Kultur

Fire kvinner trer inn i Svenska Akademien

Fire nye medlemmer har tatt plass i Svenska Akademien, og alle er kvinner. Flere håper det bærer bud om et nytt kapittel for institusjonen.

Anne Swärd (f.v.), Åsa Wikforss, Tua Forsström og Ellen Mattson har i løpet av det siste året blitt valgt inn i Svenska Akademien, og de startet sitt arbeid i den historiske institusjonen fredag. Bildet ble tatt i oktober. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

 • NTB-TT

Forfatteren og den tidligere forlagsredaktøren Tua Forsström, forfatteren Anne Swärd, filosofiprofessor Åsa Wikforss og forfatteren og kritikeren Ellen Mattsson ble fredag innlemmet i den eksklusive forsamlingen, som blant annet deler ut Nobels litteraturpris. Fortsatt er flertallet av medlemmene menn.

Etter en lang periode med kriser for den historiske institusjonen er det mange som likevel håper at nye fjes i forsamlingen vil gi forandringer.

– Nå får vi inn fire nye medlemmer med helt nye perspektiver. Det betyr at vi er sju som har kommet inn den siste tiden. Det kommer til å være en svært interessant kombinasjon av ulike perspektiver og ideer, sa Akademiens faste sekretær Mats Malm da de fire ble valgt inn tidligere i år.

Les også

Det norske kulturlivet har ikke svenske tilstander. Heldigvis. | Synne Skouen

Nytt blikk på litteraturen

De fire nye medlemmene har lagt vekt på at de må få tid til å vokse inn i rollen, og at forandring kommer til å ta tid.

– Blikket på litteraturen forandres, og det gjør den også med Akademiens sammensetning, sa Swärd til TT i oktober.

Les også

Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner

Voldtekter og lekkasjer

Akademien har vært rammet av uro siden en rekke kvinner i 2017 anklaget ektefellen til daværende medlem Katarina Frostenson, kulturprofilen Jean-Claude Arnault, hadde begått seksuelle overgrep. Han ble til slutt dømt for to voldtekter. Frostenson ble dessuten anklaget for å ha lekket informasjon om litteraturprisvinnere.

Saken skapte stor intern splid i Akademien, og et resultat var at det ikke ble delt ut noen nobelpris i litteratur i 2018.

I år ble det til gjengjeld delt ut to priser, men at en av prismottagerne var den omstridte østerrikske forfatteren Peter Handke har skapt ny uro.

Svenska Akademien ble opprettet i 1786 for å fremme svensk litteratur og språk.

Les mer om

 1. Svenska Akademien
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Louise Glück får Nobels litteraturpris

 2. KULTUR
  Publisert:

  Professor Åsa Wikforss advarer: – Til og med Stortinget kan bli stormet

 3. DEBATT
  Publisert:

  Det norske kulturlivet har ikke svenske tilstander. Heldigvis.

 4. KULTUR
  Publisert:

  Hun skrev en av Sveriges mest omstridte tekster under #metoo. Aldri har Åsa Linderborg vært så kritisk til pressen som nå.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Protester mot nobelprisvinner Handke

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Matilda Gustavsson gir oss en verdig avslutning på #metoo-bokåret»