Kultur

Statsbygg setter planlagt rehabilitering av Nationaltheatret på vent

Statsbygg avslutter rehabiliteringsprosjektet for Nationaltheatret. Kontrakten med entreprenøren Veidekke er sagt opp.

Statsbygg avslutter rehabiliteringsprosjektet for Nationaltheatret på grunn av høye kostnader. Nå kan den ærverdige bygningen bli museum.
  • NTB/Aftenposten

– Det betyr at det blir en timeout på prosjektet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.

Årsaken er at forprosjektet viser at den planlagte rehabiliteringen blir for dyr, uansett hvor mye de prøver å kutte i prosjektet.

– Til tross for en rekke reduksjoner og endringer i prosjektet har det ikke vært mulig å redusere kostnadsnivået. Årsaken er blant annet behovet for refundamentering av bygningen, krevende antikvarisk rehabilitering og den ekstraordinære prisveksten i markedet, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Nå kan det i stedet bli bygget et nytt nasjonalteater på Tullinløkka, ved det nedlagte Nasjonalgalleriet.

Statsbygg har fått i oppdrag fra Kulturdepartementet å utrede en alternativ løsning hvor Tullinløkka og det gamle Nasjonalgalleriet tas i bruk for å etablere en ny, moderne scene.

I så fall vil det historiske teateret på sikt bli rehabilitert uten refundamentering eller tilleggsarealer under bakken. Ifølge NRK kan bygningen bli tatt i bruk som museumsteater.

Stadig økte kostnader

Prisen for å rehabilitere og oppgradere Nationaltheatret har steget flere ganger.

I 2017 satte regjeringen en kostnadsramme på 1,9 milliarder kroner. Summen var basert på anslag fra Statsbygg. Da Statsbygg leverte mer nøyaktige anslag i forprosjektet i 2021, var prisen steget med 2 milliarder.

I februar kom det nye forprosjektet. Statsbygg landet på at selv en nedskalert versjon av prosjektet vil koste 4,4 milliarder. Dette utkastet var uten amfiscene. I mai i år var anslaget 5 milliarder kroner, ifølge kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Ulike alternativer

Teateret har også vurdert det gamle kjøpesenteret på Økern som alternativ scene. Dette til stor protest fra skuespillerne. Trettebergstuen sa i mai at hun ønsker teateret samlet i sentrum. Hun trakk frem Tullinløkka som et alternativ.

Det vakte sterke reaksjoner:

– Min første reaksjon er at dette må være noe i nærhet av galskap og Ole Brumm- tankegang, sa Høyres Tage Pettersen til Aftenposten. Slik Pettersen ser det, er kulturministerens idé et «gedigent steg i en ny retning». Han påpeker at man har gått fra å skulle oppgradere et allerede eksisterende kulturbygg til å foreslå et helt nytt.

Skuespiller Thorbjørn Harr sa til Aftenposten at han så forslaget som både realistisk og lurt. I dag er teateret spredt over hele byen på flere scener og verksteder. Nybygget åpner for å samle større deler av organisasjonen, mente han i mai.

Tullinløkka og Nasjonalgalleriet har vært utredet til en rekke formål oppigjennom. Nasjonalgalleriet huset frem til januar 2019 landets fremste kunstskatter, som nå får plass i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.

Les også

  1. Bør det bygges et nytt teater på Tullinløkka? Høyre mener det er «galskap»

  2. Utreder nytt bygg til Nationaltheatret under bakken på Tullinløkka. Vil løse stor floke.

  3. Skrotet planer om underjordisk scene for Nationaltheatret. Likevel blir prosjektet enda dyrere.

Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

Les mer om

  1. Nationaltheatret
  2. Byutvikling
  3. Teater
  4. Statsbygg