Kultur

Dyrevernsorganisasjon får tyn etter å ha sammenlignet diskriminering av dyr med rasisme og homofobi

PETA vil bytte ut ordtak som «å ta tyren ved hornene» med «å ta blomsten ved tornene».

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) er kjent for sine aksjoner. Her fra en aksjon mot pels i New York i USA. Foto: Don Emmert / AFP

  • Thea Storøy Elnan
    Thea Storøy Elnan
    Journalist

Den amerikanske dyrerettighetsorganisasjonen PETA er kjent for å skape rabalder rundt kampanjene sine. For eksempel har PETA-aktivister kastet mel på folk som kler seg i pels.

Nå vekker en ny kampanje debatt. PETA vil nemlig sette en stopper for bruk av ordtak som de mener diskriminerer dyr. For eksempel vil de at «å ta tyren ved hornene» skal byttes ut med «å ta blomsten ved tornene».

Et annet eksempel er «å være forsøkskanin». Det bør byttes ut med «å være et prøverør», mener organisasjonen.

Håpet er å hjelpe folk med fjerne diskriminering av andre arter i dagligtalen, opplyser PETA på Twitter. De mener at ord teller, og at «ettersom vår forståelse av sosial rettferdighet utvikler seg, utvikler språket seg i takt med det».

Dette har skapt debatt på Twitter.

Sammenligner med rasistisk språkbruk

Enda mer debatt ble det etter at PETA tvitret enn melding som sammenligner kampen mot rasistisk og homofobisk språk med språk som «trivialiserer dyremishandling».

Dette ble dårlig mottatt av flere Twitter-brukere.

PETA is really out here comparing someone being called a f*ggot to the use of the term ‘kill two birds with one sto … https://t.co/ZSnoS7fRRNPETA is always conflating their work with the struggles of black people, queer people, and other people of color I’ … https://t.co/VBRgx4vV2X

Noen uttrykte også redsel for at PETA med dette svekker troverdigheten til veganere og vegetarianere.

– Bra med diskusjon

Talsperson i PETA, Ashley Byrne, sier til Washington Post at ordtak ikke kommer til å være organisasjonens hovedfokus fremover.

– Men hvis denne diskusjonen gjør at folk begynner å tenke på hvorfor PETA ikke liker ordtak som å «ta baconet hjem», så er det bra. Det skyldes jo at griser har et forferdelig liv før de blir til bacon, sier hun.

På spørsmål om hva PETA synes om at folk blir støtt av sammenligningen mellom dyrediskriminerende språk og rasistisk språk, svarer hun følgende:

– Medfølelsen vår trenger ikke være begrenset. Vi lærer stadig mer om hvor intelligente og sensitive dyr er. I takt med kunnskapsøkningen tror jeg de fleste vil aksepterer at måten vi behandler dyr på, er et spørsmål om sosial rettferdighet, sier hun til avisen.

– Språk har betydning for holdninger

Leder i den norske dyrerettighetsorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, synes noen av PETAs ordtaksforslag er morsomme, men mener kampanjen har et alvorlig bakteppe som er viktigere.

– Måten vi omtaler dyr på, har noe å si for holdningene vi har til dem og dermed hvordan vi behandler dem, sier hun.

Siri Martinsen er leder i dyrerettighetsorganisasjonen Noah. Foto: Bente Isefjær / NOAH

Hun viser til forskning som finner en sammenheng mellom hvilke ord vi bruker om kjøtt (for eksempel «ku» kontra «biff»), og folks vilje til å spise kjøtt. Dessuten blir dyr som kråker og måker, som ofte benevnes som «skadedyr», oftere utsatt for ulovlig mishandling, ifølge Martinsen.

– Ordtakene er mest en kuriositet, og kampen for dyrs rettigheter handler først og fremst om å stoppe utnytting av og vold mot dyr. Og en del av kampen handler helt klart om våre holdninger til dyr. Som en art som setter språk høyt, skal vi ikke undervurdere betydningen av måten vi snakker om dyr på. Vi vet at språk har betydning for holdninger, og det bør vi innrømme at det også har når det gjelder dyr.

Les mer om

  1. Dyr
  2. Diskriminering
  3. Debatt
  4. Twitter
  5. Rettigheter