Nytt album og verdensturné fra Depeche Mode

Bandet fra Basildon i England mistet mangeårig medlem og co-gründer, Andrew Fletcher, i sommer. Tirsdag varsler de nytt album og en omfattende turne i 2023. De kommer også til Oslo.

Martin gore og David Gahan lanserte nytt album og turne i 2023, i Berlin tirsdag.

«Momento Mori» blir deres 15 studioalbum siden starten med “Speak & Spell” i 1981. Bortsett fra noen lengre pauser på 90-tallet, har Depeche Mode stort sett gitt ut nye album hvert fjerde år. Nå er det 5 år siden “Spirit” kom ut i 2017.

Fansen har ventet med lengsel etter ny musikk og ikke minst en ny turne og store konserter. Fra å være et typisk synthpop-band på 80-tallet, har Depeche Mode vokst til et band med enorme stadionkonserter og en stort tilhengerskare der stadig nye generasjoner slutter seg til.

Den lystige popen er med tiden byttet ut med noe tyngre og mørkere både musikalsk og tekstmessig.

På en pressekonferanse i Berlin tirsdag, lanserte de to gjenværende faste medlemmene, vokalist David Gahan og låtskriver Martin L. Gore en større turne for 2023. Den starter i Nord-Amerika i mars og kommer til Europa i løpet av sommeren. 42 konserter er planalgt totalt. 11 august skal de spille i Telenor Arena i Oslo.

Spekulasjoner

Vince Clarke, senere Yazoo og Erasure, skrev låter og var med på det første albumet, men forlot bandet i 1981. Senere knyttet de til seg Alan Wilder som sluttet i 1995 etter en turbulent tid for bandet. Senere har Gahan, Gore og Fletcher utgjort en fast trio.

Andrew Fletcher døde plutselig i mai i år. Siden har spekulasjonene gått høyt, om bandet vil fortsette uten ham, og om de i så tilfelle kanskje ville trekke inn Wilder igjen.

Tirsdag var det bare Gore og Gahan som møtte pressen i Berlin.

God prosess - savnet «Fletch»

Bandet har jobbet med det nye albumet i Santa Barbara i California de siste måneden. De er på vei til New York etter Berlin for å gjøre den siste sluttmiksen.

– Vi har hatt en veldig fin prosess i studioet hjemme hos Martin. De fleste låtene er skrevet under pandemien, før «Fletch» døde, fortalte Gahan.
Hvilke låter som er med på albumet, og navnet «Momento Mori» (et begrep som kan oversettes med noe ala «husk at du ikke er udødelig»), ble bestemt før Fletcher døde.

– Det høres kanskje litt morbid ut, men er altså ikke tenkt eller ment slik, fortalte Gore.

De forteller hvordan de har hatt «Fletch» med seg under hele prosessen med det nye albumet, også etter at han døde.
- Vi så for oss hvordan han satt og kommenterte, ventet på oss i baren og ville ha et bekreftende «ok» fra Martin når låtene satt, la Gahan til.