. juni.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Bok. Show. Film. Nå er Bruce Springsteen (70) ferdig med sitt personlige oppgjør.

 2. A-MAGASINET

  – Stolthet har i min verden ofte vært forbundet med skam

 3. A-MAGASINET

  Da dette bildet ble tatt, ble filmstjernen Jane Fonda stemplet som landssviker: – Jeg kommer til å angre så lenge jeg lever.

 4. KULTUR

  Bob Dylan plate for plate gjennom 54 år

 5. KULTUR

  Boken som burde hatt bruksanvisning

 6. KULTUR

  – I Norge er kultur koselig, men ikke særlig viktig