Kultur

Suzanne Aabel: - Karpe Diem normaliserer en bedriten trend

Rapgruppen Karpe Diem føler seg misforstått etter påstander om jødehets.

I låten «Attitudeproblem» ramser Karpe Diem opp en rekke nedsettende begreper knyttet til kjønn, legning og religion. Bendiksby, Terje

 • Øystein Aldridge

Kjære Karpe Diem. Det knøt seg i magen da jeg hørte den nye låten deres.

Slik begynner et innleggfra Eliana Hercz (21), som Aftenposten publiserte onsdag. Hercz, som reiser rundt på skoler i Norge for å forebygge antisemittisme, reagerer på at Chirag Rashmikant Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diems nye låt Attitudeproblem «legitimerer at «jøde» og «bøg» blir negativt ladede ord på lik linje med ordene «bikkje», «fitte», «kødd» og så videre».

Skribent og tidligere profil fra Bloggerne på TV 2, Suzanne Aabel, er enig:

— Dette er farlig farvann. Å lefle med jøder og bikkjer er ikke helt det samme som å tøyse med Siv Jensen. Dette er god, gammeldags naziretorikk som hverken er tøff eller morsom. Jeg synes dette er å drite seg ut, sier Aabel, som er norsk jøde.

 • Les hele innlegget til Elinana Hercz her: Kjære Karpe Diem. Det knøt seg i magen da jeg hørte den nye låten deres.

- Jøde som skjellsord er noe nytt

Hun mener Karpe Diem ødelegger for alle som jobber mot antisemittisme.

Suzanne Aabel. Tor G. Stenersen

— Da jeg vokste opp, var det ikke vanlig å bruke jøde som skjellsord, så det er ganske nytt. Nå gjør kidsa det – og tydeligvis også voksne. Det er ikke noe kult, sier Aabel, som frykter at Karpe Diem normaliserer en «bedriten trend». - Når det er sagt, er jeg enig med Eliana i at det kommer mye bra fra Karpe Diem. De har vært gode forbilder, så jeg skjønner ikke hva de prøver på denne gangen, sier Aabel.

- Plantet for å vekke en respons

Sandeep Singh er Idol -dommer og musikkansvarlig i Dagbladet. Han har forståelse for at Hercz reagerer på at «jøde» nevnes i en serie av negativt ladede ord.

Sandeep Singh. Stine Osmo Lieng

— Det er mange måter å tolke en tekst på. Det er lytteren som bestemmer hva teksten skal bety. Det er litt det samme som når Karpe Diem sier «pakkis», som er et samlebegrep for innvandrere, men som det også kan knyttes negativt ladede følelser til, sier Singh, som for øvrig er en venn Chirag Patel i Karpe Diem.- Jeg tror ordet er plantet der for å vekke en respons. De fleste musikere ønsker reaksjoner på det de skriver. Det gjelder ikke minst det nye Heisann Montebello -prosjektet til Karpe Diem, sier Singh.

— Ordet «jøde» i selskap med en haug negative ord signaliserer at «jøde» brukes nedsettende, nesten som et skjellsord, i Magdis vers. Men så blir det etter hvert klart at han ramser opp ord som han ikke vil bruke for å beskrive Ariel Sharon, men som kanskje andre ville ha brukt, sier han.

- Mange eksempler på det samme

Singh nevner Michael Jacksons bruk av betegnelsen «kike» i låten They don’t really care about us som et annet eksempel nedsettende ordbruk om jøder i musikken.

— Generelt er man nok ganske forsiktige med akkurat det ordet, men det er mange eksempler på amerikanske rappere som har brukt «jøde» på en nedsettende måte, for eksempel Mos Def og Ice Cube, sier Singh.

Karpe Diem: - Vi påpeker at begrepsbruken er problematisk

Aftenposten har siden tirsdag ettermiddag forsøkt å komme i kontakt Karpe Diem via deres pressekontakt Trine Jacobsen i byrået Little Big Sister. Artistene i Karpe Diem har selv ikke villet besvare Aftenpostens spørsmål.

Jacobsen viser til en Facebook-post der kritikken kommenteres:

Vi mottar svært mange henvendelser fra folk som har tolket tekstene til Karpe Diem, eller ønsker hjelp med å tolke dem. Dessverre har vi ikke mulighet til å svare på alle, selv når de skiller seg betraktelig fra det som opprinnelig var tanken bak linjene.

Vi registrer at enkeltord fra teksten til «Attitudeproblem» har fått mye oppmerksomhet. I verset ordene er hentet fra ramser Magdi opp en rekke begreper som i samfunnet blir brukt som diskriminerende på bakgrunn av kjønn, legning og religion – dette gjør han utelukkende for å påpeke at begrepsbruken er problematisk når den tas ut av sammenheng.

Det er nettopp dette problemet «Attitudeproblem» handler om – at enkeltord har lett for å overskygge helheten i slike tekster, og at mening lett kan gå tapt på denne måten, heter det i Facebook-posten.

Aftenposten har gjentatte ganger bedt Trine Jacobsen i Little Big Sister om å utdype svaret, samt om å svare på utsagnene fra Suzanne Aabel. Hun har ikke besvart våre henvendelser.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Karpe Diem: - Vi føler at ytringsrommet er innskrenket

 2. KULTUR

  Karpe Diem tar et oppgjør med fordommene: #jesuismuslimjævel #innvandrerdrit

 3. KULTUR

  Karpe Diem: – Vi hadde aldri forestilt oss reaksjonene

 4. KULTUR

  «Etter et år med mye oppstyr, er det like fint som smart å lande med det viktigste. Kjærligheten.»

 5. A-MAGASINET

  I dag starter Karpe Diems kino-maraton på norske kinoer. Her den elleville historien bak filmen.

 6. KULTUR

  Klar sekser fra Aftenpostens anmelder: «Adjø Montebello» oser av overskudd