Statsbygg setter planlagt rehabilitering av Nationaltheatret på vent
Statsbygg avslutter rehabiliteringsprosjektet for Nationaltheatret. Kontrakten med entreprenøren Veidekke er sagt opp.
- NTB/Aftenposten
– Det betyr at det blir en timeout på prosjektet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.
Årsaken er at forprosjektet viser at den planlagte rehabiliteringen blir for dyr, uansett hvor mye de prøver å kutte i prosjektet.
– Til tross for en rekke reduksjoner og endringer i prosjektet har det ikke vært mulig å redusere kostnadsnivået. Årsaken er blant annet behovet for refundamentering av bygningen, krevende antikvarisk rehabilitering og den ekstraordinære prisveksten i markedet, skriver Statsbygg i en pressemelding.
Nå kan det i stedet bli bygget et nytt nasjonalteater på Tullinløkka, ved det nedlagte Nasjonalgalleriet.
Statsbygg har fått i oppdrag fra Kulturdepartementet å utrede en alternativ løsning hvor Tullinløkka og det gamle Nasjonalgalleriet tas i bruk for å etablere en ny, moderne scene.
I så fall vil det historiske teateret på sikt bli rehabilitert uten refundamentering eller tilleggsarealer under bakken. Ifølge NRK kan bygningen bli tatt i bruk som museumsteater.
Stadig økte kostnader
Prisen for å rehabilitere og oppgradere Nationaltheatret har steget flere ganger.
I 2017 satte regjeringen en kostnadsramme på 1,9 milliarder kroner. Summen var basert på anslag fra Statsbygg. Da Statsbygg leverte mer nøyaktige anslag i forprosjektet i 2021, var prisen steget med 2 milliarder.
I februar kom det nye forprosjektet. Statsbygg landet på at selv en nedskalert versjon av prosjektet vil koste 4,4 milliarder. Dette utkastet var uten amfiscene. I mai i år var anslaget 5 milliarder kroner, ifølge kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).
Ulike alternativer
Teateret har også vurdert det gamle kjøpesenteret på Økern som alternativ scene. Dette til stor protest fra skuespillerne. Trettebergstuen sa i mai at hun ønsker teateret samlet i sentrum. Hun trakk frem Tullinløkka som et alternativ.
Det vakte sterke reaksjoner:
– Min første reaksjon er at dette må være noe i nærhet av galskap og Ole Brumm- tankegang, sa Høyres Tage Pettersen til Aftenposten. Slik Pettersen ser det, er kulturministerens idé et «gedigent steg i en ny retning». Han påpeker at man har gått fra å skulle oppgradere et allerede eksisterende kulturbygg til å foreslå et helt nytt.
Skuespiller Thorbjørn Harr sa til Aftenposten at han så forslaget som både realistisk og lurt. I dag er teateret spredt over hele byen på flere scener og verksteder. Nybygget åpner for å samle større deler av organisasjonen, mente han i mai.
Tullinløkka og Nasjonalgalleriet har vært utredet til en rekke formål oppigjennom. Nasjonalgalleriet huset frem til januar 2019 landets fremste kunstskatter, som nå får plass i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.