– Japanerne tar bedre vare på Munch enn Oslo kommune

Er Oslo kommune i stand til å ta vare på arven fra Munch? Nei, mener Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen og tidligere operadirektør Bjørn Simensen.

Den ene har styrt operaen og den andre bygd den. Både tidligere operadirektør Bjørn Simensen og Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsen vil ha Munch-museet til Bjørvika.

– Som eier av Munchs kunst har ikke Oslo kommune god historikk. Hittil har vel japanske turister investert mer i Munchs kunstverk enn det Oslo kommune har, mener Kjetil Trædal Thorsen, eier av arkitektfirmaet Snøhetta.

Operaarkitekt Kjetil Trædal Thorsen og tidligere operadirektør Bjørn Simensen mener det eneste rette vil være å huse Munchs kunst i Bjørvika. Begge tror det finnes håp for Lambda, selv om opposisjonspartiene sammen har underskrevet en avtale hvor de skrinlegger prosjektet.

– Ryktene om Lambdas død er sterkt overdrevet. Det er ikke over før 14.desember, og det skjer ofte ting i siste øyeblikk, sier Simensen, som var sjef for Den norske opera i periodene 1984-1990 og 1997-2009.

Han ønsker seg Lambda som operaens nærmeste nabo i Bjørvika.

– Nå må vi stå sammen for å få gjennomført Lambda. Det har vært mange feil i den politiske prosessen, men nå er det på tide å ta et skritt tilbake og se helheten. Lambda er godkjent, både arkitekt— og museumsfaglig, sier Simensen.

– Fatale beslutninger

Kjetil Trædal Thorsen og Bjørn Simonsen mener lokalpolitiske hensyn har preget den politiske prosessen i altfor stor grad.

– Å velge beliggenhet ut i fra lokalpolitiske plasseringshensyn er en fatal beslutning. Munch-museet skal ikke bare være for lokalbefolkningen. Vi er avhengig av besøk utenfra. Vi må se på tilgangen til det utvidede publikummet, sier Simensen.

Mer enn et kontorbygg

Snøhetta-arkitekt Kjetil TrædalThorsen har tidligere uttalt at Lambda, tegnet av den spanske arkitekten Juan Herreros, ser ut som et kontorbygg.

– Jeg har mine meninger om bygget, men det handler ikke om det. Nå er det først og fremst viktig å få prosjektet gjennomført, sier han.

Stjernearkitekten mener de estetiske vurderingene har spilt en for stor rolle i den turbulente Lambda-saken.

– Det vil alltid være en debatt rundt store, offentlige kulturinstitusjoner. Men det viktigste er at bygget blir et verktøy for samfunnet. Vi vil aldri få en absolutt enighet om estetikken, sier arkitekten.

Estetikk er noe som forandrer seg hele tiden. Munchs verker ble også vurdert som fryktelig stygge i sin samtid.

Tidligere operadirektør Bjørn Simonsen mener det viktigste er at museet er lett tilgjengelig og at det har gode rammer for kunstfaglig arbeid og forskning.

– Estetikk er noe som forandrer seg hele tiden. Munchs verker ble også vurdert som fryktelig stygge i sin samtid.

Skjør allianse

Onsdag 7.desember skal saken opp i Oslo bystyre. Flertallet i byutviklingskomiteen ber byrådet utrede to forslag, Munch-museum på Tøyen eller i Nasjonalgalleriet.

Vil dere ikke vite hvilket potensial som ligger i de andre alternativene?

– Det vet vi allerede. Nasjonalgalleriet er ubrukelig og Tøyen har hatt sin sjanse. Museet har vært skandaløst dårlig besøkt på Tøyen, med kun 100.000 i året, sier Simensen.

Ingen av de to har troen på den politiske alliansen mellom Ap, Frp, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

– Alliansen mellom partiene er skjør. Det finnes ingen garanti for at en omlokalisering vil bli gjennomført, selv om Nasjonalgalleriet og Tøyen nå skal utredes, sier Simensen.

– Det politiske samarbeidet kommer ikke til å vare lenge. Kulturaktiviteten taper på en slik midlertidig allianse, mener Thorsen.

SV kjemper for Tøyen

Jeg er overbevist om at et nytt Munch-museum på Tøyen kommer til å bli flott. Det tror jeg også norske kulturpersonlighetene kommer til å synes. Vi skal lage et kjempebra museum, selv om det ikke blir liggende i Bjørvika.

SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen, forstår utålmodigheten.

– Det er et politisk flertall for at Munchs samlinger trenger et nytt museum, så det vil bli gjennomført. Men jeg skjønner at folk er utålmodige, sier Borgen.

Oslo SV vil ha et nytt Munch-museum på Tøyen. Marianne Borgen tror også den nye utredningen, som skal være ferdig før sommeren, vil støtte SVs ønske.

– Jeg er overbevist om at et nytt Munch-museum på Tøyen kommer til å bli flott. Det tror jeg også norske kulturpersonlighetene kommer til å synes. Vi skal lage et kjempebra museum, selv om det ikke blir liggende i Bjørvika.

Hun er ikke bekymret for det politiske samarbeidet mellom partiene, slik Thorsen og Simensen er.

– Byrådspartiene må nyorientere seg nå som det ikke blir Lambda. Da vil et av de andre alternativene få flertall, sier Borgen.

Mangler to stemmer

Det siste halmstrået for Lambda-tilhengerne er den endelige behandlingen i bystyret 14. desember. Lambda-forkjemperne mangler to stemmer for å få flertall, men ifølge Borgen er det lite som tyder på at noen vil snu.

– Det er helt utelukket for oss i SV. FrP virker heller ikke særlig innstilte på det, så jeg kan ikke forstå hvem det skulle være.