VGs nyhetsredaktør bekrefter at journalist «ikke jobber med egne saker» etter kritisk TV 2-omtale

Nyhetsredaktør Tora Håndlykken sier til DN at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke «jobber med egne saker» etter TV 2-avsløringen om Giskes dansevideo. Samtidig understreker sjefredaktør Gard Steiro at ansvaret er hans.

Gard Steiro, sjefredaktør i VG sier han var overbevist om at kvinnen i videoen med Trond Giske oppfattet kvelden som ubehagelig.

VGs redaksjon har sittet i møter gjennom dagen, og hele ledelsen bidrar i gjennomgangen av hva som skjedde i redaksjonen da VGs første artikkel om den mye omtalte dansevideoen med Trond Giske ble publisert.

Det er nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken som leder gjennomgåelsen av VGs håndtering av barvideoen med Trond Giske.

I et intervju med TV 2 onsdag kveld fortalte Sofie (27) for første gang åpent om hva som skjedde før, under og etter hendelsen på utestedet i Oslo. Sofie (som ikke ønsker å stå frem med etternavn) var den unge kvinnen som danset med Ap-politiker Trond Giske på videosnutten.

– Jobber ikke aktivt med egne saker

Hun sier til TV2 at hun ga beskjed til VGs journalist Lars Joakim Skarvøy at sitatet han hadde tillagt henne i artikkelen var feil og at hun ikke ønsket å bidra i saken. Likevel ble artikkelen publisert. Den fikk store konsekvenser for Trond Giske.

Torsdag kveld sier Håndlykken til DN at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy ikke skriver egne saker etter TV 2-avsløringen. Den siste saken han har skrevet i VG, ble publisert onsdag ettermiddag.

Håndlykken sier Skarvøy er på jobb for å være tilgjengelig for ledelsen, men at han ikke aktivt jobber med egne saker.

Til Dagsrevyen torsdag kveld utdyper sjefredaktør Gard Steiro:

– Vi står i en situasjon nå der det ikke er naturlig at han jobber som journalist. Vi er opptatt av å få snakket med alle involverte og få klarhet i hele hendelsesforløpet før vi konkluderer videre, sier han til NRK.

Steiro opplyser til bransjenettstedet Medier24 at Skarvøy blir ivaretatt av tillitsvalgte og sine nærmeste ledere.

– Vi jobber med å ta vare på ham. Det gjør lederne hans, det gjør vi og det gjør de tillitsvalgte. Han er også i en veldig vanskelig situasjon.

Sjefredaktøren var selv på jobb

Sjefredaktør Gard Steiro sier til Aftenposten at han var på jobb den kvelden artikkelen om bekymringsmeldingen mot Trond Giske ble publisert.

– VG har gjort en alvorlig feil. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er oppriktig lei meg for det som har skjedd, skriver sjefredaktør i VG, Gard Steiro, i en e-post.

Steiro var personlig involvert i VGs sak om bekymringsmeldingen mot Trond Giske og den mye omtalte dansevideoen. Aftenposten har forsøkt å få kontakt med Steiro på telefon, men han har kun svart på e-post.

– Det var jeg som tok den endelige beslutning om å publisere, og det er mitt ansvar at vi trykket saken. Da jeg tok den avgjørelsen, var jeg overbevist om at kvinnen oppfattet kvelden som ubehagelig, at hun hadde godkjent sitatet og var komfortabel med VGs artikkel i sin helhet, sier Steiro.

Til angrep på VG

I TV 2-intervjuet retter kvinnen skarp kritikk mot VG, og forteller at hun ikke kjente seg igjen i innholdet i saken de laget.

Dette fortalte hun også til NRK, som publiserte en sak samme kveld som VGs første sak.

Steiro sier NRKs sak «kom som en overraskelse».

– Premisset for vår sak var at kvinnen reagerte på hendelsen. Jeg var overbevist om at hun gjorde det og sto inne for sitatet. Da det kom en annen versjon i NRK, publiserte vi sitatene gitt til dem. Samtidig begynte vi å undersøke hva som var årsaken til forskjellen, sier Steiro.

På spørsmål fra Aftenposten sier Gard Steiro at det ikke finnes lydopptak av møtet mellom kvinnen og VGs journalist Lars Joakim Skarvøy.

Les også

Presseforbundets leder: – VG-saken bør vurderes av PFU. Trond Giske: – Takknemlig og imponert

Først i dag ble kvinnens sitat fjernet fra VGs sak

«Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra», siterte VG Sofie da avisen kom med sin første sak om dansevideoen.

Mange tolket sitatet «så ble det litt mye» som at Giske hadde opptrådt kritikkverdig og at det var derfor kvinnene dro.

VG gikk ut og publiserte en beklagelse av innholdet i den første saken 27. februar, fem dager etter at den første artikkelen ble publisert. De skriver at VGs artikkel «ikke ga et tilstrekkelig bilde av hendelsesforløpet i baren».

Men det var først klokken 10.28 i dag, 21. mars, at avisen valgte å fjerne sitatet fra kvinnen helt.

Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG.

– Viktigst å beklage

– Da vi innså at vi hadde gjort en feil, la vi ut en beklagelse, sier Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG.

– Men dere lot sitatet Sofie ba om å få fjernet, bli stående likevel?

– Vi har beklaget og er oppriktig lei oss. Det er ulike måter å gjøre ting på. Det handler ikke om at vi ikke ønsket å fjerne sitatet, og når kvinnen åpent forteller til TV2 at sitatet hun gir til VG ikke er hennes opplevelse av situasjonen, mener vi det er riktig å fjerne sitatet. Det viktigste for oss er å si at vi gjorde feil, beklage saken overfor alle involverte og saken er nå oppdatert etter det som kom frem hos TV2.

– Burde dere ikke fjernet sitatet tidligere?

– Vi kunne sikkert gjort begge deler, men vi mente at det var riktig å beklage, sier Håndlykken.

Hverken Steiro eller Håndlykken vil svare på om de også har beklaget direkte overfor Trond Giske.

– Vi har beklaget saken. Den går til alle som var omtalt, også Trond Giske, sier Gard Steiro.

  • Torsdag kveld sier Trond Giske at han ikke har hørt noe fra VG:
Les også

Trond Giske om bråket rundt VGs artikkel om dansevideo: – Jeg har ikke hørt et ord fra VG

Oppfordrer til PFU-klage

Onsdag sa generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, til Aftenposten at hun gjerne ser at VGs journalistikk i denne saken ble sendt til Pressens Faglige Utvalg, PFU. I Medier24 torsdag ettermiddag kommer det frem at Floberghagen har hatt dialog med Sofie om hvordan man leverer en slik klage.

– Vi har ikke fått inn klager til nå, men jeg har møtt henne og snakket med henne. Jeg ga henne informasjon om hvordan hun kan klage inn saken til PFU, sier Floberghagen, som synes det er viktig at Sofies historie kommer frem.

Torry Pedersen, styreleder og tidligere sjefredaktør i VG, mener gjennomgangen av saken må være svært nøye.

VGs styreleder: – Går ut over tilliten til VG

Styreleder og tidligere sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, sier at han ønsker en grundig gjennomgang av hvordan avisen dekket saken.

– VG må ha en nærmest kirurgisk gjennomgang av hva som gikk feil, sier Pedersen til Medier24.

Klubbleder i VG, Tor-Erling Thømt Ruud, sier til Medier 24 at han ser svært alvorlig på saken.

– Det er en alvorlig situasjon, og det preger journalistene i VG. Det er ingen tvil om det, sier han.

Klubblederen sier dette går ut over tilliten til VG, og at han ikke kan huske at en så tung sak har rammet redaksjonen mens han har vært klubbleder.