Kultur

Slik blir Lambda i Bjørvika

Sikker «betongsone» skal sikre kunsten.

Tomten ligger sørøst for Operaen, ytterst på Paulsenkaia. Foto: Kallestad, Gorm

 • Kjersti Nipen
  Kjersti Nipen
  Journalist

AFT01745091-HvbKfIISRY.jpg Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

Tanken er at publikum i de åpne "vrimleområdene" får nærkontakt med både byen, fjorden og Operaen i museets nære omgivelser. Foto: Ill: Oslo Kommune/Juan Herreros

Atkomst for turistbusser, varelevering og annen motorisert ferdsel beskrive so noe begrenset, men likevelakseptabel, i skisseprosjektet. Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

I toppetasjen blir det kafé/restaurant/bar, VIP-rom og personalkantine. Dette er også tenkt som en sammenhengende romsekvens som kan være egnet for uteleie. Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

På- og avstigning fra turistbusser vil skje fraAkerselvas vestbredd, slik at passasjerene deretter ankommer museet til fots via bro over elva. Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

afp000533738-zIgR96iuQI.jpg Foto: Kallestad, Gorm

Se flere bilder av Lambda i bildeserien øverst i artikkelen.

Et nytt Munch-museum i Bjørvika hadde allerede vært under planlegging to— tre år da bystyreflertallet stoppet prosjektet i desember 2011. Dermed er mange detaljer allerede klare for hvordan et nytt Munch-museum i Bjørvika vil bli, når det nå blir realisert på tomten som ligger utenfor Operaen.

Tårn med knekk

Lambda er tenkt plassert ytterst på Paulsenkaia (tomten kalt B5 i Bjørvikaplanen), sørøst for Operaen. Bygget er vinnerkonseptet til Herreros Arquitectos fra Spania, etter en arkitektkonkurranse avholdt i 2009. Prosjektet skal huse både Munch-museet og Stenersen-samlingen, som begge er i Oslo kommunes eie.

Det nye Munch-museet blir et vertikalt museum, etter mønster etter blant annet Tate Modern i London og MoMA i New York. Lambda blir formet som et tårn som er plassert på et «podium». Tårnet, med den karakteristiske knekken, skal inneholde arealer for utstillinger, magasiner, konservering og forskning. Dette tårnet utgjør kjernen i museet og vil ha to deler:

Sikkerhetsdel i betong

En del («statisk del») med høy sikkerhet som inneholder museets hovedfunksjoner – utstillingsrom, magasiner, konservering etc. All kunst skal fraktes innenfor dette «betongtårnet», som får strenge krav til sikkerhet, klima og kontroll med dagslyset for å ikke skade kunsten. Bygningen vil derfor preges av at alle rom der kunst oppbevares, transporteres og presenteres vil befinne seg i et lukket termisk betongtårn, utstyrt med klimasluser og klimaanlegg i hver etasje.

Den «dynamiske delen» er sirkulasjons— og pausearealer for publikum, samt trappeområder, utenfor «betongtårnet», bak glassfasadene, med adkomst til museet og salene i ulike etasjer.

Skisseprosjektet rommer til sammen sju utstillingsetasjer, med et samlet areal på 4.610 kvm. Til enhver tid skal minst tre fjerdedeler av museets utstillingsareal være åpent.

(Her finner du en museumsfaglig evaluering av skisseprosjektet.)

I bunnen av tårnet vil podiet forme en lav bygningsdel i tre etasjer. Her skal det bli publikumsarealer med lobby, butikk og kafé, samt klasserom, bibliotek, filmrom og flerbrukssal. I podiets nordre del er administrasjonen og arealer for skiftende utstillinger lokalisert. Dette er i hovedsak arealer med enklere sikkerhetskrav, som skal kunne være tilgjengelig også utenom resten av museets åpningstider

Med podiet og tårnet vil bygningen samlet få 12 etasjer, hvorav fem etasjer er rene utstillingsetasjer. Rulletrapper skal frakte publikum mellom etasjene, og på vei opp eller ned skal de kunne se inn på samlinger og på Munch-museets ansatte, som jobber med konservering og andre prosjekter. En egen etasje for konservering, tilpasset Munchs kunst, skal forenkle arbeidet.

Tror besøket blir firedoblet

Opak/Metier har estimert et besøkstall på rundt en halv million besøkende årlig i Bjørvika, mot rundt 125 000 årlig i dagens museumsbygg på Tøyen. Etter dagens museumsforlik mellom SV og byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF, er museet planlagt klart for åpning i 2017/2018.

Munch-museets umiddelbare reaksjon da Lambda ble valgt av en jury i 2009, var at ”Herreros arkitekter presenterer et gjennomtenkt og karakteristisk bygg, som er konsekvent i gjennomføringen. Med en høyde på 59 meter ytterst på Paulsenkaia rager Lambda godt over operaen og omkringliggende bygninger og framstår som et blikkfang, ikke minst ved å fortone seg et svært synlig og lysende byggverk som markerer museet på en tydelig måte.”

Etter en museumsfaglig evaluering av skisseprosjektet, uttalte museet at Lambda var meget godt egnet.

 1. Les også

  Frp vil ikke samarbeide med Oslo-byrådet om neste års budsjett

 2. Les også

  Lambda-arkitekten: Jeg ga aldri opp håpet

 3. Les også

  Intensive forhandlinger ga Munch-kompromiss

 4. Les også

  «Det utrolige er at Høyre bruker den sosiale nøden på Tøyen som en brekkstang »

 5. Les også

  «SV har solgt sjela si billig»

 6. Les også

  Den hvite flukten fra Tøyen

 7. Les også

  Tilbaketogets triumf

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 2. KULTUR

  Vokser med to meter i døgnet - skal være 60 meter høyt til jul

 3. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 4. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 5. MENINGER

  Tilbaketogets triumf

 6. OSLOBY

  Skal reise Munch-museet i rekordfart i Bjørvika