Kulturministeren om Jahn Teigen: – Nasjonalskatten vår har gått bort

Hele Norge sørger over Jahn Teigens død. «Nasjonalskatten vår har gått bort. Musikken hans har satt spor i oss alle», skriver kulturminister Abid Q. Raja på Twitter.

Anita Skorgan, Jahn Teigen og Carola Häggkvist i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1990.

Tirsdag kom nyheten om at folkekjære Jahn Teigen er gått bort, og norsk kulturliv er i sorg.

Statsminister Erna Solberg sier at det er utrolig trist.

– Sangene hans har vært lydsporet i livet til mange av oss. De vil leve videre. For å si det med hans ord: Vi har våre minner, de vil aldri dø, skriver hun på Twitter.

I 1995 ga Jahn Teigen ut sin (til da) samlede musikalske historie på fire CD-er: "Hele historien 1967-1994". Bildet er tatt i forbindelse med lanseringen i 1995.

– Hva tenker du på når du tenker på Jahn Teigen?

– Jeg tenker på glede og musikk, alt fra Prima Vera og skjelett i Grand Prix til mange av de sangene som på 80-tallet var blant våre aller største hits. Sånne som alle kan og alle kan synge, sier Erna Solberg.

Hun synes han hadde mange fine låter.

– Men «Optimist» er kanskje den sangen som mest av alt karakteriserer ham.

Kulturministeren takker Jahn Teigen for hans fantastiske bidrag til norsk kulturliv: «Du vil savnes. Våre tanker går til hans familie. Hvil i fred», skriver kulturminister Abid Q. Raja på Twitter.

Minnes Teigen med hjerte og dikt

Jahn Teigens tidligere ektefelle og nære venn, Anita Skorgan, minnes Teigen med et hjerte og et dikt hun har lagt ut på sin Facebook-side.

Diktet, som heter «Den stillaste vegen», er skrevet av Sjur Ivarhus. Skorgan har også delt en tegning av Teigen som er tegnet av Kirsti Toresdatter Biseth.

Under innlegget har flere norske kulturpersonligheter, som Bjørn Eidsvåg, Jannike Kruse og Per Heimly delt sine kondolanser.

Skorgan og Teigen giftet seg i 1984 og skilte seg tre år senere i 1987. De to artistene har også etter skilsmissen hatt et nært forhold og flere samarbeid profesjonelt.

Anita Skorgan minnes sin tidligere ektemann i et innlegg på Facebook tirsdag.

– Som sceneartist var han helt unik

Herodes Falsk utgjorde sammen med Tom Mathisen og Jahn Teigen den musikalske underholdningsgruppen Prima Vera fra 1976 til 1984.

– Som sceneartist var Jahn Teigen helt unik. Han er den eneste artisten i verden jeg vet som kunne gått opp på scenen blant Mick Jagger, Frank Sinatra og Elvis og blitt lagt merke til, sier Falsk om sin nære venn.

Prima Vera på platelansering i strømpebukser og snippkjole i 2001.

– Tom og jeg var og besøkte ham i fjor. Da var han veldig dårlig, men det var kroppen som ga seg, ikke hodet. Humøret hans var upåklagelig, og det var akkurat som å være backstage med Prima Vera. Alt var moro, selv om han var kroppslig redusert. Han hadde masse planer for ting han ville gjøre. Det er ikke mer enn en måned siden han sendte meg en tekstmelding og spurte om jeg snart var ferdig med librettoen til barneoperaen vi skulle lage, sier Falsk.

Han forteller at dødsfallet er veldig trist, samtidig som han på en måte var forberedt siden Teigen hadde vært syk i en lengre periode.

Tom Mathisen sier at han har mange gode minner fra Prima Vera-perioden, og at han tenker mye på det nå.

– Jahn Teigen var egentlig den største artisten Norge har hatt. Han hadde en utrolig utstråling og en magisk hypnotiserende formel på scenen som gjorde at han slo ut alle, sier Mathisen.

Venner fra Popol Vuh-tiden

Pjokken Eide, musiker og fløytist i Popol Vuh, sier det var en fest å jobbe med Teigen. De var svært godt kjent i Popol Vuh-tiden på begynnelsen av 70-tallet, da de også delte leilighet et års tid. Han minnes alle tiders fødselsdagsfeiringer, for de to var født på samme dato, 27. september.

