Kultur

Nå har vi blitt DAB-kjennere

85 prosent av Norge har nå DAB-dekning, men før slukking av dagens FM-nett må over halvparten av dagens FM-lyttere må ha gått over til digitalradio innen 2015.

Tre og et halvt år før FM båndet slukkes, vet åtte av ti nordmenn nå hva som skal skje, viser undersøkelse fra Medietilsynet. Dagens FM-radio er i ferd med å dabbe ut til fordel for DAB.

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

I stortingsmeldingen om digital radio som avgåtte kulturminister Hadia Tajik la frem i fjor, fikk Medietilsynet oppgaven med å bidra til at folk får informasjon om hva dette teknologiskiftet innebærer for dem.

Tidligere år lanserte tilsynet blant annet en e-posttjeneste som gir forbrukere mulighet til å stille tilsynet spørsmål om overgangen fra analog til digital kringkasting.

I tillegg gjennomfører TNS Gallup, på oppdrag fra Medietilsynet en brukerundersøkelse flere ganger i året, for å avdekke hvor god kjennskap vi nordmenn har til den digitale overgangen. Og den blir stadig bedre, viser ferske tall fra tredje kvartal i år.

Hele 81 prosent av befolkningen svarer at de nå kjenner til at det skjer en overgang fra FM til digitalradio i Norge. Til sammenligning var tilsvarende tall 73 prosent siste kvartal i fjor.

De eldste vet

— Utviklingen av kjennskapstallene er gledelig. Jevnt over er kjennskapen til teknologiskiftet god i befolkningen. Mennesker over 60 år har en kjennskap på 83 prosent. Unge mennesker under 30 år er de som har minst kjennskap – kun en av tre sier de kjenner til digitalradioovergangen, sier direktør Tom Thoresen i Medietilsynet.

Les også

NRKs Hans-Petter Jacobsen går fra 800.000 til null lyttere

I aldersgruppen 15–29 år er det hele 86 prosent som sier de er lite berørt av overgangen. Det skyldes nok i all hovedsak at denne gruppen allerede lytter på radio via en digital plattform, blant annet via mobiltelefon.

For at det skal bli en slukking i 2017, krever myndighetene at over halvparten av dagens FM-lyttere må ha gått over til digitalradio innen 2015.

Mye gjenstår

Derfor gjenstår det fortsatt mye informasjonsarbeid for Medietilsynet.

— Medietilsynet må i sitt videre arbeid være tydeligere på at digitalradioovergangen innebærer at FM-båndet faktisk slukkes, sier seniorrådgiver Line Langnes i Medietilsynet.

I undersøkelsen fra TNS Gallup svarer 22 prosent av befolkningen at de ønsker mer informasjon om denne overgangen. Kvinner over 60 år er overrepresentert i gruppen som ønsker informasjon.

— Undersøkelsen gir oss grunnlag for å sette i verk tiltak overfor de særskilte målgruppene, sier Tom Thoresen.

Kjennskapen til digitalradio ble nok ikke noe mindre etter at NRK etablerte seniorkanalen P1+, men stemmer som Hans-Petter Jacobsen, Viggo Valle, Kari Sørbø og Hanne Hoftun i spissen.

Tall fra NRK Forskning viser at den nye digitalkanalen har stabilisert seg på rundt 185.000 lyttere daglig.

— Dette er faktisk sensasjonelt høye tall når kanalen ikke finnes på FM-nettet. Det viser at norske lyttere er klare for digitaliseringen hvis innholdet er godt nok, mener NRKs radiosjef Marius Lillelien til radio.no