Kultur

Instagram vil selge bildene dine

Bildedelingstjenesten endrer rettighetene fra januar.

Fra januar vil Instagram kunne selge bildene dine videre til hvem som helst, ifølge de nye retningslinjene. NTB/Scanpix

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist
 • David Bach

I en dramatisk endring av brukervilkårene sine melder Instagram i dag at de nå vil ha rett til å selge brukernes bilder videre, melder nettavisen CNET.

Dette er den første store endringen av reglene siden Facebook kjøpte Instagram tidligere i år. De nye rettighetene trer i kraft den 16. januar, og ifølge CNET må brukere som ikke ønsker å gi bort bildene sine slette kontoen før den tid.

Etter 16. januar er det ingen vei tilbake.

— Protester

I regelendringen erklærer Facebook at de har en vedvarende rett til å videreselge rettighetene for bildene på Instagram til et hvilket som helst selskap eller organisasjon. Dette kan i CNETs ord gjøre Instagram til verdens største bildebyrå.

— Bruk forbrukermakten og protester mot Facebook og Instagram. Jeg har ikke lest disse nye retningslinjene ennå, men dette virker å være en så sto inngripen og endring i vilkårene at man ikke bare kan godta det sånn uten videre, sier forbrukerombud Gry Nergård.

— Å melde seg uten av Instagram er kanskje ingen egentlig "option" for folk, som jo vil være med der ting skjer, men det må være lov å si at dette går man ikke med på. Og så vurdere om man skal droppe selskapet eller ikke.

Verden samarbeider

Forbrukerombudet sier at en slik vilkårsavtale nok ikke ville vært mulig å få godkjent om det var et norsk selskap, men at disse store selskapene alltid unnskylder seg med at de er internasjonale.

— Selv om disse selskapene er store og internasjonale, er det ikke slik at vi har gitt opp kampen mot dem for forbrukernes rettigheter. Det er kanskje ikke så mye vi kan gjøre fra Norge alene, men det foregår nå et mer og mer verdensomspennende samarbeid mot dette, sier Gry Nergård.

Før 16. januar håper hun alle brukere av Instagram leser de nye vilkårene nøye, ikke går med på dem uten videre, men at hver og én protester og vurderer å droppe ut.

— Det er vel heller ikke utenkelig at det kommer mye reaksjoner mot denne endringen i tiden fremover, sier Gry Nergård.

Hun mener at et tastetrykk om at man godtar de nye vilkårene, ikke holder som samtykke når endringene er så store som her.

 1. Les også

  Instagram-bilden dine er på Internett

 2. Les også

  Mest søkt på Google i 2012

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Slik tjener Cristiano Ronaldo 2 millioner kroner med ett tastetrykk

 2. ØKONOMI

  Takket være rapportering til Facebook avverget svensk politi et selvmordsforsøk

 3. KULTUR

  Nå vil Facebook og Instagram at du skal bruke mindre tid på dem

 4. VERDEN

  Facebook med store problemer – avviser hackerangrep

 5. KULTUR

  IKT-Norge: – Vi må ikke glemme at Facebook er en global plattform

 6. A-MAGASINET

  Anine Kierulf: -Det begynner å bli mange eksempler på uforklarlig Facebook-sensur