– Han var en spilloppmaker av Guds nåde. Et fyrverkeri av en fyr. En usedvanlig trivelig kar å omgås. En framifrå mann på alle måter, sier Pjokken Eide.

Elisabeth Andreassen skriver på sin Facebook-profil om Teigen: «Du vil alltid bli husket, du vil alltid bli hyllet som den store legenden.»

Bettan: – Den største legenden vi har

Grand Prix-veteranene Elisabeth Andreassen og Jahn Teigen var programledere i Melodi Grand Prix i Spektrum i 1992.

-Jahn Teigen er den største legenden vi har i Norge. Det var fryktelig trist å våkne til nyheten om hans bortgang, sier Elisabeth Andreassen.

– Han var en stor formidler og artist, så dyp, filosofisk og varm, og han ga 100 prosent i alt han gjorde. Det var ikke en nerve som ikke var med, sier hun.

Første gang de møttes, spilte hun i Björn Skifs musikal «Spøk» på Maximteatern i Stockholm, og Teigen kom for å se forestillingen i 1982.

– Det var første gang jeg hørte latteren hans, og jeg ble helt «star struck» da jeg fikk treffe ham i Björns garderobe, sier Andreassen.

Senere ble de gode venner.

– Vi hadde samme humor og så fin kjemi. Mitt søteste minne om Jahn var da jeg var med i TVNorges En hyllest til Jahn Teigen og vi besøkte ham i hans nydelige hjem i Ystad i 2016. Jeg sang Gi meg fri mens han satt en meter fra meg i stolen sin. I dag tenker jeg at nå har Jahn Teigen fått fri, sier Elisabeth Andreassen.

Les også

Se Jahn Teigens liv og karriere i bilder

Evig optimist

Hans Marius Hoff Mittet er komponist med skrivesperre i musikalen «Optimist», som er basert på Jahn Teigens musikk.

Skuespiller og sanger Hans Marius Hoff Mittet hadde hovedrollen i Jahn Teigen- musikalen Optimist på Chateau Neuf i fjor.

– Dette er trist, og tankene mine går til hans nærmeste, sier Mittet.

– Vi vet at Jahn Teigen var veldig syk, ellers hadde han kommet til Oslo og sett forestillingen Optimist. Han var så positiv til det vi gjorde, og han fikk daglig videofiler og lydklipp mens vi arbeidet frem forestillingen. Teigen gledet seg stort over dette, sier Mittet, som er glad for å ha fått synge så mange av Teigens sanger og gjøre dem til sine.

– Vi fikk masse hilsener fra ham og følte at han var en del av det hele mens vi holdt på med forestillingen fra september til desember. Selv om han bodde i Sverige, følte vi at han var en del av hele greia, og på avslutningsfesten kom en av hans nære hjelpere.

Mittet mener Teigen appellerte til fans i alle aldre.

– Han traff noe unikt. Sønnen min på seks år var helt hyper og danset i to timer i midttrappen på Chateau Neuf under forestillingen. 90-åringer kom for å feire fødselsdag med Teigens musikk, sier Hans Marius Hoff Mittet.

Svært mange artister deler nå sine minner om Teigen i sosiale medier. Blant dem Benedicte Adrian. Hun og Ingrid Bjørnov fikk sette opp sin musikal Which Witch i Londons West End med Jahn Teigen i rollen som bøddelen.

Statuen av Jahn Teigen i Tønsberg med blomster og lys.

Tønsbergensere la ned blomster

Etter at nyheten om Jahn Teigens bortgang ble kjent har innbyggere i Tønsberg lagt ned blomster og tent lyst ved statuen av ham ved brygga i byen, melder NTB

Tirsdag ettermiddag lå det både røde og hvite roser ved statuen, og flere tønsbergensere kom for å tenne lys for den folkekjære artisten som gikk bort mandag kveld.

Jahn Teigen ble født i Tønsberg i september i 1949, og han har betydd mye for hjembyen. Sommeren 2012 ble statuen av artisten avduket på Lindalplahn foran Quality Hotel Oseberg.

Det er kunstner Nina Nesje som har laget statuen.