Kultur

Finn Carling er død

Forfatteren Finn Carling er død, 78 år gammel. Han døde plutselig i sitt hjem i Oslo fredag ettermiddag.

Om Finn Carling er det blitt sagt at han gjennom bøkene sine arbeidet med å alminneliggjøre det avvikende. Selv hadde han cerebral parese, og sykdommen påvirket livet hans fra han var et lite barn.

Likevel er forfatterskapet ikke preget av bitterhet, men snarere av optimisme og humor.

Eksperimentell

Carling debuterte i 1949 med enakteren «Glasskulen» og novellesamlingen «Broen» I Aftenposten skrev anmelderen: «Det som særlig har fengslet meg ved Finn Carlings første arbeid, er hva jeg kunne kalle dets eksperimentelle vilje. (...) At han bryter atskillige litterære bruer bak seg, tør derimot være utenfor tvil.»

Siden skrev Carling en lang rekke romaner. Den mest kjente er trolig «I et rom i et hus i en have» fra 1976. Der beskriver Finn Carling sin egen barndom og oppvekst, da han for en stor del oppholdt seg nettopp på rommet sitt eller i den store hagen. Gjennom leken og fantasien opplevde han likevel mye i sitt eget univers.

Aktuell

Nesten hvert eneste år siden debuten, har Carling kommet med en utgivelse. Så sent som i fjor kom hans siste roman, «De små hjelperne». Den allsidige forfatteren har også fremstått som lyriker, dramatiker og fagbokforfatter.

I disse dager fremfører Monna Tandberg monologen «Til min mann», som er basert på en dramatisering av Finn Carlings roman «Dagbok til en død» fra 1993.

Finn Carling har opp gjennom årene mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet Norsk kulturråds Ærespris i 1999.

Han var forskningsstipendiat i sosiologi 1962-64 og nestformann i Den norske Forfatterforening 1966-67.

Bøkene hans er oversatt til mange språk, blant annet tysk, engelsk, nederlandsk, dansk, svensk, italiensk, tsjekkisk og rumensk.

(NTB — Anna Nesje)