Kultur

Anne Grete Preus er død, 62 år gammel

– Hun var et godt menneske, og det var lett å bli glad i henne, sier Ole Paus til NRK. Like før klokken 19 søndag ble det kjent at Preus er død.

Anne Grete Preus fotografert i 2012.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Den folkekjære artisten døde etter en tids sykdom, sier hennes mangeårige venn og manager Rune Lem til NRK.

Preus har vunnet Spellemannsprisen fire ganger.

  • Les tidligere kulturredaktør Knut Olav Åmås portrett av Anne Grete Preus: Poetisk rocker, rå poet

– Anne Grete var en praktfull artist og et nært og sjenerøst menneske. Vi som var nær henne sørger nå, sier Lem til NRK.

Anne Grete Preus under åpningen av Tone Vigelands smykkeutstilling i Dronning Sonja KunstStall i september 2018.

Fikk kreft i 2007

«Å synge om hverdagen, er ikke den største kunsten, men det er det å synge sant om livet, tørre å ta bort den forskjønnende glasuren. Det er første og siste bud i all kunst. Og det er det vanskeligste av alt. For det vanskeligste av alt er å ikke bedra seg selv», sa hun i takketalen da hun i 2018 ble tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.

NRK skriver at Preus har vært åpen om hvordan livet forandret seg etter at hun i 2007 fikk diagnosen nyresvulst.

– Man må ikke la de tingene som er uvesentlige i livet spille noen rolle. Det er fantastisk å finnes til. Den tiden en har i livet, må man ta godt vare på, sa hun til NRK etter diagnosen.

Før sommeren ble alle konsertene hennes avlyst etter at hun ble syk på nytt.

Anne Grete Preus på Molde Jazzfestival i juli 2008.

Bredt sitert

Sangtekstene hennes er blitt en del av det norske språket. Flere bruker deler av tekstene i taler eller når de skal beskrive situasjoner. Blant annet er teksten «Alt går litt langsommere her på jorden, når hele himmelen faller ned», kjente linjer når noen skal beskrive Oslo i snøvær.

Også kong Harald har brukt tekstene til Preus. I 2013 siterte han fra en av sangene i nyttårstalen sin: «Kjærligheten er et sted å feste blikket».

Se og Hør Preus fremføre «Et sted å feste blikket her»:

Les også

Kongen hyllet kjærligheten

– Jeg tror ingen kan leve et helt liv uten kjærlighet. Den gir oss retning og noe å styre etter. Den gir oss verdi som mennesker, og noe å leve for, sa kongen.

Anne Grete Preus fotografert i 2009.

Sangen «Når himmelen faller ned» er også blant Preus’ mer kjente:

«Millimeter» ble et av de mest kjente albumene til Preus. Det ble gitt ut i 1994. Samme år ble hun tildelt tre Spellemannspriser, for årets kvinnelige artist, årets album og årets hit. En av hennes mest kjente låter er «Månens elev» fra nettopp dette albumet.

I 2013 ble hun tildelt hedersprisen under musikkprisutdelingen, og hun ble også innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim.

– Dypt savnet

Mona Olsen har vært prosjekt- og presseansvarlig for Preus de siste 13 årene. Hun sier at Preus vil bli dypt savnet.

– Det er mange av oss som har jobbet med henne lenge. Hun var et ekstremt varmt og inkluderende menneske, sier Olsen til NTB.

Anne Grete Preus på Molde Jazzfestival i juli 1992.

Da Preus fikk platekontrakt med Warner for rundt 30 år siden, var hun blant plateselskapets aller første signeringer. Kollegaen gjennom mange år sier hun lenge har visst at Preus har vært syk, men at hun hadde håpet at utfallet av sykdommen skulle bli et annet.

– Hun er en artist som har betydd mye for mange, også de som ikke kjente henne. Hun hadde et stort engasjement også utenfor musikken. Jeg tror det er mange som har det tungt i dag, sier Olsen.

Anne Grete Preus og Bjørn Eidsvåg i 1992.

Ole Paus var venn av Preus, og sier til NRK at for det første var det leit å høre at hun nå har gått bort.

– Det er lett å savne henne. Hun var noe helt for seg selv. Det var bare en av henne, sier han til NRK.

Han forteller at hun hadde uendelig mange strenger inni seg, og fant uendelig mange innfallsvinkler til den samme virkeligheten.

– Hun var en venn, jeg var veldig glad i henne. Jeg husker henne som et utrolig klokt og godt menneske, sier Paus til VG.

Han legger til at han er takknemlig for at de fikk jobbe sammen.

– Jeg ville trodd at Anne Grete hadde så mye mer å gi, og mange flere sanger å skrive. Hun betyr så mye for så mange mennesker. Sangene hennes møter folk der de er, og hun lette alltid etter å si det som var sant, forbi de overfladiske tingene. Hun var på parti med det menneskelige i oss, sier Kari Bremnes til NRK.

Norge har mistet en strålende stemme og artist, sier artist Halvdan Sivertsen til NRK.

– Hun var en veldig flink låtskriver og komponist, hun formidlet jo alt av tekster både egne og andre – hun hadde en stor formidlingsevne. Raus og hjertevarm og flott person. Heldigvis har hun levert veldig mye fin musikk som vil leve videre, sier Sivertsen.

Inspirert av Bjørneboe

På 1970- og 80-tallet var Preus med i rockebandene Veslefrikk og Cancan. Siden 1988 har hun gitt ut totalt ti soloalbum.

I 1986 spilte hun hovedrollen i Centralteatrets oppsetning av Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen». Hans forfatterskap ble en gjenganger hos Preus. I 1988 ga hun ut sitt første soloalbum, «Fullmåne», hvor hun hadde tolket Bjørneboes tekster. Hun har tonesatt flere av diktene hans, deriblant «Mitt hjerte».

I høst skulle Preus på turné med forestillingen «Bjørneboe & jeg», men før sommeren ble alle konsertene hennes avlyst etter at hun ble syk på nytt.

Saken oppdateres.

Klassisk

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk