Kultur

Nærmere en løsning for Munch-museet

Nå går byrådsleder Stian Berger Røsland (H) inn for Carl I. Hagens Munch-forslag; Å endre eierskapsformen til Munch-museet, slik at staten kan bli med å betale for et nytt museum.

Lenge har Munch-striden stått i stampe. I dag har de borgerlige partiene snakket seg frem til noe som kan gi en løsning på det politiske uføret. Bjørge Stein J/Aftenposten

 • Veslemøy Hedvig Østrem

Denne utviklingen kan bety at Munch-museets lange og slitsomme dragkamp kan finne en løsning.

— Byrådet er positive til Frps forslag om at kommunen skal undersøke muligheten for å etablere en stiftelse eller aksjeselskap sammen med staten og private for å få realisert et nytt Munch-museum i Oslo, sier Røsland byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

— Bringer inn noe nytt

Han sier til Aftenposten at han synes forslaget, som Carl I. Hagen fremmet i bystyret i går, er svært spennende og at lignende modeller er å finne på blant annet Nasjonalmuseet og på Van Gogh i Amsterdam.

— Dette forslaget inneholder interessante tanker og ideer som bringer noe nytt inn i debatten, sier byrådslederen.

En endring i eierskapsformen vil dessuten føre til at det skapes en armlengdes avstand mellom politikk og kunst, som vil være positiv, og en ny driftorganisasjon utenfor kommunen vil også gjøre at den enklere kan tiltrekke seg finansiering fra stat, private organisasjoner og stiftelser, ifølge Berger Røsland.

Carl I. Hagen er selv fornøyd med støtten fra Høyre-politikeren.

— Jeg synes dette er veldig positivt. Med en stiftelse vil man kunne se på saken med friske øyne. Den styrtrike staten bør være med å finansiere Munch-museet, sier han til Aftenposten.

Brukt dagen på samtaler med Frp

I kveld starter 150 års feiringen av Edvard Munchs fødsel. Han er en av verdens viktigste kunstnere.

De borgerlige lederne i Oslo-politikken har brukt formiddagen på å diskutere Munch. Og har gått noen betydelige skritt i retning av en ny løsning.

— Det er mye i dette forslaget som er realistisk, og som vi ønsker å se nærmere på, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V).

— Jeg ser det som naturlig at staten bidrar til å finansiere Oslos viktigste kulturbygg, på samme måte som de har bidratt andre steder i landet.

Tør ikke komme uten sak

Etter det Aftenposten erfarer må byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), legge frem en sak for Oslos bystyre innen den 30. januar.

Han har da to valg - å melde om at det ikke blir noen løsning, og at saken utsettes. Eller å legge frem en skisse til løsning med noen av de andre politiske partiene. Nå kan Frp få rollen som redningsmenn i den fastlåste striden.

Bjercke bekrefter at han vil gjøre alt han kan for å legge frem en sak om Munch-museet i neste bystyremøte.

— Jeg tror ikke jeg tør å gå inn i bystyresalen enda en gang uten å ha med en sak, sier han til Aftenposten.no.

Ikke nødvendigvis Lambda

Om finansieringen kan løses gjennom etableringen av en stiftelse, er ennå ikke utredet. Og om Lambda blir realisert, er heller ikke sikkert.

Trolig blir løsningen Bjørvika, men fremdeles er det ikke sikkert at det byggeklare prosjektet fra Herreros Architectos er det som blir foretrukket.

— Dette er ikke en endelig løsning i lokaliseringsspørsmålet, men det kan være en løsning når det gjelder finansiering. Jeg kan ikke gå nærmere inn på detaljene, men ser positivt på at vi kommer et skritt videre, sier Bjercke.

Må be om støtte

Tidligere har kulturminister Hadia Tajik uttalt at Oslo kommune må be om støtte for å få staten med på banen, og at det fordrer en annen eierskapsstruktur.

Tajik har også uttalt i Stortinget at hun mener det vil være overformynderi å gripe inn i den lokaldemokratiske prosessen i Oslo kommune, men hun har ikke avvist bidrag fra staten.

- Generelt er jeg opptatt av å innta en konstruktiv rolle, dersom Kulturdepartementet blir forespurt om å bidra. Det opplever jeg ikke er tilfellet her. Jeg legger til grunn at det ikke vil være konstruktivt om jeg i rollen som kulturminister griper inn i en lokal prosess som ikke er ferdig. Jeg forutsetter at politikerne i landets hovedstad evner å løse dette, sa kulturministeren til Aftenposten.

 1. Les også

  Fest for Kongen, vi andre må vente til juni

Det er ikke sikkert Lambda blir realisert selv om Frp og de andre borgerlige partiene nærmer seg en Munch-løsning. Illustrasjon:Herreros Architectos

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 2. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 3. MENINGER

  Tilbaketogets triumf

 4. KRONIKK

  Tre byråd med ulik politisk farge har båret frem nye Deichman. Det forplikter.

 5. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 6. OSLOBY

  I 2013 bestemte de å bygge Lambda. Allerede da var aluminium valgt til fasaden.