Kultur

Glam-kunst fra 70-tallet er hot igjen

- Vi har aldri kommet oss helt etter finanskrisen, sier daglig leder Knut Forsberg i Blomqvist Kunsthandel. Her er ett av bildene som skal under hammeren på tirsdag, kalt "Stadtcassino Basel I" fra 2002. Bla til høyre for å se flere bilder.
  • David Bach
«U-Bahnstation Theaterplatz Oslo III» 2000. Candida Höfer.
«Boxer 1» 1998. Vibeke Tandberg.
«Club Med Martinique» 1986. Mitch Epstein.
«Vesuvius» 1985. Andy Warhol.
Uten tittel, 2010. Sverre Bjertnes.
«Nixon Vision» av Kjartan Slettemark.
«Uten tittel» 2005. Kenneth Blom.
  • Kunstmarkedet viser bedring, sier auksjonssjef Knut Forsberg.

Kjøpekraften for kunstinteresserte er ikke det den en gang var. Når Blomqvist kunsthandel åpner dørene for sin andre auksjon for samtidskunst tirsdag, håper daglig leder Knut Forsberg at kunstkjennerne også kjenner sin besøkelsestid.

Se et utvalg av bildene som skal under hammeren i vinduet øverst.

— Det vi lærte i november, under den første auksjonen viet samtidskunst, var at interessen er på vei tilbake. Vi solgte over 70 prosent av kunsten, og det veldig bra. Det har vi ikke gjort på mange år, sier Forsberg.

Fototrend

Han tror rundt 150 mennesker vil komme innom tirsdagens auksjon for å se hva som tilbys.

— Gamle og nye interesserte, samt selgere som pleier å ta en titt for å se hvordan det går med tingene. Og så har vi alltid en del på telefon, kanskje mellom 40 og 50.

En merkbar trend for tirsdagens auksjon er fotografiene. Fotokunst tar en større del av markedet nå enn før, mener Forsberg.

- Det er helt klart en trend her. Fotografi har blitt en større del av kunstmarkedet. Det er ikke så mange år siden folk ikke syntes det var kunst i det hele tatt, at «alle kan jo ta et foto». Men den diskusjonen er helt død nå, sier auksjonssjefen.

Selektivt marked

Både debutanter som Lars Morell og kjente navn som Andy Warhol, Pushwagner og Bjarne Melgaard er til salgs på auksjonen. Forsberg håper også på stor interesse for eksempelvis Torbjørn Rødland og Kjell Nupen, som har solgt bra tidligere.

— Kunstmarkedet viser bedring i Norge, og det går fremover hele veien på de dyre tingene, men markedet er fremdeles svært selektivt. Vi er ikke tilbake på 2007-nivå, som var et rekordår over hele verden, sier Forsberg, som er optimist foran tirsdagen.

— Vi ser jo at samtidskunst på auksjon er blitt godt mottatt, at folk synes det er bra. Noen av kunstnerne er derimot nervøse, og det er jo en del som debuterer som følger med nå. Femten år tilbake var man ikke så opptatt av det, auksjoner levde sitt eget liv, men nå betyr det nok mer, sier han.

Fra «En dag i Familien Manns liv» fra 1996. Hariton Pushwagner.
«Go to the VIP Room #6» 2008. Torbjørn Rødland.